Blog

Nationale Complimentendag – Hoe ga je om met complimenten

Op 1 maart is weer de ‘Nationale Complimentendag’. Deze dag staat helemaal in het teken van persoonlijke waardering en oprechte aandacht. En hoe leuk is dat! Een compliment kun je immers niet kopen. Je krijgt ‘m gewoon van iemand die vindt dat je het waard bent. Voor niks, nakkes, nada!
Natuurlijk, het is nog geen 1 maart, maar je kunt nu al gaan nadenken over de complimenten die je kunt geven, want complimenten raken een persoon soms meer dan het ontvangen van iets tastbaars. Of het nou van een dierbare is, of van iemand die je niet (zo goed) kent.

Door: Noa Appel

Op de Nationale Complimentendag zal je vast ook een aantal complimenten ontvangen! Dat is natuurlijk heel leuk, maar hoe ga je nou eigenlijk met complimenten om? Ik vind dat zelf heel lastig. Het geven van een compliment is vaak makkelijker dan het ontvangen. Ik kan het dan altijd heel lief vinden, maar dan weet ik niet wat ik moet doen. Ik begin zenuwachtig te lachen, mijn lichaamstaal wordt raar en er komt een ongemakkelijke ‘dankjewel’ uit mijn mond. Daarom heb ik hier een aantal tips om met complimenten om te gaan op de Nationale Complimentendag (of elke andere dag).

Tip 1: Geef een compliment terug!
Een makkelijke manier om met een compliment om te gaan is om een compliment terug te geven. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat je een leuke broek aan hebt kun je gelijk kijken naar een soortgelijk compliment. In dit geval gaat het dus om het uiterlijk en de kleding die de persoon draagt. Als iemand iets zegt over iets dat je goed hebt gedaan kun je iets in die richting terugzeggen. Het hoeft niet per se op dat moment zelf te zijn, het kan ook later.

Tip 2: Neem het compliment aan
Het compliment aannemen is ook belangrijk. Als iemand je een compliment geeft, reageer dan blij en dankbaar. Dit is ook fijn voor degene die het compliment geeft. Hoe zou je het zelf vinden als je een compliment geeft en die ander reageert er niet op. Of gaat gewoon in de ontkenning. “‘Nee, joh…. dat zie je verkeerd. Dat is echt helemaal niet zo!’

Tip 3: Geloof het compliment
Een andere tip is om het compliment echt te geloven. Iemand zegt iets niet zomaar, maar omdat hij het meent. Sta er even bij stil en gun jezelf iets! Dit maakt het makkelijker om het compliment aan te nemen, omdat je er ook zelf in gelooft! Let er wel op dat je zo’n compliment niet te ver doorvoert door ‘m bijvoorbeeld op jezelf te betrekken: “Ik kan dat ook heel goed!” Krijgt het compliment naar de ander toch direct wat minder waarde.

Tip 4: Dankjewel zeggen
De laatste tip is het simpel zeggen van ‘dankjewel’. Zó simpel is het eigenlijk. Met een simpele dankjewel ga je er niet verder in op, maar laat je de ander wel weten dat je het compliment waardeert.

Vergeet op 1 maart niet de complimenten uit te delen! Het is een kleine moeite met een grote waarde.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.