Blog

Na-druk

Hoe betrouwbaar zijn de media? Bestaat er eigenlijk nog wel zoiets als objectieve journalistiek? Docent en journalist Bob Nieman ziet en ervaart dat het vertrouwen in de journalistiek afneemt. Dat we van alles en nog wat onder het mom van #nepnieuws en #alternativefacts in twijfel trekken. Dat zelfs het grote goed PERSVRIJHEID onder druk komt te staan. Het baart hem zorgen.  In deze nieuwe column ‘Na-druk’ observeert en analyseert Bob de rol van de media. Om zijn positie te bepalen. Maar vooral ook om ons aan het denken te zetten.

Terroristen. SS-praktijken. Stelletje randdebielen. De woorden van een ouderling van de Sionkerk een dag nadat leden van zijn geloofsgemeenschap een journalist van PowNed letterlijk wegschopte en aanreed. De verslaggever stond daar om verslag te doen van het massale kerkbezoek op palmzondag. Een detail: de ouderling had het niet over de agressieveling van zijn kerk maar over de aanwezige journalistenDaar hebben ze namelijk geen boodschap aan. Vooral niet op de heilige rustdag.  

Kerkbezoekers vertrouwen op ‘het woord des Gods’ als bescherming tegen Corona. Een heilig geloof. Maar waarom gelovigen wel beschermd worden en bijvoorbeeld festivalgangers niet, kan de politiek niet beantwoorden, ben ik bang. En de kerkgangers ook niet, trouwens. 

Kan de politiek wel iets zeggen of we journalisten mogen vertrouwenNederland staat hoog op de lijstjes van persvrijheid. Al dalen we de laatste jaren gestadig een paar plekken door bedreigingen aan het adres van de pers. Reportagewagens van de NOS en RTL rijden alweer een tijdje rond zonder een logo. Te vaak beschadigden voorstanders van #nepnieuws dit materiaal. Verslaggevers nemen regelmatig beveiligers mee op reportages. Kerkgangers in Urk en Krimpen aan de IJssel vertrouwen de pers ook niet. Zo hebben we gezien. Sommige politici in rechtsextremistische, populistische hoek zijn het daarmee eens. Als leugenaars en nepnieuws zetten zij de journalist weg. Hoewel ze zelf niet vies zijn om een Baudetje te doeneen leugentje om bestwil. En als Baudet dan satirisch in een hoek wordt gezet, zoals cabaretier Martijn Koning deed bij Jinek in een schimpdicht gebaseerd op Baudet’ kronkelredeneringen, loopt de FVD-voorman weg omdat de vloer te heet onder zijn voeten wordt. 

Goede journalistiek hangt soms samen met toeval. Kijk de ANP-fotograaf die een gehaaste Ollogren op de foto zette nadat ze te horen had gekregen dat ze positief was getest op Corona. Hij stond daar niet voor haar, maar wachtte op Rutte. Op de redactie bekeek hij de toevallig gemaakte foto nog eens goed. Op papieren die de verkenner in haar hand had, was te lezen dat Omtzigt, de publiekslieveling als het om Tweede Kamerleden gaat, een baan elders kon gaan zoeken. De rest is geschiedenis. 

Waar maak ik me nou zorgen om? Dat tegen de trend van ontkerkelijking geloofsgemeenschappen van christelijk-orthodoxe signatuur groeien? En dat het vertrouwen in de journalistiek verdwijnt? Niet speciaalHet verontrust me wel als de streng gelovigen ook een groepering is die toetreedt tot de brede coalitie die de vrije pers wil afschaffen. Hoewel, als de SGP met die groei wat zetels weet af te snoepen van extreemrechts, dan zou het debat in de kamer wellicht milder en inhoudelijker worden. Waar journalisten dan verslag van kunnen doen. Want, wees nou eerlijk, wie van ons heeft nou zin om al die debatten live te volgen. Daar hebben we de vrije pers toch voor? 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.