Blog

Story behind- Halloween

Vandaag is het zover, Halloween! De 31ste van oktober vieren we gezamenlijk de ‘griezel dag’. Iedereen trekt zijn beste heks- of spookkostuum uit de kast en er wordt massaal Halloween gevierd. Of het nou een festival is, een spooktocht, een Fright Night of het ouderwetse ‘trick-or-treaten”, iedereen doet wel iets met Halloween, toch?

Door: Noa Appel

Traditie
Zoals ieder jaar was ik laatst met mijn moeder een pompoen aan het uithollen en kerven. Dat is zo’n dingetje dat we elk jaar doen, na afloop een kaarsje erin en je hebt een lichtgevende pompoen. Tijdens het kerven hadden we het over Halloween en dat we elk jaar wel wat doen. Vooral vroeger, een spooktocht op de basisschool of met je emmertje snoep door de buurt rondgaan. Dit jaar kwam er een gedachte in me op waar ik gek genoeg nooit eerder bij had stilgestaan. Al dat verkleden en dat gegriezel, waar komt dat nou vandaan? En wat vieren we nou eigenlijk?

Oorsprong
Direct ga ik op zoek, wat is Halloween nu eigenlijk? Halloween staat dus voor Hallow-e’en, of All Hallows Eve. Het betekent kortom dat het de avond is voor 1 november: de Allerheiligenavond. De Allerheiligenavond is volgens de Keltische kalender de eerste dag van het nieuwe jaar. De Allerheiligenavond is eigenlijk hun ‘1 januari’ en 31 oktober is dus hun ‘oudjaarsdag.’

Eng
Het werd mij duidelijk waar Halloween vandaan kwam, maar er spookte nog één vraag rond door mijn hoofd: waarom is het thema ‘eng’?  Ook daar kwam ik snel genoeg achter. De mensen waren vroeger namelijk bang dat op 31 oktober alle overledenen van dat jaar terugkeerden om een nieuw lichaam te zoeken voor het nieuwe jaar. Sinds de negentiende eeuw is Halloween, het enge feest, dus een traditie in de Verenigde Staten. Later is dit overgenomen door veel andere landen, waaronder Nederland.

Onbewust
Na een aantal gesprekken met familie en vrienden, kwam ik erachter dat ik niet de enige was die de oorsprong en echte betekenis van Halloween niet wist. Ik vind het best gek dat zo veel mensen geen idee hebben wat ze nu eingelijk vieren of waar de outfits voor uitgekozen worden. Zo zie je maar dat iedereen meegaat in iets wat zo normaal lijkt, maar geen idee heeft wat er nu gevierd word.  Doe jij de deur open vanavond….. trick or treat?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.