Blog

#77 Ondertussen – achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival

NIEMAND DIE ER OMHEEN KAN, HET EUROVISIE SONGFESTIVAL IN ROTTERDAM IS HAPPENING. DE BANNERS BIJ DE METRO, DE SONGFESTIVALTRAM DIE RONDRIJDT, DE VLAGGETJES DOOR DE STAD, DE ABRI’S, ALLES IS SONGFESTIVAL. ROTTERDAM IS DE PLEK WAAR HET GEBEUREN GAAT. HOE GAAT HET DAAR ACHTER DE SCHERMEN AAN TOE? EEN VRIJWILLIGER VERTELT.

Door: Yvar van Eijk

Al sinds ik mij kan heugen, ben ik fan van het Songfestival. Het maakte mij als 12-jarige jongen niet uit waar we waren, ik moest het zien. Ik wilde het songfestival kijken en zag zo hoe Anouk het trotsgevoel voor Nederland terugbracht met Birds, hoe Ilse & Waylon zó dichtbij de winst waren en zag ook hoe Duncan de trofee thuisbracht. Het Songfestival is het grootste concert ter wereld met elk jaar honderden miljoenen kijkers. Uiteraard zijn dat niet alleen kijkers uit Europa, maar ook in China, Amerika en Australië zitten er miljoenen mensen voor de buis. Dit jaar doen er 39 landen mee waarbij Malta nog vóór de repetities de verwachtte nummer één is.

Mijn weg ernaartoe
In 2019 gaf ik mij op als vrijwilliger bij het Eurovisie Songfestival. Er schijnen posters in de RET-voertuigen te hebben gehangen, maar hoe ik erbij gekomen ben, weet ik niet meer. Na een selectieprocedure werden uiteindelijk 600 vrijwilligers aangenomen om een steentje bij te dragen aan de productie van de show. Van City Host in de stad en Parkeerplaats medewerker bij Ahoy tot aan Technical Assistant naast het podium of Webcare Medewerker voor het online perscentrum.

De eerste dag
Bijzonder zenuwachtig kwam ik aan bij Ahoy. Een pasje ophalen voor de toegang, een COVID-test doen en dan nog vinden waar ik eigenlijk zijn moet. Ik moet alleen de security nog door. Eindelijk loop ik dan echt Ahoy binnen. Bij het Volunteers Home, waar alle vrijwilligers zich aan- en afmelden, meld ik mij. Ik sta die dag bij de Interviewroom Desk, geen idee wat dat is. Gelukkig werk ik met Yolande, die al een paar dagen ervaring heeft. De functie blijkt simpel: journalisten en delegaties (afvaardiging van het land) kunnen een kamer boeken en het is taak aan ons ze naar de juiste kamer te leiden en deze schoon te houden. Schoonmaken dus…

De eerste ontmoeting
Wat ze daarbij niet zei, was dat we alle artiesten die komen ook ontmoeten. Soms heeft een delegatie meerdere interviews achter elkaar en dan is het belangrijk tussendoor schoon te maken. Dan zit je toch mooi even alleen in een kamer met een artiest voor een paar minuutjes. De eerste ontmoeting was met Elena Tsagrinou, de zangeres die Cyprus vertegenwoordigd met El Diablo. Man, man, man, wat een artiest. Een paar uur later heb ik ook van Malta, Litouwen, Azerbaijan, Israël, Tsjechië, België en Oekraïne de performers ontmoet. Dat bleek nog maar het begin.

Functie twee
Als Webcaremedewerker Online Press Centre staat je computer in het hoofdkwartier van de communicatie; een betere werkplek als student communicatie bestaat er niet. Tegenover mij zitten twee toppers met meerdere jaren ervaring, één ervan is zelfs Head of Communications Eurovision Song Contest 2021. En ik zit daartegenover! Zo’n hoge functie trekt natuurlijk ook hoogstaande mensen aan: Sietse Bakker, Executive Producer, loopt dagelijks langs, evenals verschillende presentatoren die hier werkzaam zijn. Verder worden allerlei items binnen deze vier muren verzonnen. Voor mijn functie is dat niet interessant, maar als songfestivalliefhebber is het natuurlijk leuk te weten wat er gepland staat voordat het gebeuren gaat.

Het visuele gedeelte
De meeste Rotterdammers zijn bekend met Ahoy, maar er zijn er maar weinig die het nu nog herkennen. Al lopend vanaf Zuidplein hoor je de eerste verandering al. Wanneer het stoplicht op groen springt, hoor je Waterloo van ABBA. Eenmaal op het terrein zie je onder andere een mega tent die dient als teststraat, een Accreditation Centre, een toegangstent voor de bezoekers, een voor de pers en een voor de crew. Eenmaal binnen word je opgeslokt door het liedjesfestijn, posters, vlaggen, mensen; iedereen is een onderdeel. Rechts in Ahoy is het Volunteers Home met alle zitzakken, de pingpongtafel en de sjoelbak. Ook het perscentrum voor alle journalisten is hier. Rechtdoor zou je de Delegation Bubble in lopen, een plek waar maar weinig mensen mogen komen. Links loop je de arena in en wat is die mooi.

Het is begonnen!
De eerste show en repetities zijn al voorbij en afgelopen maandag was zelfs de eerste test-show met publiek. In de interne appgroepen is de sfeer geweldig want nu kunnen we aan “de buitenwereld” laten zien waar we al die tijd mee bezig zijn. Iedereen is trots, lyrisch en heeft er zin in. Zoals eerder gezegd, stond Malta lange tijd op nummer één bij de bookmakers. Inmiddels is Malta afgezakt naar de derde plaats en vechten Italië en Frankrijk met elkaar om de eerste plek. Maar wie later de trofee overhandigd krijgt durf ik echt nog niet te zeggen. Als Songfestival-liefhebber heb ik natuurlijk ook favorieten. Dit zijn Roemenië, Zwitserland, Bulgarije en eigenlijk de hele top tien wel. Maar wie winnen gaat? Tune in and Open Up op zaterdag 22 mei, live vanuit Ahoy.


Dinsdag 18, donderdag 20 en zaterdag 22 mei zijn de shows op TV te zien; dan kun je met eigen ogen Rotterdam op z’n best zien!

Reacties

Wat ontzettend leuk dat je dit mee mag maken Yvar, wat een fantastische ervaring! Geniet ervan met volle teugen en ik weet inmiddels dat je dit ook zeker doet. Je hebt een leuk kijkje achter de schermen gegeven #openup, veel plezier de komende dagen, op naar de finale!

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.