Blog

Help! Scriptiestress.

Daar ben je dan. Van alumnus to be naar volwaardig Communicatieprofessional. De onbekende weg heb je bewandeld en het is je gelukt… of niet? Maar hoe heb je het eigenlijk allemaal voor elkaar gekregen om te komen waar je nu bent? Misschien is jouw afstudeerperiode helemaal niet zo verlopen zoals gepland, of zou je het zo nog een keer doen (really?). Voor deze rubriek geven we afstudeerders en oud-studenten het woord en delen zij hun tips zodat jij zonder stress kunt af te studeren. Want het scriptie-leven gaat niet altijd over rozen… of toch wel? Uitdagend, vernieuwend en leerzaam, zo omschrijft Bryan Barendrecht (25) zijn afstudeerperiode.

Door: Laure van Rooij

Je hebt wat vertraging opgelopen tijdens je afstudeerperiode. Niet erg natuurlijk, maar dit wordt vaak onderbelicht. Wat zorgde ervoor dat je vertraging op liep?  Door privéomstandigheden zag ik afstuderen even als een mindere prioriteit, iets wat meerdere studenten ervaren of het nou tijdens je afstuderen gebeurt of in een ander studiejaar. Daarnaast kreeg ik een paar afwijzingen bij bedrijven waar ik het zelf heel tof vond om aan de slag te gaan. Het was niet leuk om erachter te komen dat het bedrijf geen behoefte heeft aan je opdracht/of de richting van je opdracht. Mijn zoektocht naar het juiste afstudeerbedrijf duurde daardoor langer dan gepland. Tot mijn spijt….. Ik had al heel graag afgestudeerd willen zijn.

Inmiddels ben je een jaar verder en hard aan het afstuderen. Wat goed! Kan je iets meer vertellen over het onderwerp van je onderzoek?
Mijn onderzoeksonderwerp gaat over het formuleren en ontwikkelen van een communicatiestrategie voor een sociale en duurzame start up. Ik ben nu bezig met het concreter maken van het concept en het ontwikkelen van content. Het concept is wel makkelijk, maar het maken van content is lastiger omdat het een start up is die vanuit zichzelf nog niet veel content kan publiceren.

Hoe ben je op je onderzoeksvraag gekomen?
Het bedenken van mijn onderzoeksvraag kwam vrij natuurlijk. Bij het oriënterende gesprek/de sollicitatie heeft het bedrijf dat wat men wilde bereiken ter sprake gebracht. Daarna was ik aan zet.  Welke stappen zou ik zetten om dat te kunnen realiseren?  De opdracht vanuit het bedrijf kon gelukkig goed vertaald worden naar een onderzoeksvraag. Al was het wel uitdagend om het in de juiste woorden geformuleerd te krijgen, zodat het een goed communicatief vraagstuk werd.

Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
Het leek mij een mooie uitdaging om een communicatiestrategie te ontwikkelen voor een start up van ongeveer een jaar oud. Er is namelijk veel ruimte voor verbeteringen of vernieuwingen. Bovendien is het effect van een sterke communicatiestrategie, gebaseerd op een verrassend concept en bijbehorende content –  sneller te merken. Resultaten boeken is altijd iets goeds en een goede drijfveer voor motivatie.

Wat gaat er tijdens het afstuderen goed?
Het is mooi om te zien dat elke stap die je zet, snel zichtbaar is. Binnen een start up valt dat  sneller op is mijn ervaring. Het motiveert je om meer verandering en vernieuwing te brengen!

Wat valt tijdens het afstuderen tegen?
Doordat ik iets minder contact met mijn afstudeerbegeleider heb gehad, heb ik nog geen ‘second opinion’ op mijn gemaakte werk. Mijn stage liep namelijk door de zomervakantie heen en daarom kan ik nu pas een e-mail sturen voor feedback. Alles liep een beetje uit. Ik had mijn veldonderzoek namelijk nog niet goed afgerond, de concrete invulling die ik nodig had kwam dus te laat voor de tussentijdse controle.

Heeft de minor die je hebt gekozen hier enigszins aan bijgedragen? (in hoeverre heeft je minor de richting van je afstuderen bepaald?)
Ik heb gekozen voor de minor Online Marketing bij de Hogeschool Rotterdam. Niet echt. Ik maak wel gebruik van de kennis die ik heb opgedaan tijdens de minor, maar het focuspunt van mijn afstuderen ligt niet bij Online Marketing maar bij Communicatie.

Als je één ding tijdens het schrijven van je scriptie anders kon doen, wat zou dat zijn?
Veel regelmatiger contact opnemen met de afstudeerbegeleider van school. Ik heb dit helaas in mindere mate gedaan. Ik heb overigens wel het gevoel dat dat ik goed bezig ben, maar heb dit helaas niet kunnen bevestigen met een ‘second opinion’.

Terugkijkend op je afstudeerperiode, hoe kan je jezelf het beste voorbereiden op het afstuderen?
De studiehandleiding. Die is leidend. En als je iets onduidelijk is, neem contact op met een docent die je verder kan helpen.

Wat is een valkuil waar je andere afstudeerders voor wil waarschuwen?
De afstudeeropdracht is uitdagend maar kan ook soms heel frustrerend zijn. Soms zit je vast en daar moet je dan mee aan de slag. Houd daarom goed contact met de afstudeerbegeleiders, zowel vanuit school als bij het bedrijf.

Welke belangrijkste tip zou je alle alumni to be mee willen geven?
Houd de drempel laag en stap pro actief op mensen af om de informatie te krijgen waar je mee verder kan!


Laure van Rooij is deze zomer afgestuurd aan de opleiding Communicatie. Opvallend tijdens het laatste jaar van haar studie: de scriptiestress. Ze kwam die stress vaak tegen, bij zichzelf maar ook bij haar mede-studenten. Ze besloot er een blog over te schrijven. Omdat het delen van ervaringen helpt!

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.