Blog

De SMART Playlist – #1

Joshua van Meuwen is naast communicatiestudent ook radio-dj, en dus is hij ook graag bezig met muziek. Van pop tot dance en van alternative tot hiphop: zijn muzieksmaak is ontzettend breed. Maar hoe zit het met de andere studenten in zijn omgeving? Voor de SMART Playlist gaat hij kriskras door de opleiding Communicatie om op zoek te gaan naar de echte muziekfreaks, om vervolgens drie van hun favoriete tracks in een playlist te stoppen. En hoe kan hij deze eerste editie beter aftrappen dan even langs te gaan bij, eh… zichzelf?

Door: Joshua van Meuwen

Hi Joshua! Hoe is het ermee?
Hey! Ja gaat goed, maar ik moet nog even wennen aan het feit dat ik hiervoor mezelf moet interviewen.

Ja, snap ik. Ach, “het is voor een goed doel”, moet je maar denken.
Dat is inderdaad waar, ja.

Nou, laten we beginnen. Stel jezelf eens kort voor: wie is Joshua?
Ik ben 20 jaar, kom uit Waddinxveen en ben inmiddels tweedejaarsstudent aan de opleiding Communicatie. Ook werk ik in de zorg én presenteer ik al vijf jaar een programma bij RTW FM, de lokale radiozender van Waddinxveen (vr, 18-21 uur). Je zou door dat laatste puntje dus kunnen zeggen dat ik veel met muziek in aanraking kom.

En wat voor muziek vind je dan zoal leuk? Waar luister je op een gemiddelde dag naar?
Je kan mij eigenlijk met bijna alles blij maken. Ik hou van pop, hiphop, rap, urban, grime, alternative, indie, rock, grunge, metal, jazz, klassiek, dance, house, trance, hardstyle… moet ik nog doorgaan?

Hahaha, nee, hoeft niet hoor. Ik heb nu denk ik wel een duidelijk beeld van waar je interesses liggen. En sluit je favoriete muziek ook aan op wat je draait in je radioprogramma?
Jazeker! Je kan echt een hutspot van genres verwachten. In een halfuur kan je pop en rock horen, maar in een ander halfuur zou je ook opeens kunnen luisteren naar dance en trance. Ik speel het liefst een beetje carte blanche in mijn programma: ik vind het fijn dat ik de vrijheid heb om alles te laten horen wat er bestaat. Gelukkig kan dat bij RTW ook makkelijk, in plaats van dat je je bij een grotere radiozender aan één format moet houden en slechts drie á vier genres moet draaien.

Nu ik je dat hoor zeggen, vraag ik mij wel af: zou je überhaupt wel bij een groter station aan de slag willen gaan? Want zoals ik je nu hoor, zit je bij RTW enorm op je plek.
Haha dat klopt, maar op een gegeven moment wil je wel doorgroeien naar een wat bekendere zender. Ik heb het bij RTW enorm naar mijn zin, maar wat ik daar nu doe is slechts vrijwilligerswerk. Ik zou dit ook heel graag als een betaalde baan willen doen. En dan het liefst bij 3FM of KINK, qua format zitten die twee stations wel in mijn straatje. Dus wie weet, misschien over een paar jaar…

Oké dan, laten we doorgaan naar je top 3. Met welk nummer gaan we de SMART Playlist openen, en waarom?
Ik zat zelf te denken aan Ready To Start van Arcade Fire, dit omdat ik deze track erg toepasselijk vind voor een heleboel momenten. Dit zou de soundtrack kunnen zijn van wanneer je op reis gaat, wanneer je gaat verhuizen naar een onbekende plek of wanneer je aan een nieuwe baan of studie begint. Toen ik vorig jaar begon aan de opleiding Communicatie, had ik er zoveel zin in. Maar tegelijkertijd kwamen ook de zenuwen naar boven, want je begint aan iets totaal nieuws en je weet niet wat je kan verwachten. Maar toen ik dat nummer luisterde, gingen de zenuwen meteen weg en begon ik met veel plezier aan mijn studie. Ik was er klaar voor, ik wilde beginnen. Ik was ready to start.

 Mooie opener, al zeg ik het zelf! En hoe zit het met je tweede keuze?
Voor nummer 2 dacht ik aan Stil In Mij van Van Dik Hout. Ik weet niet zo zeer waarom, maar dit is naar mijn mening echt zo’n liedje die altijd wel in het collectieve geheugen blijft. Al jaren staat hij hoog in de Top 2000 en ook in de kroeg zorg je hier ongetwijfeld mee dat iedereen meezingt. Niet alleen de melodie is erg goed, maar ook de tekst is zo ongelooflijk mooi. Van begin tot eind weerspiegelen de lyrics van frontman Martin Buitenhuis als geen ander hoe leeg iemand zich voelt als er iets verschrikkelijks is gebeurd. Het is een tranentrekker, karaokeknaller en gewoon de definitie van een hit. Ik durf met zekerheid te zeggen dit een van de beste Nederlandstalige liedjes ooit is en ik raad ook iedereen aan om er minstens één keer naar te luisteren.

En tot slot: je derde keuze. Wat gooi je als laatst in de SMART Playlist?
Ellebogenwerk van Zwangere Guy en Sticks. Niet alleen de Nederlandse rapscène is op stoom, ook de Belgen kunnen er wat van. Goede voorbeelden zijn Roméo Elvis en Damso, maar Zwangere Guy is echt iemand die in mijn hoofd blijft zitten. Hij is al regelmatig te gast geweest bij 101Barz en heeft ook al meerdere malen in Nederland opgetreden, je zou dus kunnen zeggen dat hij inmiddels goed heeft laten horen dat ook Belgische bars zeker niet verkeerd zijn. Eén track die goed laat horen dat Nederlanders en Belgen ook perfect samen gaan is Ellebogenwerk, te vinden op Guy’s album Brutaal. Hiervoor heeft hij samengewerkt met Sticks, die je ook zou kunnen kennen van de groep Opgezwolle of van het duo Rico & Sticks. Ik verklap maar niet teveel over het nummer, je zou hem eens moeten luisteren…

Nou Joshua, bedankt dat je je hebt laten interviewen door eh… jezelf. Heb je nog misschien een muziekadvies aan de lezer?
Probeer je muzikale horizon eens te verbreden. Ga naar Spotify of Apple Music en ga ook eens luisteren naar genres en artiesten waar je normaal never nooit naar zou gaan luisteren. Wie weet, misschien kom je nog nieuwe favorieten tegen. Alles is mogelijk.

Ben jij nu ook benieuwd naar de SMART Playlist? Check dan hieronder en abonneer je meteen! En als jij nou ook iets toe wil voegen, mail dan naar 0966543@hr.nl of info@smartconnecting.nl met als onderwerp ‘SMART Playlist’!

Reacties

Leuk stuk Joshua!

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.