Blog

OVERZICHT coach tipt – train je aandachtspier

Woensdag 20 september bezocht Leonie Gussekloo (docent HR en OVERZICHT coach) lezingen van de Universiteit van Nederland omtrent het onderwerp werk en werkloosheid. De komende weken schrijft zij vanuit haar expertise en ervaringen columns over deze onderwerpen, met veel tips voor kijk-, luister- en leesvoer!

Millennials en een burn-out
Volwassen worden gaat in deze tijd regelmatig gepaard met gevoelens van eenzaamheid, angst en stress. De meeste burn-out verschijnselen komen voor onder werkenden tussen de 25-35 jaar. Helaas zie ik bij de opleiding Communicatie ook steeds vaker studenten die opgebrand raken. Is het te wijten aan de tijd waarin we leven? De enorme hoeveelheid prikkels elke dag? Overkomt het je, of kun je het voorkomen? Wat zijn de symptomen en hoe kun je jezelf ertegen wapenen? Ik ging op onderzoek en schoof onder meer aan bij de lezing (oktober 2017) van Thijs Launspach, Msc. Psycholoog aan de UvA.

Torenhoge verwachtingen
Volgens Launspach zit het knelpunt in de verwachtingen die Millennials (geboren tussen 1980-2000) van zichzelf en hun leven hebben. Hij noemt vijf tendensen die hieraan ten grondslag liggen. Millennials:

  1. … geloven dat ze geheel verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk en succes. Dus als het dan níet lukt is het ook hun eigen schuld (no pressure!)
  2. … stellen echte verantwoordelijkheid (vaste baan, hypotheek, huwelijk, kinderen) uit. De periode tussen pubertijd en volwassenheid duurt steeds langer. Er is meer ruimte voor ontwikkeling, ontdekken wie je bent en wat je wilt in het leven. Tegelijkertijd willen Millennials hun doelen al wél hebben behaald voor hun dertigste (stress!)
  3. … meten hun eigen succes aan dat van anderen. Social media zorgt voor onrealistisch hoge verwachtingspatronen.
  4. … krijgen na afstuderen een reality check, als het gaat om de kansen op de arbeidsmarkt.
  5. … moeten dikwijls hun standaarden naar beneden bijstellen en dat voelt als falen.

Een explosieve cocktail van prestatiedruk en stress noemt Launspach (oktober 2017) dit. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik al deze ‘tendensen’ bij mezelf kan afvinken en met mijn geboortejaar 1986 prachtig in het hokje pas.

Er zijn wat parallellen te trekken met het pittige betoog van Simon Sinek (augustus 2017) over Millennials, dat inmiddels al zo’n 1,6 miljoen keer bekeken is op YouTube. Sinek doet er een schepje bovenop door de verslavende werking van de mobiele telefoon en social media te benadrukken. Daar ligt een grote urgentie. Zijn boodschap: vind een betere balans tussen het leven en technologie. Bekijk de wake-up call van Sinek hier.

Voorkomen is beter dan genezen
In het kader van ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’ rest de vraag: hoe kun je je wapenen tegen een burn-out? Geïnspireerd door de wijze woorden van Launspach en Sinek maak ik er gemakshalve een actielijstje van:

  • Je fysieke en mentale gezondheid staat te allen tijde op nummer 1. Het bereiken van je doelen mag nooit ten koste gaan van jouw gezondheid.
  • Voer eerlijke gesprekken, waarin je kwetsbaar en eerlijk durft te zijn over je beperkingen en uitdagingen (Laat je inspireren door Brené Brown, The Power of Vulnerability: boek of Ted Talk)
  • Maak gebruik van coaching, intervisie of andersoortige netwerken. Je hoeft het niet alleen te doen. Samen sta je sterker.
  • Ontdekken wie je bent en wat je wilt in het leven mag met vallen en opstaan. Durf fouten te maken (waarbij we überhaupt de discussie kunnen aangaan of er zoiets bestaat als goed en fout).
  • Heb geduld. Impactvol werk en waardevolle relaties kosten tijd. Het zijn langzame, rommelige en intensieve processen. Het komt niet aanwaaien, maar: alles wat je aandacht geeft groeit!
  • Vind een betere balans tussen het leven en technologie. Train je aandachtspier.

Bekijk de lezing van Thijs Launspach. Heb jij tips, ideeën of vragen over dit onderwerp? Laat het me hieronder weten!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.