Blog

Edutopper #38 – De aftermovie van Daan van Veen

ENTHOUSIASME. HET VORMT DE BASIS VAN ONS PLATFORM. IN DEZE RUBRIEK DELEN WE DE PRESTATIES VAN STUDENTEN WAAR WE BLIJ VAN WORDEN. OMDAT HET ZO LEUK IS TE LATEN ZIEN WAARTOE ONZE STUDENTEN IN STAAT ZIJN.

Door: Femme van der Kolk

Vorig jaar was een apart studiejaar. Een jaar waarin de studenten elkaar online leerden kennen, in plaats van offline. Een jaar waarin de studenten niet gestart zijn met een introductieweek. Niet gestart zijn in de grote collegezaal op de vijfde en niet gestart zijn met elkaar eens écht goed keren kennen.

Maar toch, via een scherm probeert iedereen te doen wat mogelijk is. En zo kwamen we er online achter dat we een heuse mediamaker in ons jaar hadden zitten, Daan van Veen. Daan heeft voorafgaand aan de opleiding communicatie, een mbo-opleiding gedaan tot AV specialist. AV specialist? Ja, dat is een specialist op het gebied van video design. Na deze opleiding is hij zijn eigen bedrijf gestart: Veen Video.

In periode vier gingen we aan de slag met de introductieweek en we wisten één ding zeker, er moet een video komen van de introductieweek. En wat is nou leuker, dan in-house kijken wie je daarvoor kan vragen? Daan heeft zelf geen introductieweek meegemaakt zoals deze, dus toen we hem de vraag stelden de aftermovie te maken van dit jaar, was het antwoord direct: Ja! Drie dagen lang was Daan aanwezig op de introductie locaties om alles te filmen. Het resultaat? Een te gekke aftermovie waarin de sfeer van deze week precies zo overkomt op beeld, zoals deze in het echt ook ervaren werd. Dikke shout-out naar Daan dus!

Benieuwd naar de video? Bekijk het hier:

De bewondering voor de video is duidelijk. Maar hoe blikt Daan zelf terug op zijn werk? We vroegen hem om een reactie: Ik vond het een leuke productie, voornamelijk ook omdat er voor de nieuwe eerstejaars nu veel leuke activiteiten gepland stonden (in vergelijking met mijn lichting toen alles online was). Bij evenementen is het vaak lastig om per scène te plannen wat je wil filmen. Aangezien de introductieweek een meerdaags evenement was, voelde het als een ‘Run & Gun’ productie. Wel had ik in grote lijnen in m’n hoofd wat ik wilde schieten en wat voor invalshoeken ik wilde gebruiken.

Na de beelden van de drie intro dagen geschoten te hebben, begon ik met het ‘spotten’ van de beelden. Hier worden de beste momenten uit de beelden als het ware gekozen. Dan maak ik een verhaallijn met de mooiste beelden, waardoor er structuur in komt. Pas daarna volgen de elementen: muziek, sound effects, colour grading, slomo-effecten en de intro & outro.

Het project zelf vond ik uitdagend, omdat je bij een productie van een aftermovie vaak op de set moet improviseren. Je kunt vooraf niet bepalen hoe de studenten reageren en actie ondernemen, zie het als een momentopname waar je geen invloed op kunt hebben.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.