Blog

#99 Ondertussen – Is BeReal onze favoriete realityshow geworden

De app lanceerde al in 2019, maar kwam dit jaar pas écht onder de aandacht bij iedereen die het perfecte plaatje probeert te ontvluchten. BeReal, een app waar we één keer per dag de melding krijgen om te delen waar we mee bezig zijn, veroverde de harten van ons communicatieprofessionals. Geen wanhopige schreeuw om zoveel mogelijk bekendheid te halen, maar gewoon lekker écht.

Maar net als bij onze favoriete realityshows, vraag ik me ondertussen af hoe ‘real’ BeReal nu werkelijk is…

⚠️ It’s time to BeReal! ⚠️
In onze continu veranderende samenleving, is het niet zo gek dat we behoefte hebben aan ‘even iets anders’. Volgens de makers van de app is het tijd om eens even lékker echt te zijn! Gun jezelf eens de kans om eerlijk te laten zien dat de verjaardag van je oma inderdaad vreselijk oubollig was, je voor je studie de hele dag in de boeken hebt geneusd of dat je tripje naar de Malediven door autopech toch niet zo waanzinnig was zoals je op Instagram deed voorkomen. De app bood hét toevluchtsoord voor iedereen die he-le-maal klaar is met het zogenaamd perfecte plaatje. Met de immense populariteit die de app dit jaar ontving, lijkt de boodschap echter uit zijn verband te zijn getrokken. Toch iets té mooi om waar te zijn…

It’s not time to BeReal… yet
Ook ik waagde me aan de app, maar vroeg me na een aantal weken ‘real’ te zijn af wie ik voor de gek hield. Ondanks dat ik geloof dat de makers goede intenties hadden tijdens de ontwikkeling van de applicatie, gaat er achter de app ook nog iets anders schuil. Ook BeReal, een app ontworpen om te ontsnappen aan de druk van social media, promoot stiekem FOMO.

Na het installeren van de app checkte ik namelijk angstvallig vaak mijn home screen om er zeker van te zijn dat ik de melding niet had gemist. “Wat zonde dat er nu geen BeReal melding is,” jammerde mijn vriendin tijdens een heerlijke lunch langs het water. En ik knikte instemmend. Later zette me dat aan het denken. Was het met het installeren van de app niet juist onze intentie geweest om een dikke middelvinger te geven aan het picture perfect? Hoe real ben je werkelijk als je stiekem wacht op een melding omdat je iets leuks aan het doen bent, terwijl je eigenlijk zou moeten genieten van het moment?

Let’s BeReal, for REAL this time!
Maar ook wanneer je geen FOMO ervaart, komt de app nog steeds niet in de buurt van de intentie van de makers. Want komt de melding op tijd, dan heb je nog altijd de druk om een ‘goede’ foto te maken. Zo bezocht ik laatst een concert, waar een meisje gefrustreerd op haar telefoon sloeg, omdat de BeReal app vast liep toen de artiest aan onze kant van het podium liep. Ik vroeg me af waar ze zich zo druk om maakte, want het was toch maar een foto voor een stomme app? Maar vervolgens betrapte ik mezelf erop dat ook ik het perfecte filmpje voor mijn Instagram story’s probeerde te schieten. Zo verschillend waren we dus eigenlijk niet.

Het meisje op het concert was niet de enige die alles deed voor dé perfecte BeReal. Zo zag ik onder andere een gebruiker die in twee minuten Parijs doorsprintte op zoek naar de Eiffeltoren, iemand die een BeReal maakte tijdens het Skydiven én iemand die zelfs de begrafenis van haar dierbare vastlegde. Misschien toch die wanhopige schreeuw naar bekendheid?

Let er dus op dat net als bij Keeping up with the Kardashians, The Bachelor of Holland’s Next Top Model, niet alles op BeReal écht is.

Mijn advies? Leef meer in het nu en geniet.
It’s time to BeReal, for REAL this time!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.