Blog

Hoe is het met – Skye van Gooswilligen

Tien jaar geleden vertrok ze bij de opleiding Communicatie. Met een welverdiend diploma op zak stapte ze in de wereld van crisiscommunicatie en omgevingsanalyses. Vol overgave. Niet zo vreemd dat ze nu is genomineerd voor het Communicatietalent van 2021. Een spannende tijd voor Skye van Gooswilligen. Inmiddels weten we de uitslag (ja, ja vandaag is bekend geworden dat ze het is geworden……) maar in deze ‘Hoe is het met..’ ging het nog even over de weg ernaartoe.

Door: Ida Heintjes

Voor we van start gaan, wie ben je en waar zouden de studenten je van kunnen kennen?
“Mijn naam is Skye van Gooswilligen, in 2011 afgestudeerd bij de opleiding Communicatie van de Hogeschool Rotterdam. Ik ben werkzaam als expert crisiscommunicatie en omgevingsanalist. En… het zou goed kunnen dat studenten in het derde jaar mij kennen van een kennisclip over de omgevingsanalyse binnen het vak crisiscommunicatie.”

Je bent genomineerd voor Communicatietalent bij Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals. Kun je hier wat meer over vertellen?
“Ik ben genomineerd omdat ik het format van de omgevingsanalyse heb vernieuwd. Tijdens een crisis helpt Communicatie mee aan het door laten lopen van de normale gang van zaken. Om dat te doen moet er worden ingespeeld op de communicatiebehoefte van buitenstaande partijen zoals stakeholders of de media. Met een omgevingsanalyse breng je die communicatiebehoefte in kaart.”

Hoe word je genomineerd voor zo’n prijs?
“Ik werd, zoals dat heet, aangedragen. Ik weet nog steeds niet door wie en  dat mag ik ook niet weten tot na de uitslag. Maar ik wil die persoon heel graag een grote bos bloemen toesturen. Wanneer je genomineerd bent, wordt er aan je gevraagd of je een casus wil aanleveren. Die heb ik toen samen met mijn team bij Rijkswaterstaat gemaakt.”

Wat doe je nog meer?
“Ik doe nu bijna twee jaar een opdracht voor Rijkswaterstaat. Naast crisiscommunicatie houd ik me ook bezig met de ontwikkeling van de omgevingsanalyse op dagelijkse basis. Mijn team en ik kijken namelijk niet alleen in crisistijd naar de omgeving. Ook als er niets aan de hand is, is het belangrijk om te weten hoe erover je gesproken wordt. Daarnaast houd ik me ook bezig met mijn eigen bedrijf ‘De Omgevingsanalist’. Daar pas ik ook de omgevingsanalyse toe, maar dan op andere organisaties.”

Je vertelt in je nominatie-tekst dat je graag voorop loopt, wat typeert jou nog meer als professional?
“Ten eerste mijn kennis van het vak. Ik vind dat ik, wanneer ik pretendeer ergens verstand van te hebben, ook e daad bij het woord moet kunnen voegen. Alles wat ik zelf vertel of uitdraag, doe ik ook echt zelf of heb ik gedaan. Daarnaast kan ik met zowel de directeur van een groot bedrijf als de schoonmaakster communiceren. Het maakt niet uit met wie, ik kan goed schakelen. Ik denk dat dat mij ook een goede gesprekspartner of sparringpartner maakt.”

 

Welk onderdeel van je studie is voor jou vooral van belang geweest?
“Ik vind dat dus heel lastig. Ik ben nooit naar de Uni gegaan omdat ik stampen en leren erg moeilijk vind. Daarnaast heb ik de concentratieboog van een doperwt. Ik leer in de praktijk nou eenmaal beter. Ik vond het heel relaxt dat ik tijdens de opleiding de ruimte kreeg om opdrachten te maken en theorie toe te passen voor échte opdrachtgevers. Dat heeft me ook echt geholpen toen ik aan het werk ging.”

Waar heb je de leukste (of juist minder leuke) herinnering aan tijdens je studie?
“Dat was tijdens de uitreiking van mijn diploma. Dan moeten docenten namelijk een quote aanleveren. De docent die over mij een quote had geschreven was meneer Verbakel. Hij zei op dat moment: “Je weet altijd wanneer ze er is, altijd met een telefoon in haar hand of aan haar oor.” Dat vind ik zeker typerend, wat dat doe ik nu nog steeds.”

Binnen de studie Communicatie leiden we op tot smart connectors. Wat vind jij het belangrijkste dat een smart connector moet kunnen?
“Netwerken. Toen ik afstudeerde zaten we nog vol in de economische crisis. Mijn netwerk is een van de dingen die mij toen enorm op weg heeft geholpen om een baan te vinden. Ik denk dat als je echt investeert in je netwerk, en dus niet mensen kent om het kennen, je echt een stap voor loopt.”

Heb je nog een gouden tip voor de studenten?
“Maak altijd een omgevingsanalyse! Ik kan me niet voorstellen dat het vakgebied zich ontwikkelt zonder de omgevingsanalyse als standaard tool in te zetten. Maar ook: als je passie hebt voor je vak dan kom je er, maar je moet er wel keihard voor werken.”

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.