Blog

#76 Ondertussen – Op social media

Steeds vaker hoor je om je heen wat sociale media allemaal met je kunnen doen. Want zeg nou eerlijk, die ene influencer ziet er altijd perfect uit op foto’s. Zou zij nooit eens een rotdag hebben? Instagram versus reality is een term die je afgelopen tijd veel voorbij ziet komen. Maar is deze zogenoemde ‘reality’ wel de echte realiteit?

Door: Naomi Huisman

Monica Geuze
Influencer Monica Geuze bracht onlangs een boek uit over de niet eerder vertoonde beelden uit haar leven. “Ik vind dat ik te allen tijde mezelf ben en nooit een act opvoer online, maar ergens zijn de foto’s die ik post niet altijd de realiteit. Ik kies er bewust voor sommige dingen achterwege te laten. Dingen die ik zelf misschien iets minder charming vind”, aldus Monica Geuze (Geuze, 2021). Het vertekenende beeld op bijvoorbeeld Instagram laat veel mensen, vooral jongeren, denken dat dit de werkelijkheid is.

Perfecte plaatjes
Ook ik zorg ervoor dat ik een leuke outfit aantrek en dat mijn haar goed zit op de foto die ik online zet, maar bij het zien van alle ‘perfecte plaatjes’, word ik soms toch wel wat onzeker. Zeker als ik terugdenk aan een aantal jaar geleden. Het halen van zoveel mogelijk likes en comments op je Instagrampost was toen echt een must. Ik weet nog goed dat ik er soms wakker van kon liggen als ik op een foto aanzienlijk minder likes had dan gemiddeld. Flauwekul als ik er nu over nadenk, maar wel de realiteit.

Nog steeds merk ik dat een social media platform als Instagram, mentaal een grote invloed kan hebben op iemand. En dan bedoel ik niet zo zeer het aantal likes of het aantal leuke comments, maar meer het feit dat wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit, ik om mij heen continue zie dat iedereen aan het genieten is. Genieten van het weer, genieten van feestjes en noem maar op.  Het stoort me dat ik mijzelf op zulke momenten niet kan afsluiten van het platform en dat ik me alleen maar bezig kan houden met hoe leuk een ander het heeft. Want het feit blijft dat ik me er alleen maar somberder door ga voelen.

Tijd voor verandering
Uit recente onderzoeken is gebleken dat perfecte plaatjes op social media ook een grote invloed kunnen hebben op de vorming van een zelfbeeld. De standaard bestaat momenteel uit bewerkte foto’s en daar moet verandering in komen. In sommige gevallen kan deze negativiteit namelijk leiden tot een laag zelfbeeld, depressies en in het uiterste geval zelfs tot zelfmoord. De content die geplaatst wordt op Instagram mag natuurlijk nooit een reden zijn om jezelf van het leven te (willen) beroven en daarom is het van belang dat hier verandering in komt. Jongeren moeten bewuster worden gemaakt van de onrealistische perfecte plaatjes van influencers. Het boek van Monica Geuze, zoals eerder vernoemd, is hierbij een mooie eerste stap.

Vergeet niet dat alles op social media mooier en leuker lijkt dan het daadwerkelijk is. Want ja, ook influencers hebben zeker wel eens een rotdag.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.