Na een weekje met officieel gelul over de AVG-wet, pakken we de draad van de hoofdzonden gewoon weer op. Alsof er niets is gebeurd! Laat dat zinnetje nou ook een keuze zijn waar de hoofdzonde van vandaag redelijk dichtbij staat. Je kunt na een vervelende gebeurtenis namelijk doen alsof er niets voor is gevallen en verder gaan met het leven, of je pakt die persoon terug: wraak.
Door: Giorgos Brentjes
A dish best served cold
Wraak kan koud zijn, ijskoud. Soms letterlijk wanneer je wraak neemt in de winter door iemand vol in de sneeuw te douwen. Maar één ding is duidelijk, wraak is een hoofdzonde waar iedereen mee te maken heeft gehad. Of je nou heel kinderachtig een pennenstreep zette in het Diddl-vriendenboekje van een van je vriendinnetjes, nadat zij hetzelfde deed in jouw Metabots-schrift, of daadwerkelijk iets onbespreekbaars hebt gedaan.
Maar wraak nemen op social media, hoe gaat dat dan in zijn werk? Onderzoek heeft uitgewezen dat sinds de komst van deze platforms, wraakacties – zowel on- als offline – veel vaker voor lijken te komen. Niet geheel verrassend, aangezien we alles kunnen zien van elkaar en wraakgevoelens dan snel geboren zijn. Een voorbeeld? De meeste jongeren vinden het ‘verwijderen’ van een vriendschap op Facebook een grotere aanleiding om wraak te nemen dan daadwerkelijk negeren in het echte leven…
Een wrok in de keel
Maar hoe erg kan het dan daadwerkelijk zijn? Het kan op z’n zachtst gezegd vreselijk uit de hand lopen, zeker als we terugdenken aan de Facebook-moord in 2012. Slachtoffer Joyce Winsie kreeg onenigheid met één van haar vriendinnen, Polly W., wat uitmondde in een welles-nietesspelletje op Facebook. Hierdoor besloot de vriend van W. de ‘hulp’ van de toen zelf 14(!)-jarige huurmoordenaar Jinhua K. in te schakelen.
K. reisde af naar het ouderlijk huis van Winsie in Arnhem en stak haar in koelen bloede neer. Allemaal naar aanleiding van één Facebook-post…
Een inktzwarte bladzijde in de altijd nog korte geschiedenis van social media.
Fjiet-fjieuw
Maar is er dan ook iets positiefs te melden? Dat is er zeker! Sinds de jaarwisseling is het verboden om in het centrum van Rotterdam na te fluiten wanneer je een goddelijke verschijning voorbij hebt zien lopen. Voordat dit verbod in werking ging, nam studente Noa Jansma het heft in eigen hand. Door middel van het Instagram-account @dearcatcallers besloot Noa haar ‘fluiters’ eens gezellig op de foto te zetten. Wanneer ze nageroepen, uitgefloten of werd uitgenodigd voor een lekkere smakkerd, besloot Noa deze casanova’s eens op de foto te zetten. Met deze ludieke wraakacties liet Jansma wel de ernst van het ‘naroepen’ zien en werd haar account wereldberoemd!
Zo is wraak een zonde waar we als mens het liefst ver vandaan blijven. Maar eens in de zoveel tijd steekt ze lelijk de kop op. Wees echter wel op de hoogte van de impact die social media kunnen hebben, wanneer je jouw ‘toorn’ los wilt laten op iemand via het internet. In plaats van een toetsenbord of smartphone: print je Nemesis uit op een A4’tje, plak het op een boksbal en veel plezier! Scheelt weer.
Omdat er niet echt positieve kwesties te bedenken zijn rondom ‘wraak’, lijkt het mij geen gepast onderwerp voor zo’n kekke #SocialStruggle. Die krijgen jullie de volgende keer van mij tegoed!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.