Blog

Het is oké, als je het nog niet weet

Ik  heb vaak het gevoel dat ik alles nu moet doen. Dat ik nu moet weten hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Dat ik nu met een grandioos idee moet komen om alvast een bedrijf op te starten. Dat ik nu moet weten wat ik later wil worden. Maar om eerlijk te zijn, heb ik op geen enkel van deze vragen een antwoord. Misschien jij ook niet. Deze keer ziet het format Het is oké er iets anders uit dan je misschien gewend bent. Deze keer geen wetenschappelijke bronnen, maar een gedicht vanuit het hart.

Door: Tessa Baauw

Sociale druk
De sociale druk die jongeren ervaren wordt naar mijn idee steeds groter. Ik moet nog 20 jaar worden en toch heb ik het gevoel dat ik op deze leeftijd al succesvol moet zijn. Terwijl ik in werkelijkheid soms nog moeite heb met verzinnen wat ik eens ga eten tijdens de lunch. Mijn frustratie omtrent sociale druk heb ik samengevat in een gedicht dat ik heb geschreven. Dit gedicht heet ‘’Sociale druk in een notendop’’.


Sociale druk in een notendop
We zijn jong en staan in de kinderschoenen van ons leven, onze toekomst en ons bestaan.

Als ik heel eerlijk ben, voelt dat niet altijd zo aan.

Ik ben 19 jaar en elke keer weer heb ik het gevoel dat ik alles nu moet doen.

Ik moet weten wat de toekomst brengt, dat wisten ze vroeger namelijk ook, maar toen was toen.

Nu leven we in een andere tijd, veel mogelijkheden, misschien wel té veel.

Maar we mogen niet klagen, gebruik alle kansen en zie het als een voordeel.

We zijn te ambitieus voor onze leeftijd, maar doen ook te weinig.

Onwennig, onhandig proberen we er wat van te maken, zijn we druk bezig met het afvinken van alle verwachtingen en taken.

We moeten werken, hard werken, want alleen de zon komt voor niks op, maar dat ga je later nog wel merken. Goedbedoeld advies, maar hou alsjeblieft je kop.

We moeten studeren en voor altijd blijven leren. Een hbo-diploma is tegenwoordig echt een must, alleen creëert dit wel voor veel jongeren een enorme vorm van arbeidsonrust.

Nog iets op het lijstje om ons zorgen over te maken, schreeuw het van de daken. Wel de daken van je ouders, want iets kopen of huren is vrijwel onmogelijk in deze tijd, dat is een vaststaand feit.

We moeten vrienden hebben, het liefst zoveel als maar kan. Want we willen allemaal heel leuk gevonden worden, dat is tegenwoordig van groot belang. Erbij horen willen we allemaal, het is een levensideaal.

Om relevant te blijven plaatsen we alles op de socials. We moeten laten weten aan de wereld dat we alles onder controle hebben en dat het goed met ons gaat.

Dat we een fantastisch leven leiden en dat er voor ons geen sprake is van FoMO, want wij zijn overal bij, maar maakt dat je echt daadwerkelijk blij?

We zijn onzeker, hebben veel vragen en twijfelen aan onze kwaliteiten, maar oh wee als je dat laat blijken.

Het tonen van je emoties maakt je kwetsbaar, een doelwit, je bent makkelijk te raken als anderen afweten van je persoonlijke zaken.

Én, waar zie jij jezelf over vijf jaar? Bij deze vraag worden mijn gedachten onleesbaar. En weet je waarom? Omdat ik het niet weet.

De energie raakt op, er wordt veel van ons verwacht, dit is sociale druk in een notendop. 


Uit je comfortzone stappen
In het kader van uit je comfortzone stappen heb ik het gedicht voorgedragen en gedeeld op mijn sociale media-kanalen. In tegenstelling tot mijn verwachting, werd ik overladen met lieve en positieve berichten van mensen die zich goed konden vinden in mijn woorden.

Eerder heb ik een artikel geschreven over de vijf dingen die ik heb geleerd tijdens het keuzevak Spoken Word. Het presenteren en voordragen van gedichten waren ook opdrachten die ik een aantal keer heb mogen oefenen. Ik vind het leuk om mijn nieuwe kennis, buiten school om, ook toe te passen op mijn eigen werk.

Het doel van het gedicht
Het was mijn doel om alle relevante zaken te verwerken in een creatieve tekst en dit was het eindresultaat. Maar het belangrijkste deel van het verhaal is dat het oké is als je het nog niet weet. Je kunt en hoeft namelijk niet alles te weten. Bepaal voor jezelf wat daadwerkelijk belangrijk is en leef volgens je eigen regels en waarden. Bepaal voor jezelf wat de definitie van succes voor jou als persoon betekent. Succes is voor iedereen namelijk anders.

Mocht je jezelf herkennen in het gedicht of er een bepaalde mening over hebben, dan zou ik het ontzettend leuk vinden als je een berichtje achterlaat onder dit artikel. En onthoud: het is oké.

Reacties

Goed om je stem te laten horen Tessa!

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.