Blog

Hoe is het met – Natascha Hokke

Je hebt van die mensen, waarvan je denkt: van jou zou ik weleens meer willen weten. Van die types die toffe dingen lopen en zitten te doen (vrij naar Boddé & Van Luyn). Types die bij je in de klas zitten of hebben gezeten, types die je kent uit het vakgebied, uit de media of gewoon via-via. Aan dit soort kleurrijke figuren besteden we aandacht in de rubriek ‘Hoe is het met…. ? Deze keer in de spotlight: oud-leerling en finaliste van Rotterdams Communicatie Talent Award 2017, Natascha Hokke.

Wat is je huidige functie en wat doe je precies?
“Op dit moment werk ik als Boswachter Communicatie & Beleven bij Natuurmonumenten. Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie in de gebieden Midden-Delfland, Rotterdams platteland en Nieuwkoopse Plassen. Mijn takenpakket is ontzettend breed: van het beheer van verschillende websites, social media kanalen, het schrijven van routes door de natuurgebieden, uitzetten van persberichten tot het organiseren van excursies en evenementen.”

Hoe ben je bij Natuurmonumenten terechtgekomen?
“Toen ik begon met mijn studie Communicatie (2008) stonden we aan de vooravond van de financiële crisis. Dit was al gauw merkbaar toen ik in mijn derde studiejaar een bijbaantje probeerde te vinden, gericht op communicatie. Ik werd afgewezen voor de functie ‘student Communicatie’ omdat ik niet voldoende ervaring had. Voor mij werd duidelijk: als ik mijn studie afgerond zou hebben, zou het vinden van een baan vast niet gemakkelijker gaan. En daarom ben ik acht uren in de week als vrijwilliger Online Communicatie aan de slag gegaan bij Natuurmonumenten. Na 3 maanden ben ik gevraagd om twee dagen in de week te komen werken voor Natuurmonumenten. Zo is het balletje gaan rollen. Inmiddels werk ik 6,5 jaar voor dit goede doel.”

Wat zijn de drie mooiste plekken van Rotterdam voor jou?
1. “Rotterdams platteland – ik werk veel in de Ackerdijkse Plassen, een vogelgebied tussen Delft en Rotterdam. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de imposante skyline van Rotterdam. Nergens anders zie je het contrast natuur / stad zo goed! Het leuke is dus dat je niet perse naar het buitengebied hoeft te gaan om natuur tegen te komen. In Rotterdam barst het ook van de natuur. Dankzij mijn werk bij Natuurmonumenten ben ik dit gaan herkennen. En als je het herkent, ga je het dus ook steeds meer waarderen!
2. Aan de Maas – maakt eigenlijk niet uit op welke plek ik sta, of aan welke kant; noord of zuid. Hier heb je het ultieme gevoel dat je in een wereldstad woont.
3. Boijmans van Beuningen – Minutenlang kan ik naar De Mandril kijken van de Oostenrijkse Kokoschka in het Boijmans. Naar de kleuren, de dikke verfstrepen. Het bizarre leven van de man is net zo intrigerend: hij werd opgeslokt door de liefde. Leven zonder zijn minnares Alma lukte hem niet. Om de leegte die zij bij hem achterliet op te vullen liet hij een levensgrote pop van haar maken waar hij mee samen leefde, mee sliep en mee naar het theater ging.”

Wat is het tofste dat je tot nu toe in je carrière hebt meegemaakt?
“Toen ik net bij Natuurmonumenten kwam werken, was ik totaal bleu op het gebied van natuur. De eerste keer dat ik in een boot de Nieuwkoopse Plassen opging, heb ik mij zo verbaasd over de Nederlandse natuur. Ik was nooit in andere gebieden dan duinen en bos geweest en dacht dus dat dat de enige natuurtypen waren die in ons land voorkwamen. De combinatie van werken voor het goede doel én genieten van de natuur waar je het dus allemaal voor doet, is fantastisch.”

Is er eigenlijk nog een onderdeel van de studie Communicatie dat je in je huidige functie nog gebruikt?
“Ik heb vooral gemerkt dat je in het werkende leven (bijna) nooit meer communicatieplannen van 30 pagina’s of meer typt. Alles is veel bondiger, sneller en praktischer ingericht. Maar de ‘manier van denken als een communicatiespecialist’ word je tijdens de studie eigen gemaakt. Zo eigen zelfs, dat je deze denkwijze als vanzelfsprekend gaat ervaren.”

Heb je nog een mooie anekdote van een docent/medestudent?
“Tijdens mijn minor PR 2.0 (nu PR Creating Stories) is de hele groep samen met docenten een aantal dagen naar Londen gegaan. Hier hebben we bedrijven bezocht, een rondleiding bij BBC gehad, maar vooral heel veel gefeest. Ik weet nog heel goed dat we na een heftig avondje een presentatie hadden en mijn veel te ijverige medestudenten maar vragen bléven stellen. Die tijd doorkomen in die zuurstofloze ruimte op IKEA-bankjes ging niet van een leien dakje.”

Wat is je beste herinnering aan de studie communicatie?
“Tja, die studiereis naar Londen met de minor! Maar ook mijn vriendinnen die ik tijdens de studie heb ontmoet en nog steeds regelmatig zie.”

 In de huidige studie Communicatie leiden we op tot smart connectors (slimme verbinders van mensen, merken, ideeën). Wat vind jij het belangrijkste dat een smart connector/communicatieprof moet kunnen
“Een helikopter view is een belangrijke eigenschap van een communicatieprof. Dit overzicht zorgt ervoor dat je openstaat voor kansen die zich voordoen.”

Heb je nog één gouden tip voor huidige studenten?
“Het klinkt heel cliché, maar doe wat je het allerleukst vindt! Je stopt veel energie in je werk, des te belangrijker dat je er positieve energie voor terugkrijgt. Voor mij is het dus heel belangrijk geweest dat ik de stap naar vrijwilligerswerk heb gemaakt. Zo heb ik tijdens mijn studie kunnen ‘proeven’ en  ontdekken waar ik goed in ben en wil doen.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.