Blog

#74 Ondertussen – heb jíj de touwtjes in handen

Elke dag maken we keuzes. Van het ontbijt in de ochtend tot het zetten van de wekker in de avond. Gelukkig maak ik die keuzes – grotendeels – zelf. Ik moet er niet aan denken om met magere kwark te ontbijten, een film te kijken die ik niet wil zien of vrijwillig mijn wekker om 05:00 uur in de ochtend af te laten gaan. Het is vanzelfsprekend dat iedereen dit soort basale en snelle keuzes voor zichzelf maakt, maar waarom haken zoveel jongeren af als het gaat om keuzes voor hun eigen toekomst? De politieke interesse onder jongeren is het laagst van alle leeftijdsgroepen en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 nam het aantal stemmers uit die hoek af ten opzichte van 2012. Hoe is dat mogelijk?

Door: Juri Lalajants

Juist in de huidige maatschappij is het lastig voor te stellen dat jongeren en stemmen geen marriage made in heaven zijn. De afgelopen tijd spraken jongeren zich massaal uit op sociale media als Instagram, waar grote maatschappelijke ongeregeldheden zoals racisme en vrouwengelijkheid werden aangehaald. De jongeren van nu hebben de mentaliteit en middelen om duizenden mensen te bereiken en een cultuurverandering op gang te brengen. De stem van de generatie wordt verspreid, maar reikt niet altijd tot het Binnenhof in Den Haag.

Politiek: een ver-van-mijn-bed-show? 
Wat ik zie is dat jongeren vaak een duidelijke mening en standpunt hebben, maar politiek Den Haag niet zien als de bestemming ervan. Dat is zonde, want de volksvertegenwoordigers die in de Tweede Kamer stemmen zitten, stemmen over ONZE toekomst. De enige manier om daar invloed op uit te oefenen is door te stemmen op een partij die dicht bij jouw normen en waarden staat. Eerlijk gezegd begrijp ik ook wel dat er weinig animo is voor de politiek vanuit jongeren. Een ver-van-mijn-bed-show, uitgevoerd door volwassen figuranten in pak. Iedereen lijkt tijdens de campagneperiode hetzelfde te zeggen en al die stemwijzers met verschillende uitkomsten maakt kiezen voor een partij niet gemakkelijker. Maakt het dan nog wel uit of en op wie je stemt?

Stem!
Juist in het afgelopen jaar is gebleken hoeveel invloed politici hebben op ons, kijk maar naar de lockdown en de avondklok. Dergelijke keuzes worden gemaakt door partijen die dankzij onze stemmen macht hebben in Den Haag. De politiek heeft wellicht een stoffig en onbereikbaar karakter en de enige manier om dáár verandering in te brengen is door te stemmen deze week. Het is een keuze die je maakt voor jezelf én voor anderen.

Tip van Juri: 
Vul niet te veel stemwijzers in, maar zoek het verkiezingsprogramma op van de partij die bij jou op één staat. Laten we samen zorgen voor de hoogste opkomst onder jongeren tijdens de verkiezingen ooit! Dan ligt dat in ieder geval niet aan ons.


Juri is alumnus van de opleiding Communicatie en studeerde in 2020 af. Voor zijn afstudeerstage bij Leefbaar Rotterdam deed hij onder meer onderzoek naar (het gebrek aan) de affiniteit van jongeren met de politiek. Momenteel volgt hij de pre-master Media & Journalism aan de Erasmus Universiteit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.