Blog

Gio’s Amerikaanse Toer #2

Houden jullie het allemaal nog vol? Normaal gesproken hadden we allemaal heel braaf met kindercola op een festival gestaan afgelopen maandag, maar dat zat er dit jaar helaas niet in. Weet je wat er dit jaar wel op het programma staat? De Amerikaanse verkiezingen natuurlijk! Nu is dat misschien niet hetzelfde als dat ene concert of Lowlands, maar het is wel een interessante dag om in de gaten te houden.

Door: Giorgos Brentjes

Maar hoe gaat het precies in z’n werk? Hier in Nederland loop je met je stembewijs en id-kaart naar de plaatselijke sporthal – toevallig is omgedoopt tot stembureau – krijg je zo’n onmogelijk op te vouwen biljet en ga je een veel te klein hokje in. Daar vul je met een rood IKEA-potloodje (dat onmogelijk te stelen is, want vastgeketend) een bolletje in en voilà: je hebt zojuist jouw voorkeur voor de vaderlandse toekomst uitgebracht. Applaus en schouderklopje voor jezelf, want ik mag het niet voor je doen (1,5 meter afstand hé).

Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gaat het er toch iets anders aan toe. Daar neem ik je de komende twee blogs in mee, zodat je tijdens een verjaardag of Tinder-date even op kan scheppen over je kennis. Leuk he.


 Coca Cola versus Pepsi

Eerst even bij de voorverkiezingen beginnen. Daar zijn twee soorten, namelijk een primary en een caucus. Een beetje zoals Coca Cola en Pepsi, want de meningen zijn best duidelijk bij deze twee. Even onder elkaar zetten en laat dan maar weten wat jou het makkelijkste lijkt:

  • Primary: vul een bolletje in en ga weer weg, joe
  • Caucus: met honderden anderen in een stinkende gymzaal koppen tellen en eindeloos discussiëren tot er een winnaar is.

Juist ja, twee soorten voorverkiezingen die de toekomst van Amerika bepalen. Laten we beginnen bij een primary.

 

Een primary is het simpele proces van een paar uur in de rij staan om je favo kandidaat aan te kruisen op een formuliertje of tablet. Toch zijn hier ook weer vier varianten van. Omdat we de primaries Coca Cola noemen, noemen we deze soorten per smaak:

  • Een closed primary is alleen wanneer je geregistreerd staat bij een partij. Een beetje zoals Coca Cola Lemon, je moet ervan houden.
  • Een semi-closed primary is wanneer je geregistreerd ben, of dat je een duidelijke voorkeur laat weten voorafgaand. Een beetje zoals Coca Cola Vanilla, je houdt ervan en het laat mensen ernaar groeien.
  • Een open primary is dat je in zowel de Democratische of Republikeinse voorverkiezing mag stemmen, ondanks dat je bij de andere partij geregistreerd staat. Simpelweg Cola Light, iedereen neemt het afwisselend.

De zwetende gymzaal
Duidelijk? Dan gaan we naar die stinkende gymzaal voor de caucus. Samen met andere partijgeregistreerden ga je hutjemutje, schouder aan schouder staan om uiteindelijk groepjes te vormen voor een kandidaat. Wil jij stemmen voor kandidaat A, dan ga je samen met alle andere fans van kandidaat A in een hoekje staan. De rest doet dat voor kandidaat B, C, D, XYZ, 69, etc.

Vanaf nu is het simpelweg de meeste stemmen tellen. Heeft jouw kandidaat de minste stemmen, dan valt hij/zij definitief af. Maar dan? Ga je dan gewoon naar huis? Niet altijd, want bij een gelijkspel van de beste twee komt er nog een gladiatorengevecht om andere kandidaten à la Darth Vader naar de andere kant te krijgen. Felle debatten en wellicht wat haren trekken later, worden de koppen opnieuw geteld. Is er dan een duidelijke winnaar, dan gaat de precinct, oftewel stemmersdistrict, naar hem/haar.

En soms, dan bepaal je de toekomst van je land met kop of munt. Kan ook gewoon, scheelt weer gezeik.

 

Jouw stem geldt, half.
Klaar toch? De kandidaat met de meeste gedelegeerden gaat door voor de koelkast in november. Of zoals meester Heydrich zou zeggen: ‘of toch nieeeet’.

Pas in juli wordt er een definitieve keuze gemaakt tijdens de partijcongressen. Daar gaat iedere staat één voor één eerst een vakantiebeurs-speech houden, om vervolgens al hun gedelegeerden netjes te verdelen. Dus ondanks dat je meer gedelegeerden hebt dan de rest, is het nog geen uitgemaakte zaak. Iets wat in de volgende blog nog duidelijker zal worden, maar ik houd jullie graag in spanning. Vind ik leuk.

Gebeurt het niet, dan kan er iets zoals een brokered convention ontstaan, waarbij geen van de kandidaten een meerderheid van het aantal gedelegeerden heeft bereikt. De laatste keer dat zoiets gebeurde was in de steentijd, oftewel 1952. Gaat het dit jaar weer gebeuren? Met het wegvallen van Bernie Sanders lijkt de weg zo goed als vrij voor Joe Biden, ondanks het feit dat er nog aardig wat primaries en caucussen op het programma staan.

Ben je uitgeroepen tot de winnaar van de voorverkiezingen? Gefeliciteerd! Dan mag je het in november opnemen tegen Donny T. Hoe dat in z’n werk gaat, laat ik de volgende keer weten. Stay safe!


Gio’s eerste etappe van de toer gemist? Geen probleem. Lees hier zijn eerste blog

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.