Blog

Ondertussen #92 – Is het schooljaar alweer bijna voorbij

Over 12 dagen is mijn laatste tentamen, op 20 juni 2022. Na die maandag heb ik vakantie, ervan uitgaande dat ik alles in één keer haal. En door deze gedachte realiseer ik me hoe ontzettend snel het eerste jaar voorbij is gegaan. Het leek me daarom een goed idee om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. Mijn eerste jaar als communicatiestudente aan Hogeschool Rotterdam.

Door: Tessa Baauw

Twijfels
Kan ik het hbo wel aan? Is het niet te moeilijk voor me? Is communicatie wel wat voor mij? Dat waren vragen die ik mezelf vaak stelde. Ik koos ervoor om de gok te wagen, de sprong in het diepe te nemen en ik ging akkoord met het feit dat ik misschien wel heel hard op mijn bek zou gaan.

De introductiedag vond ik spannend. Opeens heel veel nieuwe mensen ontmoeten voelde ietwat onwennig aan na het vele thuiszitten door de lockdown. Maar ik voelde me tegelijkertijd ook enthousiast en enorm gemotiveerd om er het beste van te maken.

Goede start
Na de introductie ontmoette ik mijn klas. Een combinatie van studenten met verschillende leeftijden, maar allemaal ontzettend aardig. De motivatie lag hoog en iedereen had zin om nieuwe dingen te leren. Mijn majorbegeleider het afgelopen jaar was Femme van der Kolk en zij heeft ons met veel liefde en geduld door het eerste jaar heen geholpen. Niet alleen ik, maar de hele klas is ontzettend blij met haar als onze begeleider.

Leren en ontwikkelen
En toen waren daar opeens de APA-verwijzingen, literatuurlijsten en onderzoeksopzetten. Ook mocht ik geen bronnen van Wikipedia meer gebruiken, waar ik even aan moest wennen.  Maar na verloop van tijd heb ik een hele verzameling aan handige stappenplannen en websites verzameld die het leven als communicatiestudente een stuk makkelijker maken.

In het afgelopen jaar heb ik een presenteerangst ontwikkeld, maar ook weer overwonnen. Ik ben er door mijn keuzevakken achter gekomen dat ik schrijven echt heel leuk vind om te doen. Ik ben weer boeken gaan lezen voor de lol. Ik heb hele fijne nieuwe mensen ontmoet. Ik heb beter leren samenwerken en ik ben ook beter gaan luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Dus ja, ik weet nu wat APA-verwijzingen zijn en dat een literatuurlijst op alfabetische volgorde moet, maar belangrijker nog is dat ik me het afgelopen jaar tijdens de studie heb kunnen ontwikkelen op persoonlijk vlak.

Er is bij de opleiding communicatie aan Hogeschool Rotterdam ruimte om te leren, om vragen te stellen en om je verhaal te doen. Mijn eerste jaar als communicatiestudente is me erg goed bevallen. Wie weet lees je volgend jaar rond deze tijd hoe ik het tweede studiejaar heb ervaren. Twijfel jij om ook te beginnen? Dan is dit je teken om het gewoon te doen. Ik heb er absoluut geen spijt van!

Reacties

Leuk stuk Tessa. En lief wat je schrijft!

2 jaar geleden geplaatst

Leuk om over je ervaringen te lezen, mooi beschreven!

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.