Blog

Hoe is het met – Anne Klapmuts

In de rubriek ‘Hoe is het met’ gaan we op zoek naar ‘oude’ bekenden die toffe dingen doen. Afgelopen december luisterde ik vol enthousiasme naar haar verhaal tijdens haar gastcollege over communitymanagement. Het is een onderwerp waar Anne Klapmuts als gezicht achter nieuwsplatform indebuurt Rotterdam veel mee bezig is. Anne behaalde haar diploma in 2015, terwijl ze tegelijkertijd al fulltime aan de slag was bij Rotterdam Partners. Hoe is het nu met haar en welke stappen heeft ze gezet na haar afstuderen? Tijdens een gezellige lunch in hartje stad vertelde ze me meer over haar werkzaamheden als communicatieprofessional en haar liefde voor Rotterdam.

Door: Sophie Mijnlieff

 Wat leuk dat je bij wilt dragen aan dit artikel! Wat vind je ervan om na zoveel jaren weer eens op Smart Connecting te staan?
“Ik blijf graag betrokken bij de opleiding! Zo heb ik zelf in 2016 twee artikelen geschreven voor Smart Connecting, bijvoorbeeld over influencer marketing. Toen deze stukken geplaatst werden, had ik mijn studie al afgerond. Ook heb ik bijna ieder jaar na mijn afstuderen wel een gastcollege gegeven. Dit vind ik erg leuk om te doen!”

 We gaan even terug in de tijd: hoe kijk je terug op je studietijd aan de Wijnhaven?
“Heel goed! Ik vond het leuk om te studeren. Direct na de middelbare school ben ik aan de pabo begonnen, maar hier ben ik mee gestopt. Na een poosje gewerkt te hebben, wilde ik toch graag een studie afronden. Ik heb toen heel bewust gekozen voor communicatie. Deze mindset hield ik vast en daardoor haalde ik alles eruit wat erin zat. Tijdens mijn studietijd werd me al snel duidelijk dat je met communicatie veel kanten op kan. Alle opties en het brede perspectief vind ik fijn, omdat je altijd weer een andere hoek op kunt gaan. Iets anders waar ik positief op terugkijk, was de praktische insteek van de studie. Hier heb ik veel van geleerd.”

Zo te horen een hele leuke en leerzame tijd. Hoe was het om uiteindelijk met je diploma op zak de praktijk in te duiken?
“Dit liep bij mij een beetje in elkaar over. Na het afronden van mijn meeloopstage in het derde jaar bij Rotterdam Partners, ben ik hier twee dagen per week blijven werken naast mijn studie. Dit ben ik blijven doen totdat ik mijn focus volledig wilde leggen op het schrijven van mijn scriptie. Ik kreeg echter al snel een telefoontje met het aanbod voor een fulltime baan vanaf de zomer. Daar heb ik meteen ja op gezegd, dus ik was al aan het werk voordat ik mijn diploma in handen had. Mijn studiegenoten waren druk aan het solliciteren, maar dat hoefde ik niet meer te doen!”

Kun je ons meenemen in de stappen die je hebt gezet na je afstuderen?
“Ik heb me drieënhalf jaar bij Rotterdam Partners beziggehouden met onderwerpen als PR en influencer marketing. Het leukste aan dit werk vond ik vond ik dat ik altijd met Rotterdam bezig was. Toch was ik op een gegeven moment toe aan iets anders. Het bedrijf paste me niet meer helemaal. Maar ik vond het lastig om te bedenken wat ik wel wilde doen. Na een traject met een loopbaancoach en meerdere meeloopdagen bij verschillende bedrijven, besloot ik op reis te gaan. Ik heb een enkeltje Azië geboekt, een backpack gekocht en ben weg gegaan.”

Ik keek stiekem even op je LinkedIn. Hoe zit het precies met je eigen onderneming?
“Mijn reis bracht op allerlei gebieden verandering teweeg in mijn leven. Ik vond het fijn om even afstand te nemen van alles hier en om prachtige natuur en andere culturen te ontdekken. Ik kwam onder andere tot het inzicht dat ik meer wilde schrijven. Toen ik terugkwam in Nederland heb ik me daarom begin 2020 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om freelance opdrachten te gaan doen. Zo heb ik een reeks interviews gedaan met bewoners van het Hoogkwartier voor hun website.

Door corona vielen een aantal klussen die ik voor de zomer had weg. Vervolgens zag ik de vacature bij indebuurt Rotterdam voorbijkomen. Ik twijfelde, want ik wilde liever voor mezelf werken, maar besloot er toch voor te gaan. Nu doe ik nog weleens een freelance opdracht naast mijn werk, maar het is wat lastig te combineren. Als ik deze baan zat ben, zie ik mezelf wel fulltime als ZZP’er gaan werken. De vrijheid spreekt me aan!”

Leuk dat je begint over indebuurt! Lezers zullen je voornamelijk kennen als redacteur en communitymanager bij dit Rotterdamse platform. Kun je ons meer vertellen over je werkzaamheden en wat hieraan zo leuk is?
“De afwisseling en de vrijheid trekken mij heel erg aan in deze baan. Ik was van plan te gaan freelancen vanwege de vrijheid, maar bij dit soort opdrachten zijn het aantal woorden en de tone of voice vaak helemaal afgekaderd. Als ik bij indebuurt een onderwerp tegenkom dat mij aanspreekt, dan kan ik daar iets mee. Mijn dagen zijn altijd anders en die vrijheid zit dus alsnog heel erg in mijn werk. Als ik met mijn collega naar buiten ga, zijn we zo twee uur verder en hebben we tien nieuwe artikelideeën. Je komt altijd nieuwe verhalen tegen. Dinsdag gingen we even naar de markt en spraken we mensen aan die er tof uitzagen. Daar maakten we foto’s van en nu hebben we de komende vijf weken artikelen over streetstyle. Dat vind ik zo leuk aan een stad als Rotterdam: je zit nooit om content verlegen. Ik vind het tof dat het Rotterdamse aspect ook na mijn baan bij Rotterdam Partners terug blijft komen in mijn werk!”

Wat kenmerkt jou nu als communicatieprofessional?
“Ik vind netwerken altijd zo’n stom woord, maar dit gaat mij wel van nature goed af. Ik maak makkelijk contact en omdat ik al zo lang voor en in Rotterdam werk, ken ik veel mensen in de stad. Regelmatig sturen mensen mij berichtjes over nieuwe onderwerpen. Zo wordt de stad een beetje een dorp, dat vind ik leuk.”

Binnen de opleiding Communicatie leiden we studenten op tot Smart Connector. Wat vind jij het belangrijkste dat een aanstaand professional moet kunnen?
“Het makkelijk leggen van contacten is erg handig. Dit is fijn om binnen een bedrijf met verschillende afdelingen samen te werken, maar dit geldt ook voor extern contact. Het is praktisch als je met verschillende types om kan gaan. Tegelijkertijd denk ik dat het zijn van communicatieprofessional een beroep is waarbij je je juist ontwikkelt door te doen. Door als communicatieprofessional altijd open te staan voor nieuwe ervaringen en mee te gaan in veranderingen, kom je meer te weten over wat bij jou past in een vakgebied waarin alles mogelijk is. Mijn belangrijkste tip: blijf altijd doen wat je leuk vindt!”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.