Blog

#51 Ondertussen – de tafelredes

Verhalen vertellen vinden we leuk. Daarnaast vinden we het een onmisbare competentie van een smart connector. Heel graag willen we op een verhalende manier delen wat we beleven. Omdat dit mensen met elkaar verbindt. In ondertussen…vertelt iemand binnen de opleiding communicatie iets wat hem of haar heeft geïnspireerd, heeft geraakt of is opgevallen. De tweedejaars studenten zitten op dit moment midden in het vak Content en Creatie en leerden elkaar bij dit vak op een andere manier kennen.

Door: Natashja den Teuling

‘Voor mij lijkt het soms net alsof het allemaal stil staat en ik geen idee heb wat ik moet doen’

De nieuwe periode
Tijdens het vak Content en Creatie kregen we een aantal lessen over storytelling. Leuk allemaal die theorie, maar ik heb de kracht van storytelling echt mogen ervaren. Het begin van periode 3 was weer aangebroken. We zaten denk ik allemaal wel te wachten op het vak Content en Creatie, na al die projecten waren we er als klas wel weer aan toe om zelfstandig te werken en lekker onze creativiteit te uiten.

Tafelredes
Meneer van den Berg, onze docent, vertelde aan ons wat we deze periode allemaal gingen doen, hij vertelde over de tafelredes en dat iedereen hier aan mee moest doen voor een cijfer. Ik had geen idee wat het was eigenlijk, een tafelrede. Het ging er uiteindelijk om dat we een verhaal moesten vertellen voor de klas en we mochten helemaal zelf weten waar het over zou gaan. Ik wist niet zo goed hoe ik me er bij voelde, want wat ga ik vertellen? Ga ik iets serieus vertellen? Iets luchtigs? Iets simpel? Iets heftigs? Iets wat dicht bij me staat? En wat gaan anderen van mij vinden en van mijn verhaal? Ik vond het leuk en eng, tegelijkertijd.

Uit je comfort zone
Uiteindelijk besloot ik toch maar een verhaal te vertellen dat dicht bij me stond. Namelijk: over de zoektocht van mijn passie. Het is niet zo zeer een zwaar verhaal, niet perse grappig, maar het was mijn gedachtegang waar ik over ging vertellen. Het was totaal uit mijn comfort zone, maar ik had ooit gehoord dat uit je comfort zone treden iets goeds was. Eindelijk was de dag van de tafelredes aangebroken en ik was mega zenuwachtig. Ik snapte niet zo goed waarom, want het is helemaal geen big deal toch? Toch kon ik het niet ontkennen dat ik stress en ongemak voelde. Ik wachtte daarom eerst af tot de eerste klasgenoten hun verhaal vertelden. Wat was het leuk om hier naar te mogen luisteren. Ik leerde nu meer over mijn klasgenoten, over hoe ze verhalen vertellen, welke gedachten er in hun hoofd dwalen, welke grappige dingen ze hebben meegemaakt en nog meer.

De kracht van storytelling
Ik merkte dat iedereen elkaar nog meer kon waarderen als klas en dat er meer begrip voor elkaar ontstond. Hierdoor vond ik het ook niet meer zo erg om mijn verhaal te delen, want ik zag dat het vertellen van verhalen een positief effect had. Ik vond het mooi om te zien hoe we als klas ons hebben opengesteld naar elkaar toe en om te leren wat de kracht van storytelling is. Ook begreep ik nu dat uit je comfort zone treden inderdaad iets goeds was en is.

‘Als je gewoon doet waar jij je goed bij voelt, zal het allemaal wel goed uitpakken’

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.