Een keuze maken is niet altijd makkelijk, zeker niet als je te maken hebt met twee gelijkwaardige opties. En dat is precies wat we doen in Dilemma Day. Ida Heintjes richtte deze keer haar pijlen op een oude bekende Wil Michels. Ieder jaar ontvangen we hem met open armen. Nu vier dilemma’s waar we een duidelijk ja of nee op willen horen!
Door: Ida Heintjes
Wie ben je? Stel jezelf even voor.
Ik ben Wil Michels, ik woon in Eindhoven en Amsterdam. Ik schrijf veel over communicatie en geef gastlessen en workshops over Communicatie.
Wat beweegt je binnen dit vak?
Ik hoop met name mensen te inspireren. Dat vind ik echt het leukst en belangrijker dan kennis. Wat ik doe, is te verdelen in een soort driehoek. Ik heb best lang op Fontys Hogeschool lesgegeven en ik geef les in Vlaanderen aan de Universiteit van Antwerpen. Daarnaast geef ik workshops en cursussen aan allerlei bedrijven en schrijf ik boeken. Zo heb ik een hele periode aan mijn boek ‘Fanstrategie’ gewerkt, dat inmiddels ook uit is. In feite ik ben altijd met communicatie bezig, vooral met strategie en creatief denken.
Waar gaat je hart sneller van kloppen?
Dat gaat al redelijk snel, ik ben een heel emotioneel iemand. Maar op dit moment festivals. Als straks dat festivalseizoen begint en je kunt er weer heen, dan wordt het toch wel huilen van blijdschap denk ik. Verder gaat mijn hart natuurlijk sneller kloppen voor en van mijn familie.
Would you rather
1. Welk boek kiest u, Communicatiestrategie of Fanstrategie?
De Fanstrategie. Tijdens het schrijven van dat boek had ik de meeste vrijheid om het te maken zoals ik het wilde. Als je een leerboek schrijft, moet je er niet te veel van je eigen theorie instoppen. Want wie beweert dan dat het waar is? Beweer ik dat? Is dat dan per definitie een feit? Tijdens het schrijven van zo’n leerboek als Communicatiestrategie kun je dan beter ook uitgaan van theorie van anderen. Maar dat maakte het schrijven van de Fanstrategie, mijn eigen strategie, wel leuker en spannender.
2. Liever lesgeven aan studenten of workshops geven aan professionals?
De combinatie is ideaal, maar dan kies ik toch studenten. Als je aan professionals een workshop geeft, dan geef je een korte periode les en daarna is het klaar. Bij studenten heb je meer tijd om te experimenteren, dat maakt het ook leuker. Aan de andere kant krijg je wel eerder verdiepende vragen van professionals dan van studenten. Dat geeft mij dan ook weer inspiratie. Maar uiteindelijk kies ik wel voor studenten, dat is veel persoonlijker en door hen ben ik jong gebleven.
3. Liever altijd kunnen racefietsen of liever nooit meer het bed hoeven op te maken?
Ik heb er een hekel aan als ik aan de slag moet met schoon beddengoed als ik wil gaan slapen. Dan denk ik: ‘Had ik dat maar om 7 uur gedaan!’. Ik kan daar overigens wel mee leven. Dus blijf ik liever racefietsen.
4. Nooit meer boeken mogen schrijven of stoppen met uw communicatiewerk zoals workshops geven.
Dan geef ik liever workshops. Alleen boeken schrijven lijkt me een beetje saai. Dan ben ik straks zo’n oud mannetje dat boeken zit te schrijven. Nee, dat is niets voor mij. Ik vind het contact met andere mensen heel waardevol. Niet dat ik boeken schrijven niet leuk vind, maar dat is eerder een patroon. Mijn dochter, Yara, zegt ook wel eens: ‘Kun je niet een keer iets creatiefs gaan doen?’ En dat klopt, dat doe ik in mijn boeken niet zoveel. Workshops geven en dergelijke vind ik dan waardevoller.
Wat wil je meegeven aan de Smart Connector van de toekomst?
Er zijn zoveel dingen die ik de Smart Connector van de toekomst wil meegeven. Ik vind zelf de emotionele en psychologische aspecten van communicatie erg leuk. Wil je goede communicatie hebben dan moet je iemand op emotioneel niveau kunnen aanspreken. Daarnaast gaat communiceren verder dan alleen zenden of verbinden, het gaat om het verhaal dat je vertelt en je eigen persoonlijkheid die je in dat verhaal legt. Zo krijg jij binnen een bedrijf een bepaalde waarde zodat je als professional onmisbaar bent.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.