Blog

De week tegen pesten

Veel mensen hebben wel eens met pestgedrag te maken gehad. Je bent wel eens gepest, je kent iemand die gepest is of heel misschien heb je ooit wel eens iemand gepestWat je ervaring met pesten ook is, vaak is dit niet positief. Het is vaak makkelijk om dingen te roepen als je jaloers of onzeker bent. De gevolgen van pesten zijn verschrikkelijk. Nu je een (bijna) volwassen communicatie student bent aan de hogeschool is pestgedrag verleden tijd. Toch? 

Door: Chayenne van Dam

Ik was ervan overtuigd dat pestgedrag niet vaak voorkomt op het HBO. Toch blijkt dat wel het geval. Eén op de vier studenten heeft tegenwoordig te maken met pesten. Het gaat dan vaak om pesten in de vorm van negeren, negatieve opmerkingen of het buitensluiten van een persoonWij HBO studenten zijn slim genoeg om te bedenken dat dit iemand pijn doet. 

Onzekerheid en jaloezie 

Meestal vertonen studenten pestgedrag omdat ze onzeker of jaloers zijn. Veel studenten komen, als ze gaan studeren, in een nieuwe omgeving terecht en willen een plekje voor zichzelf veroveren. Dit gaat vaak niet zonder slag of stoot. Ook als ze hiervoor iemand moeten wegpesten. Daarnaast is er onderling ook veel sprake van competitie en groepsvormingStudenten beginnen een nieuwe opleiding en komen terecht in een nieuwe klas. Daarnaast zijn studenten vaak onzeker over wie ze zijn en wat ze kunnen, dit weten zij vaak nog niet precies. Begrijpelijk dat deze nieuwe en dus vaak onzekere situaties veel losmaakt bij studentenDit is vaak een verklaring voor pestgedrag, maar het is zeker niet goed te praten. 

Samen tegen pesten 

Zelf heb ik een aantal tips mocht je worden gepest. Het is niet altijd even makkelijk om pesten uit de weg te gaan of om erover te praten. Als je er met iemand over wilt praten, doe dit dan met iemand die je vertrouwt. Dit lucht meestal op en deze persoon kan jou dan helpen. Probeer daarnaast zeker van jezelf te zijn in de buurt van een pesterAls je een onzekere houding aanneemt komt de pester achter jouw zwakke plekken. Om wat zelfverzekerder te worden kan je bijvoorbeeld zelfverdedigingslessen volgen. Tot slot, kan je deze vervelende persoon ook confronteren met zijn/haar gedrag. Vertel dat je dit gedrag niet tolereert. Het kan best zijn dat diegene zich helemaal niet bewust is van zijn/haar gedrag. 

Veilig en vertrouwd 

Ik vind het zelf heel erg belangrijk dat het veilig en vertrouwd voelt om naar school/werk te gaan. Als dit niet het geval is, ga je er ook niet met plezier naar toe en heeft het mogelijk invloed op je presterenZelf heb ik gelukkig niet te maken met pestgedrag, maar dit is niet voor iedere student het geval 

Wil je meer lezen over de week tegen pesten? Ga dan naar de website https://www.weektegenpesten.com/blog/  

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.