Blog

#lekkersociaal: Jaloezie

De hoofdzonden lopen op hun einde, want we hebben er nog maar twee te gaan #sad. Daarom persen we de voor deze laatste twee zonden nog alles uit de kast om een passend einde te geven aan deze interessante reeks. Daarom vandaag: jaloezie! Of het nou om een nieuw bankstel gaat of dat Janny meer likes op een schaaltje biologische bosbessen krijgt, dan jij op je groepsfoto met de B O I S, het komt beide op hetzelfde neer. Dat gevoel van, ‘had ik dat nou ook maar’. Hier wordt in het echte leven al vaak slecht op gereageerd, maar hoe zit dat precies op social media?

Door: Giorgios Brentjes


Groen is niet altijd positief
De uitdrukking ‘je ziet groen van jaloezie’ is natuurlijk figuurlijk, maar toch is het vaak van iemands gezicht af te lezen. Groen van een bepaald soort mentale misselijkheid, want de ander heeft iets wat jij niet hebt. Daar ben je dan ook letterlijk ‘ziek’ van. Maar heeft social media invloed gehad op de jaloezie in onze maatschappij? Het antwoord laat zich al raden voor de vraag überhaupt gesteld is: natuurlijk. Of de indruk van jaloezie nou gewoon ontiegelijk slecht is, zoals Ron en de stoel, blijft jaloezie iets wat we altijd stellig van onszelf ontkennen. Waarom?

Jaloezie is namelijk een vrij egoïstisch gevoel, waardoor je jezelf boven een ander plaatst. Daarnaast tast het ook nog eens iemands trots aan, iets wat in deze ‘dabbende’ maatschappij toch nog bestaat. De rol van social media hierin heeft de situatie alleen maar erger gemaakt, blijkt ook uit onderzoek. Depressie, angst om achter te blijven, lager zelfvertrouwen, allemaal voorbeelden van hoe de huidige generatie gebukt gaat onder de druk van social media en de perceptie die men hierop vertoont. Want ja, wat is er nou erger dan vakantiefoto’s van de Australische outback te zien terwijl jij na de pauze weer Euroshopper runderbouillonpakjes bij mag vullen…

Van hengst naar knol
Omdat we in de vorige hoofdzonde al vrij extreme voorbeelden hebben aangekaart, is het misschien deze keer wel leuk om het ietwat ludieker aan te pakken. Daarom: paarden. Paarden zijn mooie beesten, galopperen in volle elegantie rond de wei en zijn vaak ook erg lief voor mensen. Daarom is het soms leuk om op de foto te gaan met zo’n hengst vol bravoure! Dat dacht een vrouw uit Saudi-Arabië ook en plaatste de foto waarin ze een kusje geeft op de snoet van het paard, op Facebook. Een kiekje voor in een lijstje aan de muur, maar niet als het aan manlief lag. De man scheidde per direct van de dame in kwestie, aangezien hij het ‘not done’ vond…

Gelukkig voor het verhaal lag de vrouw niet wakker van de scheiding. Ze legde later zelf uit dat samenzijn met een man die dieren niet van mensen kan onderscheiden, haar niet waard was. Eind goed, al goed! Meer weten, lees het dan hier.

Samen uit, samen thuis
Spring Break is een Amerikaans fenomeen, waarbij studenten tijdens de voorjaarsvakantie á la Jersey Shore alle remmen losgooien. Waar wij deze week nog braafjes de ‘krokusvakantie’ noemen, verlept ieder bloempje bij het zien van wat er op deze drankfestijnen gebeurt. Azel Prather Jr., een 25-jarige student uit de staat Maryland, zag deze week – net zoals veel ouders – met afschuw tegemoet. Zijn vriendin, de 22-jarige Marissa, ging namelijk tijdens Spring Break op vakantie naar Miami, maar Prather zag de bui al hangen. Omdat hijzelf niet het geld had om een ticket naar Florida te betalen, besloot hij een GoFundMe-campagne op te starten om zo de $300 bij elkaar te krijgen!

In de beschrijving legt Prather namelijk uit dat hij bang was dat dit de relatie zou verpesten. Tegen alle verwachtingen in vond Marissa het helemaal niet erg toen deze verrassing zich openbaarde. MTV pikte het bericht op en interviewde beide hoofdpersonen in deze Blue Mountain State-versie van Romeo en Juliet. Lees het hier!

Is jaloezie onmenselijk? Totaal niet, want we hebben er allemaal mee te maken in ons dagelijks leven. Natuurlijk zou je liever in een Bugatti Veyron bij de McDrive komen in plaats van een vijfdehands Peugeot 207, maar het betekent niet dat het einde van de wereld nabij is.

Daarom weer een #SocialStruggle! Deze keer:

Een week lang op Instagram alleen maar accounts volgen waar je jaloers op bent

of:

Een week lang passief-agressief sarcastisch jaloerse opmerkingen achterlaten op iedere Facebook post

Over twee weken de laatste hoofdzonde, weet jij al welke het is? In ieder geval, fijne vakantie toegewenst!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.