Verder kijken dan je neus lang is. Niet verkeerd toch? Daar word je alleen maar wijzer van! Vandaar dat we onze communicatieneus ook eens in andermans zaken willen steken. In deze rubriek aandacht voor opvallende feiten en onbekende verhalen die spelen binnen de andere opleidingen van ons instituut. Zo duikt communicatiestudente Sophie van Hasselt deze keer in het leven van Kirty Bol, studente Technische Informatica. Is het echt zo’n mannenwereld als dat het cliché doet vermoeden?
Door: Sophie van Hasselt
Dat er weinig vrouwen zijn binnen de wereld van de technische informatica, is algemeen bekend. Logisch om dat direct door te trekken naar de opleiding binnen onze school. Verlegen jongens die zich schuilhouden achter hun laptop. Mijn vooroordeel in ieder geval. Toch kom je ook wel meiden tegen. De 18-jarige Kirty Bol is tweedejaarsstudent Technische Informatica aan de Hogeschool Rotterdam. Zij is lid van de studievereniging S.T.I.R. en staat aan het hoofd van de activiteitencommissie. Hoe houdt zij zich staande binnen deze typische ‘mannencultuur’?
Computernerds
Even geleden werd het eenjarig bestaan gevierd van de studievereniging S.T.I.R in een café vlakbij het schoolgebouw. Ik maakte kennis met Bodhi Noorlander, de voorzitter van de vereniging. Oeps. Eerste leermoment: de verlegen computernerds die zich verscholen achter hun laptop, waren echt nergens te bekennen. Ik werd enthousiast begroet en na vijf minuten zat ik al aan mijn eerste biertje. Terwijl ik nog wat met Bodhi van gedachten wisselde, stond Kirty gezellig te kletsen met de groep jongens van de vereniging. Ik zag duidelijk dat ze zich helemaal op haar gemak voelde. Tijd voor Bodhi om me even aan haar voor te stellen.
Kirty is al sinds de middelbare school bezig met Technische Informatica. Ze wist al snel dat ze iets in deze sector wilde doen, dus koos ze voor de richting Natuur en Techniek op haar middelbare school. Dit vakkenpakket ging haar gemakkelijk af. Zelfs op de basisschool was ze al met techniek bezig en deed ze mee aan een wedstrijd ‘bruggenbouwen’. Die brug was leuk, maar in feite had dit veel meer te maken met het berekenen en het kiezen van de juiste software. Kirty verdiepte zich hier steeds meer in en kwam al snel tot de conclusie dat Technische Informatica de perfecte opleiding voor haar was.
One of the guys
Hield de mannencultuur haar niet tegen om voor deze opleiding te kiezen? Niet echt! In het laatste jaar van de havo zat Kirty ook al in een klas met alleen maar jongens. Dus een beetje gewend was ze er wel aan. Toch was het geringe aantal meiden nog wel even iets om bij stil te staan toen ze haar vervolgopleiding koos. Maar uiteindelijk ging ze toch voor de inhoud!
Volgens Kirty was het tijdens de start van haar opleiding nog wel erg wennen. De sfeer binnen de opleiding was, met maar drie meisjes in de klas, anders. Ze merkte dat haar mannelijke medestudenten de vrouwelijke studenten ietwat meer links lieten liggen. Buitensluiten wil ze het niet noemen, maar ze merkte wel dat er anders tegen haar werd aangekeken. Maar nu, in het tweede jaar, gaat iedereen heel goed met elkaar om en zijn ze een hechte groep geworden.
De mannencultuur brengt ook een hoop voordelen met zich mee volgens Kirty. Wanneer er veel meisjes in de klas zitten, zorgt dat vaak ook voor kattigheid en ruzie. Met jongens heb je dat probleem eigenlijk vrijwel niet. De sfeer in de klas is eigenlijk altijd heel relaxed. Een nadeel? Lastig. Misschien dat jongens zich niet zo goed kunnen concentreren als meiden?
Doorbreek het stereotype
S.T.I.R. heeft Kirty geholpen met het verstevigen van de band met de studenten van haar opleiding. Nu gaat ze ook buiten school met haar medestudenten om. Ze merkt ook dat de jongens wat ‘chiller’ met haar omgaan nu ze bij de vereniging is aangesloten. Iedereen voelt zich gewoon wat meer op z’n gemak. Volgens Kirty zijn jongens van technische opleidingen misschien wat stiller en minder sociaal dan bij andere opleidingen. S.T.I.R laat ze wat meer uit hun schulp kruipen, waardoor het contact ook beter wordt. Ondanks het feit dat ze het heel gezellig vindt met al die mannen, zou Kirty er graag wat meer meiden willen zien. Volgens haar is de opleiding niet populair bij meisjes door het beeld dat ze ervan hebben: alleen maar mainstream mannelijke nerds. Het is tijd om dit beeld weg te halen. Waarom? Het is gewoon niet waar. Meiden kunnen alles wat jongens kunnen en jongens kunnen alles wat meiden kunnen. Wanneer je de ideale opleiding hebt gekozen op inhoud moet je je niet laten tegenhouden omdat het zogenaamd een ‘mannenopleiding’ is.
Meiden horen niet thuis op de opleiding Technische Informatica? Newsflash, het is 2018, tijd om van dit beeld af te stappen!
Foto’s: Sophie van Hasselt
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.