Blog

Het is oké, als je stress ervaart

Stress, je hebt het nodig. Te veel stress alleen totaal niet. Misschien herken je het bij jezelf ook wel, als je bijvoorbeeld veel deadlines op de planning hebt staan. Het drukkende gevoel dat je alles nú moet doen, want anders… Zelf worstel ik al een lange tijd met veel stressgevoelens en wil ik jou hier wat handvaten voor geven. Dus ga er lekker voor zitten en niet heel onbelangrijk, ontspan.

Door: Noémi van Nierop

Wat is stress

In deze tijd lijkt stress wel een drug waaraan mensen verslaafd zijn. Als je iemand vraagt hoe het gaat en het antwoord is ‘ja goed, ik heb het vreselijk druk’, dan is dit een soort prestatie. Het geeft een kick, een goed gevoel. Toch hoeft stress niet altijd meteen negatief te zijn. Stress is simpelweg een prikkel die aanzet tot actie, dat heb je nodig om te functioneren. Stress houd je scherp. Een definitie van stress vertelt dat stress ontstaat als er meer van ons wordt gevraagd dan wij denken te kunnen. Klinkt logisch toch? Uiteindelijk gaat het om onze mindset. Hoe wij denken over onszelf en onze kwaliteiten (Rogier, 2017).

Mijn stressgevoel

Dinsdagochtend. Mijn hoofd zit stampvol met twee grote deadlines. Mijn to do lijstje stroomt over en ik weet het niet meer allemaal in deze dag te proppen. Eenmaal op school is het tijd om met mijn groepje aan het project te werken. Met een onrustig gevoel open ik mijn laptop en staar ik naar mijn computer. Ik vraag aan mijn teamleden of ze hun werk al af hebben, maar als er twee zeggen dat ze er niet eens aan zijn begonnen… Het ligt totaal buiten mijn bereik, maar ik merk dat mijn ademhaling stijgt en ik steeds benauwder word. Ik voel mijn bloed sneller stromen en tranen springen in mijn ogen. Rustig blijven.

Op dat moment voelde ik stress. Ik kon niks meer relativeren omdat het me allemaal te hoog zat. Ik had er geen controle meer over. Elke kleine tegenslag die ik toen had werd een knoop in mijn maag. Het stapelde op.

Handvaten bij stress

Ik vind het soms lastig om met deze stressgevoelens om te gaan en jij misschien ook wel. Toch heb ik ondertussen best wat handvaten kunnen verzamelen en deze wil ik graag met je delen.

  1. Accepteren

Als eerst probeer ik mijn stressgevoel te accepteren. Dit is meteen ook het lastigste. Als ik merk dat ik gestrest word, probeer ik even rustig te zitten en het gevoel er ‘te laten zijn’.  Door dit gevoel niet weg te drukken, is de kans groter dat je er sneller vanaf bent. Het is misschien even naar, maar het gaat ook weer voorbij.

  1. Praten

Als ik stress heb, of heb gehad, probeer ik er meteen over te praten. Voor mij als binnenvetter is dit een flinke uitdaging, maar onwijs fijn. Hup stap op je vriend, vriendin of familie af en gooi het eruit. Je zult zien dat het oplucht en dat je het makkelijker achter je kan laten. En daarnaast; zij hebben misschien ook nog goede tips voor je.

  1. Plannen

Plannen. Ik kan niet zonder. Een goede (en vooral realistische) planning is de key. Vroeger maakte ik overvolle to do lijstjes, die gewoon niet haalbaar waren. Prioriteer wat het belangrijkste is, koppel er een tijd aan en schrijf het op. Je zult merken dat als je het op papier hebt staan, je er niet steeds over na hoeft te denken. Dit geeft rust.

  1. Afleiding

Als je stress hebt is het slim om alles even weg te leggen. Klap je laptop dicht en loop even weg van je bureau. Zoek even wat afleiding in dingen die je leuk vindt en je geen stress geven. Praat bijvoorbeeld even met een medestudenten, of dans op je favoriete nummer. Je to do lijst kan wel een halfuurtje wachten. Als je weer wat rustiger bent probeer je het gewoon opnieuw.

  1. Sporten

Sinds dat ik moeite heb met stress ben ik gaan sporten. Het is echt een uitlaatklep voor mij geworden. Als ik sport kan ik niet aan mijn deadlines denken. Het geeft me een goed gevoel en het verlaagt mijn cortisol, ofwel stresshormoon. Trek je sportschoenen dus maar snel uit de kast!

Stress is dus heel vervelend, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunnen helpen om dit te verminderen. Laat je minder lijden door je stressgevoel, accepteer het en ontspan.

 

Bronvermelding

Rogier, A. (2017). Handboek coachen bij stress en burn-out. Boom.

 

Reacties

Super leuke boek!

7 maanden geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.