Blog

Hoe is het met….. Marieke van der Weiden a.k.a. Truus?

Je hebt van die mensen, waarvan je denkt: van jou zou ik weleens meer willen weten. Van die types die toffe dingen lopen en zitten te doen (vrij naar Boddé & Van Luyn). Types die bij je in de klas zitten of hebben gezeten, types die je kent uit het vakgebied, uit de media of gewoon via-via. Aan dit soort kleurrijke figuren besteden we aandacht in de rubriek ‘Hoe is het met…. ?’ Dit keer in de spotlight: oud-docente Marieke van der Weiden, a.k.a. Truus.

Waar zouden we jou van kunnen kennen?
Ik heb bijna 10 jaar lesgegeven op verschillende instituten van de HR naast de projecten die ik draai met mijn bedrijf TRUUS. Ik stond al voor de communicatieklas toen we nog gewoon borden met krijt hadden en Pingen het ultieme communicatieding was. Ik ben altijd een beetje een vreemde eend in de bijt geweest, maar mijn lessen waren er niet minder om. Nu nog krijg ik complimenten van studenten omdat ze anders naar zaken zijn gaan kijken. Da’s alles wat je moet doen als docent. Die vibe creëren, theorie inzichtelijk maken en maximale kennisdeling uit de praktijk.”

Wat doe je tegenwoordig?
Mijn specialisme zit in trendforcast en onderzoek voor organisaties in relatief traditionele branches. Dat klinkt saai maar dat is erg enerverend. Buiten dat run ik sinds 2016 een scriptieservice voor hbo’ers die in scriptiecrisis raken en run ik al 13 jaar een Rotterdams underground joggingpakkenlabel. In het voorjaar start ik in een functie als senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Business Innovation van de HR. Als je goed je best doet kun je dus in de toekomst leuk deelnemen aan opvallende onderzoeksprojecten binnen de HR die ik initieer.”

Wat is het tofste dat je tot nu toe in je carrière hebt meegemaakt? En waarom?
Dat is een beetje een punt. Ik kan heel moeilijk mijn eigen glorie omarmen. In retrospect heb ik business prijzen gewonnen, tv programma’s gedaan, magazines gecoverd en in de krant gestaan. Ik heb gebivakkeerd in PR-functies in de kunst, mode en nachtclubscene en heb allerlei internationale diploma’s binnengehaald de afgelopen jaren. Ik spreek met de grote jongens in het veld en zit bij grote organisaties aan tafel om hen te voorzien van nieuwe ideeën en concepten. Maar als het er echt om zou draaien dan zou ik weer terug willen naar de tijd dat ik met 80  ‘Truzen’ de bühne op ging om joggingpakken te showen in waanzinnig theatrale statementshows waar heel Nederland wakker van lag.”

Wat typeert jou als professional? Liefst in een paar oer-Rotterdamse woorden.
Snel, actueel en kei- en keihard. Ik hou van taboedoorbreken, zaken op scherp zetten en vooruit denken. Verder ben ik zeer visueel ingesteld, zie wat er op straat gebeurt en voel trends aan nog voor dat er over geschreven wordt. Ik hou niet van kan-niet denkers. Alles kan. Kwestie van de juiste merken, locaties en mensen pluggen.”

Heb je nog een mooie anekdote van een docent/student?
Ik heb daar hele waslijsten van. Ik ben vooral ingezet door studenten als lovecoach en familieraadgever. Er zijn kentekens opgezocht van leuke mannen waar studentes een crush op hadden en er zijn plannen geweest om een opvang voor baby’s in te richten onder de lessen als iedereen tienermoeder zou worden zonder diploma. Er is mij contrabande aangeboden om projecten te halen en ik heb mensen bedreigd met stripper worden als ze het tentamen niet zouden halen. Met pijn in mijn hart heb ik de laatste klassen destijds vaarwel gezegd maar dat was achteraf te vroeg want nu komen ze allemaal weer aan voor scriptiecoaching. Ze weten waar de honing te halen valt ;)”

Wat is je beste herinnering aan de opleiding Communicatie?
De vrijheid in lesgeven. Daar mocht af en toe even flink van afgeweken worden als het maar de output oplevert die het moet hebben. Dat heb ik bij andere instituten niet zo meegemaakt. Buiten dat hadden wij een heel tof team met veel jonge eigenzinnige docenten dus dat bepaalt de sfeer.”

Wat vind jij het belangrijkste dat een Smart Connector moet kunnen?
Jezelf presenteren. Optimaal jezelf aankleden en weten waar jij het over hebt. Showtime!  Verder moet je overal ogen hebben en je antennes aan hebben staan, waar je ook bent of in welke fase. De sticker op de lantaarnpaal of wc zien maar ook weten dat seksrobot Ursula gereset moest worden wegens onmogelijk misbruik op een beurs. Connecten is verbanden leggen. Als je zaken  die eigenlijk niets met je job te maken hebben, naar je werkgebied kunt trekken dan ben je moeilijk te kopiëren.”

Heb je nog één (of een paar) gouden tip(s) voor huidige studenten?
Het is maar een paar jaar van je leven, mensen. Knallen met die hap. ROI! Stop met die baan bij de Albert Heijn als je daar geen CEO wilt worden. Zoek nu al jobs en connecties waar je verder mee komt en die de richting ingaan van je gewilde carrière . En verder…. just party along people! Dance your ass off. Tegen de tijd dat je je scriptie moet doen, kun je mij bellen.”

  

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.