Blog

Gluren bij de buren – Epilepi

VERDER KIJKEN DAN JE NEUS LANG IS. NIET VERKEERD TOCH? DAAR WORD JE ALLEEN MAAR WIJZER VAN. VANDAAR DAT WE ONZE COMMUNICATIENEUS OOK EENS IN ANDERMANS ZAKEN WILLEN STEKEN. IN DEZE RUBRIEK AANDACHT VOOR OPVALLENDE FEITEN EN ONBEKENDE VERHALEN DIE SPELEN BINNEN DE ANDERE OPLEIDINGEN. DIT KEER BIJ  DE OPLEIDING INFORMATICA.

Door: Alma Botic

Samenwerken binnen projecten, heel gebruikelijk binnen de Hogeschool Rotterdam. Toch is Epilepi andere koek. Dit jaar was het project de grote winnaar van de zogeheten ProjectB Challenge, georganiseerd door het bedrijf Sogeti. Epilepi is een IT-project, waaraan vijf informaticastudenten de laatste maanden met hart en ziel aan hebben gewerkt, namelijk: Floris de Graaff, Geordy Dekker, Davin Essenius, Fiona Suijker en Julia van Driel. Tijd om deze studenten eens even aan  hun jasje te trekken…..

Epilepi: wat is het?
Epilepi is een speciaal ontwikkelde armband die omstanders kan helpen als iemand in de omgeving een epileptische aanval krijgt. De bewegingen van de desbetreffende persoon worden gedetecteerd en als deze dusdanig hevig en lang zijn zal de armband trillen. Die trilling geeft dus aan dat iemand een epileptische aanval heeft. Als de drager hier zelf niet op reageert zal de armband door middel van een speaker uitleggen aan de omstanders hoe men kan helpen. En dat aan de hand van een soort stappenplan. Ook aan de persoonlijke omstandigheden is gedacht. In een speciale app kun je je instellingen aanpassen en kun je je instructies personaliseren. De armband is bedoeld voor mensen die regelmatig een epileptische aanval krijgen om op deze manier hun leven wat veiliger te maken.

De achterliggende reden
De opdracht binnen het project was om een IT-innovatie te ontwikkelen voor mensen met een beperking waardoor de kwaliteit van hun leven zou verbeteren. De innovatie moest ook heel bruikbaar zijn en daarom was contact met de doelgroep een vereiste. Toen de studenten de opdracht te horen kregen hoefden ze niet niet lang na te denken, hun innovatie zou gericht zijn op mensen met epilepsie. En daar hadden ze een duidelijke reden voor.  Teamlid Floris heeft namelijk zelf epilepsie. Ook een aantal van zijn familieleden heeft ermee te kampen. Hoe mooi en bijzonder is het als iets ontwikkeld wordt, waar een teamlid zelf iets aan heeft?

Het team over Epilepi
Met de armband heeft het team een mooie oplossing bedacht waar mensen echt mee geholpen kunnen worden. Maar hoe kijkt het team daar nu zelf tegenaan? Geordy geeft duidelijk aan dat het hun idee is om het product verder te ontwikkelen zodat het ook echt geproduceerd kan gaan worden.  Hierdoor kunnen mensen met epilepsie zich vrijer bewegen en zich ook veiliger voelen. Opvallend ook de reactie van Floris. Hij is door het project anders naar beperkingen gaan kijken. Voor hem staan nu veel meer de mogelijkheden die de technologie biedt voor mensen met een beperking centraal, in plaats van alles wat zo iemand mogelijk moet missen in zijn leven.

Trots
Het team heeft veel geleerd. Onderzoek doen, testen en samenwerken. Alles zat erin. En hoe trots ben je als je dan ook nog een eens de eerste prijs van een landelijke challenge binnensleept. Ook hun enthousiasme voor het de bruikbaarheid van hun innovatie zal hieraan hebben bijgedragen. De studenten hebben laten zien dat technologie echt wat toe te voegen heeft aan het leven van mensen. En nu maar hopen dat de armband ook echt op de markt gaat komen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.