Blog

#84 Ondertussen – vier ik kerst zonder oma

Vanavond is het Kerstavond. Een avond met de mensen die ik het meest liefheb. Het is mijn favoriete avond van het jaar, maar sinds afgelopen jaar voelt het toch wat vreemd om dit te zeggen. Vorig jaar is namelijk mijn oma overleden op de dag van Kerstavond. Yep, aan Corona. Samen met mij zijn er nog velen anderen die dit jaar Kerst vieren met een bijzonder iemand in zijn of haar gedachte. Speciaal voor hen schrijf ik vandaag dit artikel om te laten zien dat je hier niet alleen in staat.

Tekst door: Jacky Mijling | Fotografie door: Fatih Hijnen 

Mijn verhaal
Daar zit ik dan. Met mijn broodje suiker in mijn hand. Dit at ik vroeg altijd met mijn oma wanneer ik bij haar lunchte. Het blijft eigenlijk een raar en onwerkelijk gevoel dat ze er niet meer is. Zeker na het feit dat ze zeven jaar bij ons thuis heeft gewoond. Mijn ouders en ik waren haar mantelzorgers. Dit deden wij elke dag met heel veel liefde, want wat waren wij dol op haar. Ze stond altijd voor je klaar, ‘boos’ stond niet in haar woordenboek en ze hield altijd wel van een grapje.

Mijn oma haar gezondheid ging helaas zo enorm achteruit, dat de zorg te zwaar werd en zij overgeplaatst moest worden naar een bejaardentehuis. Er was sprake van een lockdown en ineens zie je elkaar nauwelijks tot niet meer. Dit was hartverscheurend, maar we moesten ons aan de maatregelen houden. Al moet ik echter toegeven, dat als ik had geweten dat zij zou komen te overlijden aan Corona, ik mij niet aan de regels had willen houden. Dan had ik haar al mijn liefde willen geven. Duizend knuffels. Konden we de tijd maar terug draaien.

Hetzelfde schuitje
Niet alleen ik, maar ook velen anderen hebben zo’n pijnlijke situatie moeten meemaken in deze lastige tijd. Kerst voelt dan toch anders. Mooie dagen, maar je mist het lichtpuntje. Het lichtpuntje van diegene die je liefhad.

Laten we even een momentje stilstaan bij de mensen die een lichtpuntje missen deze dagen. Laten we stilstaan om onze geliefde te herdenken. Laten we stilstaan bij het feit dat we hier niet alleen in zijn.

“ Those we love can never be more than a thought away… for as long as there’s a memory, they live in our hearts to stay. “

Reacties

Mooi stuk om oma te gedenken! Wat zou ze trots op je geweest zijn! Dat broodje suiker houden we er zeker in.

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.