Blog

#lekkersociaal

Nederland is een apart land, daar zijn we het unaniem over eens uiteraard. We klagen graag over alles wat los en vast zit en hebben statistisch gezien meer fietsen dan inwoners. Toch onderschatten we onszelf vaak genoeg, wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Nederlandse dingen krijgen genoeg aandacht, alleen zijn we er niet vaak van bewust. Daarom kijkt Giorgos Brentjes deze keer naar een aantal momenten waarin Nederland of iets Nederlands de social media in het buitenland domineerde!

Door: Giorgos Brentjes 

Jodelen op de Vengaboys
Het klinkt misschien als een belachelijk filmscenario, maar wat krijg je wanneer je rechtse Oostenrijkse politici, Russen en een strandhuis op Ibiza samenmengt? Helaas geen vervolg op de film Hangover, maar een politiek schandaal dat Oostenrijk vlak voor de Europese verkiezingen stevig in haar greep hield.

De voorzitter en de vice-voorzitter van de rechtse partij FPÖ (een beetje de PVV van de Alpen), Heinz-Christian Strache en Johann Gudenus, kwamen in het nieuws toen een video van hen bovendreef. De video, gefilmd op Ibiza in juli 2017, laat zien dat de partijleden discussiëren over Russische inmenging in de Oostenrijkse verkiezingen en hoe de FPÖ een stuk groter kon worden met de geboden hulp. Een beetje te vergelijken met dat je als kind een zak chips mee probeerde te smokkelen, maar je moeder het toch in de gaten kreeg.

Grote gevolgen, want het Oostenrijkse kabinet viel vrijwel meteen en de spanning rond de Europese verkiezingen was te snijden. Dat allemaal terwijl er een liedje de Oostenrijkse Top 40 in werd geslingerd als protestmars, waar menig persoon al jaren niet meer van had gehoord. Maar welke krachtige power ballad moet dit dan zijn geweest? Het antwoord is: We’re Going to Ibiza van onze eigen Vengaboys!

Juist, een Oostenrijks politiek schandaal blaast de Vengaboys weer nieuw leven in, 20 jaar nadat het liedje Europa, en onze jeugd, domineerde. De band trad vorige week zelfs op in het centrum van Wenen en er wordt zelfs verwacht dat de nummer één positie in de charts gehaald kan worden.

Welke Nederlandse guilty pleasure song gaat de volgende hit worden bij een schandaal? Sex on the Beach van T-Spoon? Wij wachten in ieder geval af…

Het WK Tweeten
De zomer van 2014 was een mooie, want toen hadden we het WK voetbal in Brazilië. Warm weer, Nederland dat brons haalde en een withete Mexicaan die nog steeds met een wrok zit. De eerste twee kent iedereen uiteraard, maar die derde laat waarschijnlijk niet bij iedereen een lampje branden.

Even terug naar 29 juni 2014 en de wedstrijd Nederland – Mexico. Oranje heeft het moeilijk met de Mexicanen in de hitte van Fortaleza en komt zelfs op een 0-1 achterstand. Vlak voor tijd maakt Sneijder de 1-1 en in de blessuretijd krijgt Robben de bal bij de achterlijn. Een typerende kap-actie volgt, maar daar staat de Mexicaanse captain Marquéz, die z’n been neerzet. Robben valt er vervolgens overheen en de scheidsrechter is onverbiddelijk: penalty voor Nederland.

Huntelaar maakt diep in de blessuretijd de bevrijdende 2-1 en Nederland gaat door naar de kwartfinales, Mexico vliegt er voor de zesde achtereenvolgende keer uit in de achtste finale (wat zeven keer op een rij zou worden in 2018) en bij één Mexicaanse fan slaan de stoppen door.

Van 29 juni 2014 tot en met 10 oktober 2017, de dag waarop Nederland zich niet wist te kwalificeren voor het WK 2018, slingert de Mexicaanse student José Morales de hashtag #NoEraPenal de wereld in via Twitter, om te laten weten dat Robben zich liet vallen en er niets aan de hand was.

Wat begon als een grapje werd al snel een viral item, waardoor zelfs Vice Sports Morales benaderde voor een interview. Morales geeft aan geen hekel aan Robben te hebben, maar zou Nederland graag weer op een WK-eindronde tegenkomen voor een rematch. Een pluspunt voor Morales, Robben en Marquéz spelen geen interlands meer, dus een exacte herhaling zal niet gebeuren.

Als ze toen gewoon een VAR hadden…

Gewoon recyclen
Maar ook losse Nederlandse producten, spullen of andere eigendommen duiken opeens in het buitenland op. Zo hoef je niet vreemd op te kijken wanneer je een ov-fiets in Marokko ziet, zoals scherpe vakantiegangers zagen. Zolang de beste man maar niet vergeet om uit te checken met z’n ov-chipkaart…

Zou de beste man een eeuwige studentenkorting hebben?

Maar het kan nog gekker. Stel je eens voor, het wordt tijd voor een nieuwe bedrijfsauto en wisselt je oude trouwe ros in voor korting. Je bent al tijden blij met de nieuwe auto, met de geruststellende gedachte dat de oude een nieuwe eigenaar heeft. Tot dat je erachter komt dat deze eigenaar een jihadist is en je busje in Syrië op het oorlogsveld staat.

IJzersterk in schadewerk, mooi meegenomen

Het overkwam de Leidse ondernemer Hans van Veen, toen hij zijn oude bedrijfsbusje ineens in de woestijn, in de omgeving van Aleppo zag staan. Een gebeurtenis die zo apart is dat zelfs ik geen vergelijking kan maken. Hans liet weten dat de telefoon roodgloeiend stond, maar dat de reacties nooit negatief waren. Dus mocht je een goeie boost willen voor je bedrijf? Stuur dan iets dat gerelateerd is aan jouw business naar een oorlogsgebied en voilà!


Zo kan Nederland verrassend uit de hoek komen op social media en in de wereld, iets waar we als klein kikkerlandje toch weer trots op kunnen zijn. Het maakt niet uit of het een oud popliedje is, of een bedrijfsbusje in een oorlogsgebied, we weten toch wel dat Nederland een nogal apart land is.

Heb jij ooit nog iets Nederlands gezien in het buitenland waarvan je dacht ‘ok.’? Laat het weten in de reacties!

Volgende keer komt er echter een speciale versie van #lekkersociaal, maar wat dat is vertel ik lekker nog niet. Kinderen die vragen worden overgeslagen en voor mijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste artikel voor ik de grotemensenwereld betreed met een diploma onder m’n arm, wil ik het toch iets anders doen. Stay tuned!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.