Verder kijken dan je neus lang is. Niet verkeerd toch? Daar word je alleen maar wijzer van. Vandaar dat we onze communicatieneus ook eens in andermans zaken willen steken. In deze rubriek aandacht voor opvallende feiten en onbekende verhalen die spelen binnen andere opleidingen. Zo namen we deze keer een kijkje bij de opleiding Technische Informatica. Studenten en docenten TI kwamen namelijk met een prachtig initiatief tijdens de coronacrisis.
Door: Frances Juttner
Technische Informatiewat?
Je weet wel, die studie op de eerste verdieping. Voor ons – van de opleiding Communicatie – waarschijnlijk geen bekend terrein maar, geloof me, ze doen daar écht hele vette dingen. Studenten Technische Informatica kun je zien als een soort van uitvinders van moderne ICT-systemen waarbij hard- en software geïntegreerd worden. Zij zorgen ervoor dat systemen worden ontwikkeld, beveiligd en in de lucht worden gehouden, zodat wij bijvoorbeeld onze koffer van de bagageband in Zuid-Amerika kunnen trekken. De TI’ers hebben er namelijk via een ingenieus systeem voor gezorgd dat die koffer daar ook daadwerkelijk is aangekomen. “Het is vooral zo mooi om te zien dat je product echt tot leven komt, als je klaar bent. Het gaat bewegen, geeft licht en het is echt een creatie van jezelf,” aldus Robin Martijn, student TI.
Onderwijs in coronacrisis
Het coronavirus heeft zich snel verspreid en ervoor gezorgd dat er strenge maatregelen genomen moesten worden vanuit de overheid. We kunnen wel zeggen dat 2020 gebrandmerkt is. Sinds een aantal weken zitten en werken we thuis. En ook de verschuiving van offline naar online in het onderwijs is niet onopgemerkt gebleven.
Het is het streven van hogescholen, universiteiten maar ook van het middelbaar- en lager onderwijs om leerlingen zo min mogelijk studievertraging op te laten lopen. Zo vindt de Cito-toets geen doorgang en gaan leerlingen door naar het middelbare onderwijs op basis van de op bestaande resultaten. En dat geldt ook voor de eindexamens op het middelbare onderwijs. Ook die gaan niet door, maar studenten studeren wel af. Het is een gekke tijd met veel veranderingen die op hun beurt weer de nodige problemen met zich meebrengen. Want wat doe je met basisschoolleerlingen die aangewezen zijn op onderwijs op afstand en van wie de ouders of verzorgers geen geld hebben om een laptop aan te schaffen? Tijd voor de opleiding Technische Informatica om hierop in te springen.
#samensterk
Stichting BOOR en IT Campus Rotterdam gingen samen op zoek naar laptops voor deze gezinnen. Ze plaatsten een oproep en met succes. Er werden 1600 laptops door Cool Blue en De Verre Bergen geschonken. Prachtig, 1600 gloednieuwe laptops in de verpakking maar ze waren nog niet klaar voor gebruik. Hier sloegen vijftien IT-studenten en -docenten de handen ineen, Robin Martijn was een van hen.
“Studenten uit de zorgsector kunnen helpen in de zorg en studenten van de PABO vangen kinderen op, maar wat kunnen wij vanuit de IT-wereld betekenen?” Dit is de vraag die Robin zich stelde. Toen Stichting BOOR en IT Campus een beroep deden op de expertise van de studenten hebben zij zich twee dagen lang vrijwillig gestort op het uitpakken, installeren en weer inpakken van alle laptops. “Dankzij dit soort initiatieven kunnen wij toch een bijdrage leveren. Dat is natuurlijk een heerlijk gevoel” aldus Robin.
“De wetenschap dat 1600 kinderen hierdoor geen vertraging op school hoeven op te lopen geeft heel veel voldoening.”
Voor duizenden kinderen is het niet vanzelfsprekend, de luxe van een laptop of computer thuis. De klus die de IT-studenten geklaard hebben is naar eigen zeggen niet per se heel spannend of ingewikkeld. “We zijn erg bedreven in het installeren van laptops en het koppelen van systemen. Daar zat ‘m het bijzondere niet in. Maar hoe tof is het dat er nu 1600 leerlingen onderwijs op afstand kunnen volgen?” Fantastisch toch?
Onderburen
Een prachtig initiatief dat het waard is om gedeeld te worden. Gluren bij de buren geeft mij een warm gevoel, ik ben mega trots zijn op onze onderburen op de Wijnhaven 107 Hogeschool Rotterdam. Het NOS-journaal dacht er net zo over een wijdde een item aan het initiatief, net zoals het AD Daardoor zijn er nu nog meer bedrijven die laptops willen doneren. Werk aan de winkel!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.