Onkruid vergaat niet zeggen ze altijd. Daarom kom ik ook keer op keer weer terug op Smart Connecting. Misschien is het ook gewoon omdat je sommige zaken niet los kunt laten en het ook gewoon leuk vindt om stukjes te blijven schrijven voor een plek waar je vier lange jaren hebt doorgebracht. In ieder geval, ik ben weer terug met een nieuwe insteek!
De komende tijd neem ik je mee in het turbulente verkiezingslandschap van de Verenigde Staten!
Door: Giorgos Brentjes
Op 3 november gaan twee oudjes het met elkaar uitvechten om te kijken wie tot januari 2025 de scepter mag zwaaien over de US of A. Levende sinaasappel en zittend president Donald Trump neemt het op tegen of Joe ‘ik verwissel m’n zus met m’n vrouw’ Biden of Ye Olde Bernie Sanders.Normaal gesproken zouden we op dit moment midden in de voorverkiezingen zitten, maar een klein virusje kwam, zag en gijzelde vrijwel de hele wereld.
De voorverkiezingen lopen normaal van begin februari tot en met begin juni, gewoon lekker vier maandjes. Prima toch, niks mis mee. Alleen gooit het coronavirus de hele agenda door de war. Maar liefst 15 staten hebben hun voorverkiezingen uitgesteld tot medio of laat juni. Maar naast de datums voor de voorverkiezingen, gaat het virus ook een grote rol spelen in de verkiezingen in juli #spannond
Het is maar een griepje
Ondertussen is de VS het zwaarst getroffen land ter wereld en dat is, in Donald Trump-termen, not good. Republikeinen en Democraten zijn elkaar al flink in de haren gevlogen de afgelopen weken over de gekozen aanpak, maar het meest opmerkelijke is dat beide partijen meer met het vingertje wijzen, dan aan oplossingen denken. Zo wijzen Democraten naar de ‘het is maar een griepje’ zoals Donald Trump de situatie beschreef en wijzen de Republikeinen naar hoe Nancy Pelosi mensen opriep om gezellig de straat op te gaan, want ‘je moet samen komen in deze tijd’.
Een soort scéne uit een actiefilm. Een vliegtuig dat neerstort boven de oceaan en de laatste twee inzittenden vechten over de enige parachute. En zelfs wanneer het virus nu geneutraliseerd wordt, staat er een economische recessie te wachten! Alsof je in de hondenpoep stapt en vervolgens ook nog in de sloot valt, heerlijke opeenstapeling van problemen.
Boost
Maar hoe staat het ervoor in de peilingen? Daar gaat het in november natuurlijk om. Geloof het of niet, maar de pandemie heeft ervoor gezorgd dat Donny T. een aardige boost heeft gekregen. Waar zijn ‘approval rate’, een nummer dat zegt hoeveel mensen achter je staan, vóór het virus slechts 42% was, is dit nu gestegen naar 50%. Je zult misschien wel denken ‘pff, 8%, is niets’, maar we kijken even naar een aantal historische voorbeelden.
President Roosevelt kreeg een boost van maar liefst 12% nadat de Japanse jongens Pearl Harbour aanvielen. George Bush steeg zelfs met maar liefst 40% na 9/11. Een stijging van 8% is dus helemaal niet zo slecht en legt de druk weer juist bij Biden en Sanders. Want hoe gaan de Democraten dit biermerk-virus aanpakken?
De strijd om Philips
Een van de belangrijkste zaken wordt de strijd om de beademingsapparatuur. Philips (*Nederlands trotsgevoel groeit*), maakt tegenwoordig haar meeste apparaten in de Verenigde Staten. Nu zou je denken ‘ach, alles wordt toch wel gedeeld met de wereld’. Nou, nee. Er is een klein wetje uit 1950 dat dit zomaar een wedloop kan maken. Deze wet, in Jip en Janneke-taal, zorgt er namelijk voor dat alle producten die op Amerikaans grondgebied worden gemaakt, in Amerika moeten blijven voor ernstig eigen gebruik. Nu is een virus dat onomkeerbare schade aan mensen hun longen veroorzaakt toch wel een goed voorbeeld van ‘ernstig eigen gebruik’…
Hoe dit zal gaan lopen, we zullen het zien.
De komende maanden worden ontzettend spannend in de USA en het coronavirus maakt deze verkiezingen een ontzettend lastig verhaal. Daar waar de verkiezingen goed te volgen waren, moest er per se een pandemie ontstaan. Altijd leuk die plottwists. Stay tuned!
PS: Om af te sluiten, nog een leuke video van onze favo Orange Man
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.