Blog

#lekkersociaal: de chatbots

Praten met robots? Dat kan zeer zeker en dan heb ik het niet over Robin de Robot uit Bassie en Adriaan. Met alle informatie waar we dagelijks mee geconfronteerd worden is een beetje overzicht wel handig om te hebben. Daarom ga ik jullie vandaag in Jip & Janneke-taal introduceren aan de chatbots!

Door: Giorgos Brentjes 

Chatman
De veteranen onder ons kunnen zich nog wel het spotje van Hi! herinneren waarin een vrij gezette man in een veel te strak geel pakje, gepaard met perfecte pornosnor, onze jonge harten veroverde. Chatman, zoals de marketinggenieën bij KPN hem genoemd hadden, was in feite een van de eerste chatbots waar wij mee in aanraking kwamen.
Ondanks zijn ‘claim to fame’, was hij niet te beroerd om even een praatje met je te maken via MSN. Je kon Chatman toevoegen aan je vriendenlijst en keer op keer een babbeltje met hem maken, met verschillende antwoorden als gevolg. Alhoewel heel primitief, maar Chatman was het perfecte voorbeeld van hoe chatbots een rol zouden gaan spelen in het dagelijkse leven.

Leren ‘sjetten’
Maar hoe kan een chatbot dan zo snel leren chatten? Daar gaat best veel voorbereiding in zitten, maar dat is allemaal voor later. Ik ben hier alleen om uit te leggen hoe ze werken, niet om een soort ICT-lesje te geven in hoe je ze bouwt. Don’t shoot the messenger…
In het kort, de chatbot moet een soort script leren waarin veel gestelde vragen zitten. Dat is niet alles, want deze vragen kunnen op verschillende manieren worden gesteld en ook daar moet de chatbot op getraind worden. Een beetje dat je jouw hond verschillende voorwerpen laat apporteren, maar het doel uiteindelijk toch hetzelfde is.

Wanneer de chatbot up and running is, dan kan ik je garanderen dat het ook als een tierelier zal gaan. Een voorbeeldje. Je hebt zojuist je belastingaanslag, vakantiegeld en stufi gestort gekregen en verlangt al maanden naar een iPhone X.
Via de Facebook Messenger van KPN kom je in gesprek met een chatbot en je geeft je koopintentie aan door ‘Ik wil graag de iPhone X 256 GB bestellen.’ te zeggen in de chat. Vervolgens gaat de chatbot aan het werk en levert het een link naar de website waar je vervolgens jouw overpriced boekenlegger a.k.a. smartphone kan kopen. Om het een beetje gezellig te houden genereert de chatbot tevens ook een kort en leuk berichtje zodat het net lijkt alsof je met een medewerker hebt gesproken.

Nu ff zelf aan de slag
Zelf experimenteren met een chatbot? Dan heb ik een aantal voorbeeldjes voor je! Het nieuws is vandaag de dag ontzettend makkelijk te volgen, maar al snel krijg je een lawine aan informatie op je af. Daarom heeft de NOS een chatbot via Facebook Messenger om als St. Bernardhond te fungeren nu je ondergesneeuwd bent.
Via deze chatbot kun je op bepaalde tijdstippen de hoogtepunten toegestuurd krijgen, maar ook het weer en verkeersinformatie. But there’s more, want de chatbot zoekt artikelen op basis van jouw zoekopdrachten in de chat!

Een andere situatie. Je weet nog niet wat je gaat eten vanavond, de McDonalds roept nadrukkelijk je naam, maar je hebt deze week al genoeg calorieën opgenomen waar de gemiddelde ‘gedrongen’ Amerikaan jaloers op is. Met de handen in het haar? Vraag het dan gewoon aan Allerhande!

Je kunt niet alleen dagelijks een recept ontvangen, maar ook op basis van een ingrediënt verschillende tips om te kokkerellen ontvangen.

Scheelt weer het dagelijkse zelfreflectiemomentje wanneer je op het punt staat om voor de 4e keer deze week een kapsalon te bestellen…

Nu je weer helemaal op de hoogte bent van hoe een jeugdidool geëvolueerd is tot jouw persoonlijke keukenassistent, is het weer tijd voor een #SocialStruggle!

‘Bij iedere sollicitatie moet je een Facebook-herinnering van 6 jaar geleden meesturen als bijlage’

of

‘Jouw Hyves profielfoto uit 2008 wordt voor een maand jouw standaard profielfoto op alle sociale mediaplatforms’

_______________________

Tip van de redactie:
Op maandag 9 en dinsdag 10 april vindt de Rotterdamse editie van de International Internet of Things Day 2018 plaats. Binnen deze dagen wordt een programma vol interessante onderwerpen (o.a. chatbots), boeiende workshops en aansprekende keynotes aangeboden. De onderwerpen van de blokprogramma’s dit jaar zijn:

  • Humanizing IoT:  creative, intelligent and affective technologies
  • People make cities
  • Privacy & Security
  • Innovation of things: How disruptive is IoT?
  • Hackathon: Citythings

Ga voor meer informatie en om je aan te melden naar www.iotrotterdam.nl. Deelname is gratis. Ook voor geïnteresseerden van buiten de hogeschool. Check dus even het programma!

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.