Blog

OVERZICHT coach tipt – bouw jouw loopbaan!

WOENSDAG 20 SEPTEMBER BEZOCHT LEONIE GUSSEKLOO (DOCENT HR EN OVERZICHT COACH) LEZINGEN VAN DE UNIVERSITEIT VAN NEDERLAND OMTRENT HET ONDERWERP WERK EN WERKLOOSHEID. DE KOMENDE WEKEN SCHRIJFT ZIJ VANUIT HAAR EXPERTISE EN ERVARINGEN COLUMNS OVER DEZE ONDERWERPEN, MET VEEL TIPS VOOR KIJK-, LUISTER- EN LEESVOER!

Bouw jouw loopbaan!
Voelt afstuderen voor jou als een sprong in het diepe? Of is het voor jou een geleidelijk proces? Als je het een beetje slim aanpakt, kies je volgens Dr. Jos Akkermans, gedragseconoom aan de VU, voor de tweede optie. Ja je hebt een keuze hierin, dus trek vandaag nog jouw Speedo aan. Met career crafting zwem jij met plezier jouw loopbaan door. Op z’n Hollands: bewust bouwen aan je loopbaan dus. Op de Hogeschool Rotterdam noemen we dat ook wel jouw loopbaanontwikkelcapaciteit. Wat betekent dat je als ondernemer van jouw loopbaan proactief acties leert ondernemen op basis van kwaliteiten en motieven, gerelateerd aan werkmogelijkheden van nu en in de toekomst én met hulp van anderen (Commissie Kuijpers, 2015).De tijd waarin je minimaal 20 jaar aan een werkgever verbonden was (uitzonderingen daargelaten) is wel voorbij. Succesvol blijven op de arbeidsmarkt van vandaag is topsport. Als je hier bewust mee omgaat en jezelf blijft ontwikkelen staat daar wel tegenover dat jouw loopbaansucces en jouw bevlogenheid groter is, je beter om kunt gaan met tegenslagen en je ook beter gaat presteren. Dat klinkt veelbelovend. Hoe kun je hier dan bewust mee omgaan? “Werk aan jouw employability”, aldus Akkermans (september 2017), die hiervoor vijf factoren uiteenzet.

Employability (inzetbaarheid)
…bestaat uit vijf factoren die je kunt ontwikkelen:
1. Expertise: goed zijn in wat je doet;
2. Aanpassingsvermogen: leer omgaan met de continu veranderende omgeving;
3. Anticipatie, wees proactief. Wacht niet tot je ontslagen wordt als je ziet dat het niet goed gaat met het bedrijf, maar gooi andere lijntjes uit;
4. Corporate sense: ontdek de bedrijfscultuur, hoe lopen de processen en wat jij moet doen om je te ontwikkelen binnen de organisatie;
5. Balans, tussen werk en privé, maar ook binnen de taken die je doet. Dat betekent ook nee kunnen zeggen, keuzes maken, prioriteiten kunnen stellen.

Hoe word ik employable?
Je vergroot jouw inzetbaarheid door bewust aan de slag te gaan met loopbaancompetenties. Kennis en vaardigheden die helpen in het vormgeven van jouw loopbaan.

Allereerst zijn er de reflectieve loopbaancompetenties: je onderzoekt wie jij bent, waar je voor staat, waar jouw kwaliteiten, uitdagingen en beperkingen liggen. Wat voor organisatie, functie en werkzaamheden passen hier dan bij?

Ten tweede zijn er de communicatieve loopbaancompetenties: bewustzijn van je netwerk en hoe je dit op diverse manieren kunt aanboren en zelfprofilering. Hoe laat ik mezelf zien on- en offline, hoe presenteer ik mijzelf tijdens een sollicitatiegesprek.

Ten derde zijn er de gedragsmatige loopbaancompetenties: het stellen van doelen, plannen en verkennen, proactief zijn en inspelen op de veranderingen (Akkermans, 2017). Ja, er zijn ook omstandigheden waar je geen invloed op hebt.

Als jij bewust met je employability aan de slag gaat, ben je een stuk veerkrachtiger dan die medestudent of collega die achterover leunt en met de stroom mee dobbert. Aan de slag dus! Dat hoef je overigens niet alleen te doen. Studieloopbaan coaching biedt hiertoe veel mogelijkheden (reflectie op kwaliteiten en motieven, het proactief sturen van de loopbaan en netwerken), evenals het nascholingsaanbod en diverse loopbaanprogramma’s.

Als OVERZICHT coach bied ik in klein groepsverband het loopbaanprogramma ‘Help ik ben afgestudeerd’ aan, voor als het na je studie toch nog als sprong in het diepe voelt. Meld je zeker aan als het voor je gevoel niet helemaal lekker loopt!

Bekijk hier de lezing van Jos Akkerman.

Heb jij tips en ideeën hoe je aan je loopbaan kunt bouwen? Laat het me hieronder weten!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.