Blog

Het (on)geluk van een jaartje meer

De start van een nieuwe opleiding is spannend. Je zit vol ambitie en gaat er eigenlijk wel vanuit dat je na vier jaar dat felbegeerde diploma in ontvangst kan nemen. Het is de droom die je voor ogen hebt. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd en duurt het soms ‘gewoon’ wat langer. Niet leuk natuurlijk, maar vaak zitten er in tegenslagen ook wel belangrijke levenslessen. Laten we het de ‘verborgen’ leermomenten noemen. Je krijgt er geen cijfer voor, maar misschien voelen ze wel veel waardevoller. Het zijn de momenten die de studieloopbaan van een student uniek maken. In deze reeks van interviews laat Serkan Babayigit studenten met aan het woord over het (on)geluk van een jaartje extra. Geïnteresseerd in het verhaal erachter.

Door: Serkan Babayigit

Dit is het verhaal van Stevie Soares. Stevie is momenteel afgestudeerd en kijkt vol trots terug naar zijn tijd op de Hogeschool Rotterdam. Maar Stevie had wel het (on)geluk van een jaartje extra. Het was volgens Stevie niet altijd even makkelijk om zich naast zijn parttime job bij de zorginstelling Laurens fulltime te concentreren op zijn studie. Ook zijn betaalde voetbalcarrière, waar hij wekelijks minimaal 10 uur van zijn tijd in investeert, maakte het voor Stevie lastiger dan dat hij zich had voorgesteld. ‘’Studeren had niet altijd de hoogste prioriteit wegens mijn verplichtingen naast school,’’ concludeert Stevie nu. We blikken terug.

Vier gemiste kansen
Na het MBO wil Stevie zich graag verder ontwikkelen en besluit hij zich in te schrijven op Hogeschool InHolland. Hier loopt het in het eerste jaar niet zoals gewenst en waagt Stevie nog een poging op het Hogeschool Rotterdam. Hij is vastberaden en wil koste wat het kost een HBO-diploma. Hoewel hij nog niet weet welke kant hij op uiteindelijk op wil gaan, kiest hij voor de opleiding Communicatie. Stevie is er namelijk net als vele andere studenten van overtuigd dat de opleiding Communicatie meerdere deuren voor hem zal openen.

Toch loopt het niet lekker in het eerste jaar. In de eerste periode sluit hij zijn toetsperiode af met vier onvoldoendes. Hij is gezakt voor elke toets. En dat neemt hij vooral zichzelf kwalijk. Meer focus op de studie is de enige remedie.

Nederlands als obstakel
Hoewel hij in de tweede periode al zijn herkansingen haalt, heeft hij nog altijd moeite met Nederlands grammatica en professioneel schrijven. Volgens Stevie heeft zijn moeite met grammatica grotendeels te maken met zijn tweetalige opvoeding. Hij krijgt het advies van zijn docenten om extra lessen te volgen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling en gaat aan de slag. Proeftoetsen, oefeningen en het vrijwillig bijwonen van extra lessen leiden Stevie uiteindelijk naar een voldoende voor Nederlands grammatica. En dat is mooi, zijn propedeuse heeft hij maar mooi binnen. En nu door!

Harde werkers maken kansen af
Na het eerste twee jaar wordt de lat volgens Stevie duidelijk hoger gelegd. Taalfouten worden in verslagen streng, misschien zelfs wel strenger beoordeeld. Hierdoor heeft hij moeite met het op tijd afronden van het vak reputatiemanagement en uiteindelijk ook zijn scriptie. Zijn ervaringen in het eerste jaar van zijn studie stellen hem echter gerust. Je best blijven doen, de focus houden, dan kan je alles bereiken wat je maar wil!

Het is dan ook niet vreemd dat de rechtsbuiten van VV Brielle school vaak vergelijkt met zijn grote liefde voetbal. ‘’Degenen die het hardst trainen, scoren het meest,’’ aldus Stevie Soares.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.