Blog

#43 Ondertussen – zijn we een partij gelukkig

De tijd tussen Kerstmis en Oud & Nieuw is een tijd van bezinning. Wat waren mijn goede voornemens? En zijn ze uitgekomen? Waarom ben ik nog steeds op zoek naar een leuke sport / partner / stageplek? Het is de tijd waarin we op Instagram prachtig aangeklede vrienden zien en stapels mooi verpakte cadeaus. Reclames tonen rijk gedekte tafels, waaraan mensen vrolijk lachend met elkaar het glas heffen op een nieuw jaar. Wat zullen ze gelukkig zijn! Toch …?

Door: Ilse Ooms

Gelukkig?
Stiekem weten we zelf ook best dat al die cadeaus en dat lekkere eten ons op lange termijn niet gelukkig zullen maken. Maar waarom maken we onszelf dat dan toch wijs? Afgelopen maand bezocht ik twee events waar ‘geluk’ een thema was. In Utrecht kwam ik er op Health Tuesday achter dat gelukkig zijn heel veel voordelen heeft. Gelukkige mensen leven langer, zijn productiever en hebben een rijk sociaal leven. Geen wonder dus, dat veel mensen zich afvragen: hoe word ik gelukkig?

Meer, beter, groter
Filosoof Lammert Kamphuis neemt me tijdens zijn gastcollege mee naar het Oude Griekenland. Daar bedacht Epicurus dat het onze verlangens zijn, die ons gelukkig of ongelukkig maken. “Er zijn gezonde verlangens, zoals dat je geen honger, dorst, kou of eenzaamheid wilt voelen,” aldus Kamphuis. “Je wordt gelukkig als die verlangens uitkomen. Er zijn ook ongezonde verlangens, zoals meer dan 300 vrienden op Facebook hebben. Of rijkdom, status en macht. Die verlangens zijn niet noodzakelijk. Bovendien: als ze uitkomen, verlang je vaak naar nóg meer. En dan ben je nog steeds niet gelukkig.”

 

“Not everything that counts can be counted and not everything that can be counted counts.” – William Bruce Cameron


Geluk is als broccoli
Gelukkig worden is dus geen makkie. Carin Cuijpers van De GeluksBV vertelt dat je er hard voor moet werken. Zo kun je bijvoorbeeld vriendschappen koesteren, mediteren of elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent (Sonja Lyubomirsky, 2008). Heb ik allemaal weleens gedaan. Ik begon vol goede moed, maar na een tijdje kwam de klad erin. “Laat ook maar”, dacht ik na een poosje. Een heel menselijke reactie, legt Reint-Jan Renes uit: “Met nieuwe gewoontes is het een beetje zoals met broccoli. Je weet best dat het gezond is, maar nú heb je er even geen zin in.”

Trainen
Onderzoek van geluksprofessor Ruut Veenhoven toont aan dat je eigen invloed op jouw geluk groot is. (Ruut Veenhoven, 2011). Dat is fijn en tegelijkertijd ook niet. Want je moet er wel hard voor werken.

 

“Gelukkig zijn is gelukkig niet afhankelijk van geluk” – Carin Cuijpers

 

Geluk begint in je hoofd en eindigt in je hart. Train jezelf om goed naar je verwachtingen en verlangens te kijken. Waarom wil je iets bereiken? Gaat dat je écht gelukkiger maken? Of denk je dat alleen door social media of reclames? Dat betekent: gedachten trainen en oefenen in anders denken. Vind je dit, net als ik, moeilijk? Bekijk dan deze video waarin geluksgoeroe Mo Gawdat (#onebillionhappy) uitlegt hoe hij dat aanpakt.

Ik wens iedereen een heel gelukkig 2019!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.