Heb jij weleens nagedacht over de dood, de verschillende religies of waarom racisme in de 21e eeuw nog steeds bestaat? Binnen deze rubriek worden er verschillende onderwerpen en thema’s behandeld die ons allemaal bezighouden, maar waar we het niet zo snel over hebben. Als communicatieprofessionals moeten we in verbinding kunnen staan met iedereen en bepaalde boodschappen over kunnen brengen. Door verschillende perspectieven naast elkaar te houden wil ‘Hardop’ taboes verbreken en een middel zijn om het gesprek te starten.
Door: Alma Botic
Daar is ‘ie weer, het tweede artikel van hardop! Na alle berichtgeving over corona denk ik dat het tijd is om het over een ander belangrijk onderwerp of ‘taboe’ te hebben, namelijk; verslaving. Een verslaving is een middel waar iemand mentaal en/of fysiek van afhankelijk raakt. Dit zorgt voor een bepaald gevoel waardoor het een fijne afleiding is en moeilijk wordt om los te laten. Deze keer vindt het gesprek plaats met Jaouad Hadchoune, een interieurbouwer die daarnaast motivational speaker is. Zo creëert hij aan de hand van storytelling een podium voor verslaafden. Volgens cijfers van het Trimbos-instituut, een instituut wat in Nederland onderzoek doet naar mentale gesteldheid en verslaving, zijn er in totaal rond de 2 miljoen mensen in Nederland verslaafd. In 1.677.363 gevallen gaat het hierbij om de legale middelen als alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. Dat zijn er nog best wel veel voor ons kikkerlandje. Bij verslaving dacht ik altijd aan de ‘zombiestad’ Dayton, Ohio in Amerika. Als je daarvan is een filmpje wil bekijken op YouTube, zie je letterlijk een aflevering van Walking Dead voorbijkomen. Helaas is dit geen film, maar een realiteit en ik vraag me dan af: waarom consumeren mensen dit soort middelen? Met Jaouad bespreek is diverse kanten van een verslaving, maar vooral ook hoe zo iemand zijn weg terug naar de realiteit kan vinden en welke stappen daarvoor nodig zijn.
Kun je een korte introductie geven over wie je bent en wat je precies doet?
Jaouad: “Mijn naam is Jaouad. Ik ben 30 jaar oud en werk voor mezelf als interieurbouwer. Dit combineer ik met gastlessen geven over geld en geluk op praktijkscholen. Ook vertel ik mijn verhaal op verschillende podia om meer begrip te creëren voor verslaafden en om anderen te motiveren en te inspireren.”
Waardoor ben je op het idee gekomen om motivational speaker te worden?
Jaouad: “Dit ben ik vooral gaan doen toen ik erachter kwam dat ik veel pijn had. De pijn zet ik nu in als mijn kracht en daarbij vind ik het belangrijk om anderen te helpen. Mijn kracht is ook iets waar ik zelf heel veel aan heb als ik erover praat. Praten is letterlijk een “medicijn” dat ik anderen wil leren gebruiken. In onze maatschappij hebben wij mensen allemaal met emotie te maken en laat dat nou net de meest voorkomende oorzaak zijn om afleiding te zoeken. Wij leven in een wereld waarin wij genoeg verleiding hebben. Weet die maar eens te weerstaan als je jouw pijn niet wil voelen. Afleiding is belangrijk om pijn te vergeten maar door mijn verhaal wil ik anderen de juiste ‘verleiding’ laten kiezen.”
Waarom ga je het gesprek aan over verslaving met jongeren? Is er een bepaalde reden dat je voor deze doelgroep gekozen hebt en hen wil helpen?
Jaouad: “Jongeren zijn de toekomst! Toen ik jong was had ik niet veel rolmodellen waar ik naar op kon kijken, maar ik had vooral verkeerde voorbeelden om me heen. Ik weet dat veel jongeren waar ik vandaan kom hetzelfde probleem hebben. Ik vind dat ik deze jongeren moet helpen, omdat ik veel kan voorkomen als ervaringsdeskundige.”
In de 21e eeuw hebben we genoeg middelen en toegang tot deze middelen om daarin een bepaalde uitweg te kunnen zoeken. Ook zie je het veel om je heen gebeuren en zijn er zo genoeg prikkels die je kunnen stimuleren om verslaafd te raken. Waarom denk je dat het belangrijk is om het te hebben over verslaving?
Jaouad: “De vraag is: hoelang wil je weg blijven lopen? Ik heb het lang volgehouden, maar ben uiteindelijk in elkaar gestort, want je houdt het niet vol. Het is zwaar en waarom doen we dit onszelf aan? Het is niet nodig. Emotie is hierbij iets belangrijks en die moeten we voelen en begrijpen! En als iemand dat begrijpt wil ik graag een keer met diegene praten, want dan kunnen we het hebben over geluk als emotie/gevoel. We kunnen het dan samen hebben over hoe goed dát voelt. De prikkels en de drang zijn er om iets op te vullen, een bepaalde leegte, maar die leegte kan ook gevuld worden met kennis en geluk. Vaak zoeken wij de makkelijke uitweg, namelijk dat weglopen. Ik kan natuurlijk niet spreken voor een ander, maar ik kan je wel vertellen dat mijn ervaring niet uit een boek komt.”
Door het hierover te hebben ken je waarschijnlijk genoeg mensen die verslaafd zijn (geweest). Als je al die situaties naast elkaar houdt, is er dan vaak een bepaalde specifieke reden waarom mensen grijpen naar een verslavend middel?
Jaouad: ‘Ik ken genoeg mensen die verslaafd zijn en weet bijna wel zeker dat het komt doordat ze weglopen van iets wat ze niet willen. Ik ga het niet hebben over deze mensen, ik praat liever over mijn eigen gokverslaving. Door mijn eigen verslaving en de observatie van andere verslaafden, kan ik zeggen dat een verslaving een middel is waarmee wij in onszelf iets proberen op te vullen.”
Hoe verloopt het proces met afkicken? Zijn er voorbeelden die je kunt geven van mensen die bezig zijn om een verslaving achter zich te laten en hoe zij hiermee omgaan?
Jaouad: “Er zijn heel veer verschillende soorten verslavingen. De ene wat heftiger dan de ander. Ik herken mezelf in iemand die aan het afkicken is. Zo is er nu een jongen die echt wil stoppen met zijn verslaving. Hij is er echt helemaal klaar mee is. Ik heb zelf ook in die fase gezeten. Alle hulp was welkom voor mij, maar je weet niet waar je heen moet gaan in zo’n situatie. Ga je je aanmelden bij een verslavingskliniek die het overigens veel te druk heeft en vaak overvol zit waardoor ze je zullen zien als een nummer? Of ga je dan toch zelf de stap zetten om erover te praten? Ik koos voor de laatste optie en het hielp mij stap voor stap weer overeind te komen. Natuurlijk wel met een terugval, maar dat hoort er ook bij in het leven. Ik ben nu veel verder en ben blij met mijn leven nu. Ik ben gelukkig en kan weer enorm veel genieten van alles om me heen. Wat heb ik dat gemist zeg!”
Hoe zorg je ervoor dat iemand er uiteindelijk voor kiest om te stoppen? Is er iets wat ze helpt?
Jaouad: ‘Ik kies ervoor om mijn verhaal te delen. Mijn verhaal kan helpen, want ik ben eerlijk en vertel over alle ups en downs. Het is opgebouwd uit drie delen:
1: Waardoor raakte ik verslaafd?
2: De heftige periode tijdens mijn verslaving en als gevolg, mijn omkeer.
En tenslotte deel 3: Wat zorgde ervoor dat ik hieruit kwam?
Het allerbelangrijkste hierbij is de eerste stap en dat is erkenning. Hierdoor zul je begrip krijgen van je omgeving en voor jezelf om daarvanuit weer vooruit te kunnen kijken.”
Je noemt jezelf een verbinder, wat kenmerkt jou als verbinder en welke onderdelen zijn belangrijk om rekening mee te houden als je over dit onderwerp in gesprek bent met anderen?
Jaouad: “We zoeken allemaal naar geluk en laat ik nou iemand zijn die weet wat geluk is. Daar ben ik nu achter gekomen, ik voel het en het zal me nooit meer verlaten. Ik ben een verbinder, omdat ik anderen het geluk gun en het ze wil laten zien. Mijn brug fungeert als loopbrug die vanuit een diepe put begint en die uitkomt op een mooie, volgekleurde wereld.”
Wat zou jij jongeren graag mee willen geven rondom dit onderwerp en dit probleem binnen onze samenleving?
Jaouad: “Geniet van het leven en lach veel. Als je moet huilen, huil dan in één keer goed en wees vooral dankbaar voor wat je hebt.”
Tenslotte ben ik benieuwd naar je overall statement m.b.t. dit onderwerp. Heb je een bijpassende quote ter afsluiting hiervoor?
Jaouad: “Ik heb één quote die ik heel vaak gebruik: ‘Great things never come from comfortzones’. Als je ervoor kiest om te stoppen met een verslaving, zul je dingen moeten doen die je niet durft. Maar geloof me, daarvanuit komen altijd de mooiste dingen tot stand. Angst is een blokkade, schuif die opzij, ga door en geef vooral nooit op!’
“Great things never come from comfortzones”
Wederom ben ik dankbaar voor nog een bijzonder gesprek dat ik mocht voeren voor hardop! Jaouad wist mij te inspireren met zijn verhaal, want het kost zeker veel moed en kracht om een verhaal over jezelf te vertellen, zeker als het gaat om een verslaving. Het mooiste vind ik vooral dat hij dit weet in te zetten als zijn kracht en anderen wil helpen. Een verslaving is zeker niet niks, maar het probleem is dat iemand dit vaak ook niet doorheeft. Er is eigenlijk niemand in de omgeving die merkt dat er iets echt misgaat met een ander, tenzij er openlijk over gesproken wordt. Toch vinden veel mensen het lastig om te praten over gevoelens, zo zit ik zelf ook in elkaar. Afleiding is dan spannend, leuk en zorgt ervoor dat je die emotie even kunt vergeten. Als dit proces op den duur door blijft gaan, pak je nooit de kern aan en dat is namelijk die emotie. De onderdrukking daarvan gaat door totdat het er op een gegeven moment uit moet komen en dan is het gevoel opeens honderd keer zo sterk waardoor het nog moeilijker wordt om ermee om te gaan. Voor sommigen is het dan helaas al te laat en dan zie je vaak geen weg meer terug. Wat doe je dan? De dilemma’s bij een verslaving zijn complex, want er gaan zoveel negatieve gevoelens in je om zoals schaamte en schuld die weer zorgen voor angst.
Verder sluit ik me zeker aan bij de opmerking dat angst een blokkade is en dat je je daar toch overheen moet zetten. Vaak valt die angst in werkelijkheid ook wel mee en zijn het meer de gedachten over wat komen gaat, die zorgen voor de angst. Bij verslaving is het dus belangrijk om te erkennen dat je verslaafd bent en dat je hulp nodig hebt. En daar vragen velen van ons vaak niet om. Wij vinden dat we zwak zijn als we om hulp vragen, maar hoe vaak was het alleen al fijn om dat ene dingetje toch even te bespreken met een vriend en/of vriendin, zodat je het tenminste van je af kon praten? Ook in dit gesprek werd weer duidelijk hoe belangrijk het is om het gesprek met elkaar aan te gaan en uit te spreken waar je mee zit. Ik hoop dat die 2 miljoen Nederlanders die verslaafd zijn hun angst(en) opzij weten te zetten en inzien dat liefde hun verslaving kan overwinnen. Liefde staat synoniem aan het leven, daarom bestaat het leven uit liefde. Met deze filosofische gedachte hoop ik vooral dat iedereen verliefd wordt op het leven, keer op keer, zonder schuldgevoelens. En dat iedereen met of zonder verslaving er zijn leegte mee kan vullen. Ik weet dat het leven niet continu uit rozengeur en maneschijn bestaat, maar ik kies ervoor om van het leven te houden, jij ook?
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.