Blog

Dierendag

Morgen is het dierendag. Je geeft je hond een lekker bot, je kat een nieuw speeltje of je konijn een dikke knuffel. Op dierendag krijgen al die dieren wat extra aandacht.  Ook die dieren waarvan we wellicht al afscheid hebben genomen. We missen ze, maar denken ook graag terug aan alle mooie momenten die ze ons gegeven hebben.

Door: Kim Hoefnagel 

We houden van onze dieren, ieder dag. Maar op dierendag geven we ze net dat beetje extra liefde. Een lekker snoepje, een leuk cadeautje en vooral een hele dikke knuffel. Maar na zestien prachtige dierendagen met mijn huisdier, voelt het dit jaar toch wel wat leeg en gek.

De eerste kennismaking
In 2002 kwam Kitty in mijn leven, ze was met recht een geluk bij een ongeluk. Mijn vader lag in het ziekenhuis en het was een zware tijd voor ons hele gezin. Tijdens deze periode ontmoetten mijn ouders een man die net een nestje kittens had gekregen. Ik wilde altijd al een katje dus toen mijn ouders mij een kitten gaven voor mijn zesde verjaardag was ik het gelukkigste meisje op aarde. De naam mocht ik zelf verzinnen en zo kwam Kitty de kitten (erg origineel was ik niet) bij ons gezin wonen.

Zusjes
Door de jaren heen zijn we samen opgegroeid, ze voelde daardoor altijd een beetje als mijn kleine zusje. Ze was erbij toen ik naar de middelbare school ging, toen ik gepest werd, toen ik depressief werd en zelfs toen mijn vader overleed. Al die jaren heeft ze mij geknuffeld als ik verdrietig was, heeft ze naar me geluisterd als ik iemand nodig had en ze heeft me vooral heel veel liefde gegeven. Als ik terugkwam van vakantie, zat ze blij op mijn bed op me te wachten. Met een blik van: waag het om nog één keer weg te gaan en ik sloop je koffer.

Het afscheid
Maar afgelopen juni ging het niet meer zo goed met mijn lieve maatje. Ze was toen zestien jaar oud en begon flinke gezondheidsklachten te krijgen. Het lopen en springen ging niet meer zo gemakkelijk als vroeger, ze had last van dementie en ze kon haar behoeftes niet meer ophouden. Ik heb toen, met heel veel pijn in mijn hart, moeten kiezen. Een beslissing die ze zelf niet kon maken en een beslissing die je als baasje eigenlijk niet wil maken. Maar ik heb mijn eigen pijn aan de kant gezet en voor haar geluk gekozen. Ik ben bij haar gebleven tot het einde, tot ze in mijn armen rustig in een diepe slaap viel.

Ik ga ervanuit ze daarboven gezellig in de armen van mijn vader ligt en dat ze lekker aan het spelen is met andere katjes. Fijne dierendag en een dikke knuffel voor alle huisdieren.


Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek verhalen we over de betekenis van deze dagen in ons leven. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.