Blog

Gio’s Amerikaanse Toer #5

Het was een aparte zomer, om het zachtjes uit te drukken. Hittegolven, afgewisseld met fikse regenbuien en afgesloten met nieuwe maatregelen van Ome Mark en Ome Hugo. Maar, ook aan de andere kant van de oceaan is het einde van de zomer hardnekkig aangebroken. Nee, ik heb het niet over hurricane season, maar de laatste sprint voor Election Day.

In de nacht van 29 op 30 september stonden president Trump en Democratische uitdager Biden tegenover elkaar voor het eerste presidentiële debat. Echter leek het meer op een peutergevecht in de zandbak, waar de meester bij genegeerd werd. Een samenvatting van het debat!

——————

Vietnam Flashbacks
De presidentiële debatten zijn vaak de laatste strohalmen voor de kandidaten, om zwevende kiezers naar hun kant toe te trekken. Dat, maar het kan je kandidatuur ook volledig breken. Een strategisch schaakspel, waar de pion zomaar de koning schaakmat kan zetten, maar het ook in een narrenmat kan eindigen (schaaktermen zijn vaag, I know).

Een goed, maar schrijnend voorbeeld is het tweede presidentiële debat van 1988. George Bush Sr. (R) en Michael Dukakis (D) staan tegenover elkaar in Los Angeles, wanneer debatleider en journalist Bernard Shaw een vraag stelt aan Dukakis. ‘Zou u de doodstraf toepassen wanneer uw vrouw op brute wijze vermoord zou worden?’. Dukakis, die fel tegen de doodstraf was, werd in een hoek gedreven. Had hij ‘ja’ gezegd, zou hij z’n geloofwaardigheid verliezen. Daarom reageerde hij met ‘nee’, om vervolgens een emotioneel pleidooi te houden. Door zijn antwoord werd Dukakis als ‘softie’ weggezet en daar zaten de Amerikanen niet op te wachten, zo aan het einde van de Koude Oorlog. Drie weken later verpletterde Bush senior Dukakis met een score van 426-111.

 

Daar waar presidentiële debatten vaak vol respect gaan en het een eerlijke strijd is, zagen we vier jaar geleden alles al veranderen. De stoomwals genaamd Donald Trump verpletterde Hillary Clinton op alle niet-inhoudelijke vlakken en ging er uiteindelijk met de winst ervandoor. De oneliner ‘Because you’d be in jail’ en de ​ontelbare smak- en snuifgeluiden​ galmen nog steeds na.

Toch verbleken deze debatten bij wat er plaatsvond in Cleveland. Vanwege de coronacrisis konden er maar 70 toeschouwers aanwezig zijn, bij wat door de media ‘het slechtste debat aller tijden’ wordt genoemd.

‘Dumpster fire’
Een vriendelijke, coronaproof begroeting en daarmee was de koek meteen op. Je hoefde het podium alleen maar te vervangen voor een boksring en het had een Benidorm Bastards Boxmatch geworden. De beschuldigingen vlogen je om de oren, van extreemlinks en extreemrechtse militia’s tot hoe, je kan ook niet zonder ze, de Russen weer een vinger in de pap hadden.

Een van de meest opmerkelijke momenten was toen gespreksleider Chris Wallace aan Donald Trump vroeg, om rechts-extremistisch geweld af te keuren en dan met name de groepering ‘Proud Boys’. Na een korte ‘ja’, zei hij tot ieders verbazing ‘Proud Boys, stand back and stand by’, oftewel ‘houd je gedeisd, maar wees paraat’. De groep besloot de zin direct op shirts te laten drukken, en nee, dat is geen De Speld-artikel.

Trump probeerde dit te counteren door Biden verantwoordelijk te stellen voor links-extremistisch geweld van de kant van Antifa, maar daar ging ook Biden flink de mist in door te stellen dat die niet bestaat. Een perfecte samenvatting van hoe de rest van het debat ging, namelijk een spelletje van welles-nietes. Zo ook over de coronacrisis en de economische terugval die daarmee gepaard gaat.

Of dat nog niet genoeg was. Vorige week ontstond hét mediacircus van de 21e eeuw: Donald Trump kreeg het coronavirus​. Zelfs de gekste regisseurs hadden dit scenario niet serieus genomen waardoor 2020 meer lijkt op een kampvuurverhaal van een aantal stoned ogende aliëns.

De overige twee debatten staan nu op de tocht en de media draait op volle toeren om de gezondheid van de president in kaart te brengen. Maar, is dit ooit eerder voorgekomen? En hoe ziet de ladder eruit bij een geval van ziekte in het Witte Huis?

Estafetteloop
Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de president iets overkomt. We weten allemaal hoe de presidentschappen van John F. Kennedy en Abraham Lincoln op tragische wijze zijn geëindigd. In beide gevallen werden zij opgevolgd door de ​vice president​. Lyndon B. Johnson volgde Kennedy op en Andrew Johnson werd president na de moord op Lincoln. Een logische stap, de nummer twee wordt naar voren geschoven.

Mocht Trump dus niet in staat zijn om het presidentschap af te maken, dan zou Mike Pence het stokje overnemen. Maar, omdat Pence altijd in de buurt is van Trump en dus ook een risico loopt op het coronavirus, zou ook hij zomaar uit de running kunnen raken. Wie volgt dan? De nachtmerrie van iedere Republikein: spreker van het huis ​Nancy Pelosi​.

Dat Pelosi en Trump elkaar niet liggen is al langer duidelijk. De twee kibbelen constant als twee kleuters die ruziën om het schepje voor in de zandbak. Tijdens de State of the Union in februari verscheurde Pelosi nog de speech van Trump, wat aangeeft hoe hoog de spanning is tussen de twee. ​

 

Is zoiets ooit eerder gebeurd? Teleurstellend genoeg is het antwoord nee, want ik had jullie graag een verhaaltje verteld. Tot de dag van vandaag is James K. Polk de enige spreker van het huis geweest die later president werd, al deed hij dat gewoon via de normale weg: de verkiezingen.

Opvallend genoeg is Pelosi de enige Democraat in de lijn van opvolgers, omdat alle ministers en de president pro tempore (een soort van vice president van de vice president) Republikeinen zijn. Toch is de hoop aanwezig bij Democraten dat wanneer Trump herkozen zou worden, Pelosi een soort extra stok achter de deur is bij noodgevallen. Ach ja, de tijd zal het leren…

——

Een extra lang stuk, maar wanneer ik werkelijk alles zou omschrijven kan ik beter een documentaire van 5 uur maken. En dat is nog vrij ‘kort’. Maar goed, de laatste etappe is ingegaan en over een maandje weten we hoe de vlag erbij hangt.
Vlak voor de verkiezingen verschijn ik voor de laatste keer met deze rubriek, om als een soort Nostradamus in m’n glazen bol te kijken!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.