Blog

Hoe is het met – Chiara Izelaar

Chiara Izelaar is in 2014 begonnen met de studie Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. Na vier jaar heeft zij deze studie in 2018 afgerond. Hierna is Chiara aan de slag gegaan als Content Engineer bij Wayne Parker Kent. Dit bedrijf is vorig jaar overgenomen door Mediahuis Nederland (Telegraaf). Inmiddels werkt Chiara bij PR- en communicatiebureau Today’s Specials in hartje Rotterdam.

Door: Chayenne van Dam 

Een indrukwekkend rijtje werkgevers, dat mogen we wel zeggen. Wat ze daar het liefste doet? Het op verschillende manieren (zowel op het creatieve als het strategische vlak) meeschrijven aan succesverhalen. Met dat in het achterhoofd blikken we met Chiara terug op  de opleiding. En hoe die zich nu precies met de praktijk verhoudt.

Een stapje verder
Chiara vertelt dat je op school meestal naar deadlines toewerkt. “Je houdt je aan de richtlijnen en bent opgelucht zodra je de opdracht hebt ingeleverd. Als communicatieprofessional ga je een stapje verder. Je leert een organisatie niet alleen kennen maar je wordt als het ware zelf onderdeel van het merk. Je voert niet alleen een doelgroeponderzoek uit, je leeft je helemaal in je doelgroep in.” Het blijft voor Chiara niet bij een brainstormsessie. “Je haalt inspiratie uit het dagelijks leven, spart met collega’s of luistert podcasts om creatief te blijven.” “Kortom,” zo concludeert Chiara, “ga je als professional een stapje verder dan alleen denken aan een deliverable.”

Samenwerken
Niet alle vakken vond Chiara even leuk, maar ze waren wel relevant. Eigenlijk heeft ze van ieder vak wel belangrijke inzichten opgestoken. Overigens, ook niet altijd even leuk in de ogen van Chiara: samenwerken. Toch is dat samenwerken voor Chiara van groot belang geweest tijdens haar studie. Je leert er veel van en het is en blijft iedere keer weer een uitdaging, omdat iedereen andere talenten bezit. Binnen de organisaties waar Chiara werkzaam is geweest, wordt er goed gekeken naar ieders kennen en kunnen. Je vult elkaar aan waar nodig en haalt ook altijd het beste uit elkaar naar boven, zodat je als team presteert.

Een ‘bitterzoete’ periode
Het volgen van de opleiding was overigens voor Chiara privé bijzonder pittig. Aan het einde van het eerste studiejaar werd Chiara’s vader ziek. In het derde jaar ging het helemaal mis, hij was opgegeven. Ondanks de bizarre, emotionele rollercoaster waarin Chiara belandde, had ze plezier. De docenten van de opleiding en haar klasgenoten toonden veel begrip en waren er écht voor haar. Chiara haalde haar energie uit de vakken en projecten en kon zich, zodra ze op school was, even afsluiten van de verdrietige situatie. Ze had naast de zorgen voor haar vader een ander doel: het halen van het derde jaar. Het lukte haar! Zelf heeft ze altijd geweten dat ze niet zoveel motivatie zou hebben gehad en de ring in de handdoek zou hebben gegooid als ze op dat moment een andere opleiding had gevolgd. Chiara omschrijft deze periode dan ook als ‘bitterzoet’.

Het grote geheel
Volgens Chiara is het belangrijk dat je als smartconnector de focus kan verleggen van kleine aspecten naar het grote geheel. Alles staat met elkaar in verbinding en als smart connector is het aan jou de taak om alle punten op een creatieve en strategische wijze met elkaar te verbinden. Dit vergt volgens Chiara analytisch inzicht, creativiteit en een beetje lef.

Gouden tip
Als gouden tip geeft Chiara ons mee dat je moet genieten van je leven als communicatiestudent. Urenlang voor je tentamens blokken is zuur. De pressure van deadlines vervloekte ze minstens 284.939 keer per kwartaal. Om nog maar te zwijgen over het aantal woede-uitbarstingen tijdens het schrijven van haar scriptie. Chiara geeft aan dat we moeten onthouden dat de leraren deze regels niet opstellen om ons te pesten, maar om het beste uit ons te halen en je klaar te stomen voor het echte werk. “Is alles eenmaal achter de rug is en je hebt je diploma ondertekend, dan ga je de leraren zeker nog missen.”


Je hebt van die mensen, over wie je denkt: van jou zou ik weleens wat meer willen weten. Van die types die toffe dingen lopen en zitten te doen (vrij naar Boddé & Van Luyn). Types die bij je in de klas zitten of hebben gezeten, types die je kent uit het vakgebied, uit de media of gewoon via-via. Aan dit soort kleurrijke figuren besteden we aandacht in de rubriek ‘Hoe is het met..’.
Wil jij meer weten over zo’n tof iemand. Mail dan even naar info@smartconnecting.nl. Dan gaan wij er achteraan!

Meer verhalen van oud-studenten lezen. Klik even door, je vindt ze hier allemaal terug.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.