Blog

Het is oké: ADHD

Een kind dat veel kletst met lekker veel energie. Een meisje dat de tijd vergeet en helemaal opgaat in wat ze doet. Een tiener die alle afspraken vergeet en nooit haar huiswerk op tijd maakt. Een jongvolwassen vrouw die op zoek is naar antwoorden om bepaald gedrag te verklaren. Ik ben nu 19 jaar en ik heb vorige maand de diagnose ADHD, het gecombineerde type, gekregen.

Door: Tessa Baauw

Hoe ouder ik word, hoe meer ik bewust nadenk over mijn gedachten, gedrag en acties. Ik ben altijd snel afgeleid en ik kan me moeilijk concentreren. Als kind was ik altijd druk, ik praat tot op de dag van vandaag nog steeds de oren van je hoofd, maar ik werd ook heel snel boos en geïrriteerd. Dat was iets wat ik niet begreep. Ik wilde tenslotte niet door alles en iedereen chagrijnig worden, maar ik had er geen controle over (hoewel ik denk dat je hormonen op tienerleeftijd ook niet meehelpen).

ADHD-diagnose
Op mijn 17de had ik sterk het gevoel dat mijn brein anders werkt dan dat van andere mensen. Het voelde soms alsof ik geen filter had. Ik had iets al gezegd of gedaan voordat ik er überhaupt over had nagedacht. Zo zei een vriendin eens bij het eten voor de grap: ‘’voedselgevecht!’’ Waarop ik vervolgens een broodje van tafel pakte en deze in haar gezicht gooide. Ze antwoordde: ‘’je dacht niet na, hè?’’, waarna ik haar beschaamd mijn excuses aanbood. Ze kon er gelukkig wel om lachen.

Ik ging googelen op ADHD testen en kwam uit op verschillende psychologenpraktijken die online testen aanboden. Ik deed er een stuk of 5 en elke keer scoorde ik rond de 80%. Mijn nieuwsgierigheid groeide, want als ik daadwerkelijk ADHD had, dan wilde ik dat wel graag weten. Niet zodat ik alles op de diagnose af kon schuiven, maar om bepaald gedrag te verklaren en om het een plekje te kunnen geven.

Na anderhalf jaar twijfelen ben ik naar de huisarts gegaan voor een doorverwijzing. De wachtlijst was lang, 9 maanden. Het onderzoek werd afgenomen in het bijzijn van een ouder of voogd, dit omdat ze ook vragen willen stellen over je jeugd, over hoe je als kind was. Een aantal weken na het onderzoek kreeg ik de uitslag: ADHD, het gecombineerde type.

Wat is ADHD?
Je hebt vast wel eens gehoord van ADHD en ADD. ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADD staat voor Attention Deficit Disorder. De diagnose ADD wordt echter niet meer gegeven, omdat het nu valt onder een van de ADHD types. Maar wat is ADHD nou eigenlijk? In de hersenen gebeurt van alles. Alle prikkels die je binnenkrijgt worden vervoerd en verwerkt door neurotransmitters. Een stofje in de hersenen genaamd ‘’dopamine’’ zorgt ervoor dat verschillende hersenprocessen, waaronder leren, concentreren en motivatie opbrengen, worden aangestuurd. Bij mensen met ADHD is er een tekort aan dopamine. Daardoor ontstaan er concentratie- en motivatieproblemen waar je in het dagelijks leven tegenaan kan lopen.

Soorten ADHD
Er zijn 3 soorten ADHD, en ik ga ze voor je toelichten. De informatie is afkomstig uit recent onderzoek van de Hersenstichting (2022).

ADHD-I. De I staat voor inattentive wat ‘onoplettend’ betekent. Dit heette vroeger ADD. Als je ADHD-I hebt, dan heb je voornamelijk moeite om je te concentreren. Mensen met dit type worden vaak omschreven als dromers.

ADHD-H. De H staat voor hyperactief/impulsief. Bij deze vorm van ADHD heb je moeite met stilzitten, ben je vaak aan het friemelen en zeg/doe je vaak dingen voordat je erover nadenkt.

ADHD-C. De C staat voor combined, wat ‘gecombineerd’ betekent. Deze vorm van ADHD komt het vaakst voor. Je hebt dan moeite op het gebied van concentratie en bent druk in je doen en laten.

Veel voorkomende symptomen bij ADHD (Thuisarts.nl, 2020).

  • Concentratieproblemen
  • Hyperfocus
  • Rusteloos gevoel
  • Impulsiviteit
  • Motivatieproblemen
  • Te laat komen
  • Snel gefrustreerd raken
  • Problemen omtrent geld
  • Moeite met stil zitten

De symptomen die je kunt ervaren verschillen dus per ADHD type. Daarnaast zijn de bovengenoemde symptomen niet de enige symptomen die je kunt ervaren. Als je vermoedt dat je een vorm van ADHD hebt, dan raad ik je aan om naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing. Het is belangrijk om een officiële diagnose te krijgen van een psycholoog of psychiater. Jezelf diagnosticeren wordt niet als geldig beschouwd. Zo heb je bijvoorbeeld voor extra tijd bij toetsen op school een officiële verklaring nodig.

Waarom ADHD’ers geweldig zijn
Om dit artikel op een positieve manier af te sluiten, wil ik jullie vertellen waarom het oké is om ADHD te hebben. Sterker nog, waarom ADHD’ers geweldig zijn. ADHD’ers hebben het misschien niet altijd even makkelijk, maar ADHD brengt ook veel voordelen met zich mee! Mensen met ADHD zijn vaak heel creatief, denken out of the box, zijn spontaan, verzinnen de leukste plannen, hebben een groot empathisch vermogen, kunnen zich goed inleven in anderen én kunnen zich heel goed concentreren (hyperfocussen) op iets wat ze héél leuk vinden. Ook worden mensen met ADHD gezien als echte gangmakers. Die complimenten kun je in je zak steken!

 

 

 

Bronvermelding
Hersenstichting. (2022, 2 februari). Wat is ADHD? ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Geraadpleegd op 16 mei 2022, van https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/adhd/

Ik heb ADHD (informatie voor volwassenen) | Thuisarts.nl. (2020, 14 december). Thuisarts. Geraadpleegd op 16 mei 2022, van https://www.thuisarts.nl/adhd/ik-heb-adhd-volwassenen#verschijnselen-van-adhd-bij-volwassenen

Reacties

Wat heb je dit prachtig verwoord Tessa! En wat een mooie afsluiting.

2 jaar geleden geplaatst

Mooi opgebouwd verhaal Tessa!

2 jaar geleden geplaatst

Wat een mooi persoonlijk verhaal. Goed dat je voordelen noemt. Die zijn er zeker!

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.