Blog

Hoe is het met – Sami Martins Ribeiro

Afgelopen zomer studeerde Sami Martins Ribeiro af aan de opleiding Communicatie. Voor ze haar diploma op zak had, deed ze onderzoek naar inclusiviteit binnen Hogeschool Rotterdam. De uitkomst van dat onderzoek inspireerde haar om het platform Included op te starten. Een platform door en voor studenten waar iedereen helemaal zichzelf kan zijn.

Door: Ida Heintjes

Het is nog niet zo heel lang geleden dat je bent afgestudeerd, maar waarom heb je destijds gekozen voor de opleiding Communicatie?
“Nee, dat klopt! Toen ik de opleiding had gekozen, wist ik eigenlijk totaal niet wat ik wilde gaan doen. Communicatie is best wel breed, dus ik heb daar toen voor gekozen om gewoon te kijken of het iets voor mij was!”

Dus het was een beetje een gokje?
“Ja, eigenlijk wel. Maar dat heeft goed uitgepakt hoor! Vooral in jaar twee kwam ik erachter dat ik het organiseren van evenementen leuk vind. Toen kreeg ik het vak event management, waarbij ik een evenement moest organiseren met een maatschappelijk thema. Dat heeft mij geïnspireerd om daar meer mee te doen.”

Je werkt nu hard aan het platform ‘Included’, hoe is dat zo ontstaan?
“In jaar vier heb ik een onderzoek gedaan naar inclusiviteit en hoe inclusiviteit wordt ervaren op Hogeschool Rotterdam. Daaruit kwam naar voren dat er werk aan de winkel is. Docenten gaven bijvoorbeeld aan dat zij het lastig vinden om uitsluiting van iemand te herkennen en als ze het herkennen, weten ze niet precies hoe ze daar mee om moeten gaan. Studenten geven daarentegen aan dat ze eigenlijk niet zoveel weet hebben van wat hun medestudenten allemaal meemaken. Studenten leven in een soort bubbel. Ze voelen ook niet de ruimte om hun verhaal te delen.”

Wat houdt ‘Included’ dan precies in?
“Door mijn afstudeeronderzoek kwam ik op het idee om een platform te starten voor Hogeschool Rotterdam waar iedereen zijn verhaal kan delen, studenten een podium krijgen, maar waar ook bewustwording bij studenten en medewerkers wordt versterkt. Het platform is community driven, de stem van de community komt actief naar voren. Dat doen we door middel van artikelen en verhalen. De student bepaalt wat er op ‘Included’ staat, zij delen waar ze tegenaan lopen of wat ze hebben meegemaakt. Het is een soort doorgeefluik waar je je verhaal kunt delen en elkaar kunt inspireren.”

Een supertof idee! Wanneer komt het online?
“Het platform wordt 18 mei gelauncht om maar zo te zeggen, je kunt je daarvoor aanmelden. Op de Launch van 17 tot 21 uur bieden we je Spoken Word, muziek, panelgesprekken en dialoogtafels vol lekker eten. Én het is gratis voor alle studenten en medewerkers.”

Je werkt hard aan je carrière, wat typeert jou als professional?
“Mijn empathische vermogen, ik ben een erg gevoelsmens. Daarnaast zet ik de eindgebruikers centraal en vind ik het belangrijk om hen te bieden wat ze nodig hebben. Ik probeer daarmee aan een betere wereld te werken, waar iedereen zich gehoord en gezien voelt.”

Even terug in de tijd, welk onderdeel van je studie is voor jou vooral van belang geweest?
“Ik denk dat dat mijn minor is geweest. Ik heb de minor Cultural Diversity gedaan op de Willem de Kooning. Tijdens die minor kreeg ik de ruimte om samen met mijn medestudenten maatschappelijke thema’s te delen, elkaar beter te begrijpen en perspectieven te delen. Het mooiste aan deze minor was de ruimte die ik kreeg om mijn eigen cultuur meer te onderzoeken. Daardoor kreeg ik een betere connectie met mijn cultuur, dat was erg bijzonder.”

Binnen de studie Communicatie leiden we op tot smart connectors. Wat vind jij het belangrijkste dat een smart connector moet kunnen?
“Zelfreflectie! Jezelf de vraag stellen: wat is mijn blinde vlek en heeft dat invloed op mijn werk? Smart connectors staan op de voorgrond, wij maken het verschil. Maar om dat te doen heb je veel zelfreflectie nodig. Ga daarnaast ook in gesprek met elkaar, blijf je ontwikkelen en wees kritisch op jezelf.”

Heb je nog een gouden tip voor de studenten?
“Blijf dicht bij jouw eigen kernwaarden als mens. Die kernwaarden zouden als kompas moeten dienen in alles wat je in het leven doet. Dus ook bij het kiezen van jouw carrière! ❤️


Wil je je nog aanmelden voor het Launch Event. Hierbij de link.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.