Joshua van Meuwen is naast communicatiestudent ook radio-dj, en dus is hij ook graag bezig met muziek. Van pop tot dance en van alternative tot hiphop: zijn muzieksmaak is ontzettend breed. Maar hoe zit het met de andere studenten in zijn omgeving? Voor de SMART Playlist gaat hij kriskras door de opleiding Communicatie om op zoek te gaan naar de echte muziekfreaks, om vervolgens drie van hun favoriete tracks in een playlist te stoppen. Deze keer gaat hij langs bij Jaycee Klop: een tweedejaarsstudent die ontzettend creatief is, maar ook gewoon nog een groot hart heeft voor muziek.
Door: Joshua van Meuwen
Natuurlijk moeten we beginnen met een belangrijke vraag: wie is Jaycee? Wat kenmerkt jou en waar kunnen we je wellicht van kennen?
Oeh, da’s een goeie vraag. Best wel lastig ook eigenlijk. Wel doe ik de laatste tijd weer veel aan illustreren, waar ik ook absoluut verder mee wil gaan. Ik heb dan ook niet zo lang geleden mijn eigen website gelanceerd voor mijn eigen onderneming qua grafisch ontwerpen: www.design-studio-eclair.nl. En illustraties zouden dan zeker kunnen passen bij de diensten die ik aan ga bieden.
En wat vind je dan zo leuk aan het illustreren: heeft dat te maken met het creatieve aspect, of ben je dan gewoon blij dat je überhaupt met iets bezig bent?
Voor mijn illustraties heb ik zeg maar een soort proces. Ik begin gewoon te tekenen in mijn schetsboek en daarna ga ik alles digitaliseren. Op die manier kan ik bijvoorbeeld de achtergrond bijwerken of zelfs verwijderen, en dat pas ik dan toe op al mijn andere ontwerpen. Hierdoor ontwikkel je dan langzaamaan je eigen stijl, wat mij dan ook weer als persoon kenmerkt.
Is jouw fascinatie voor illustreren dan ook de reden geweest dat je voor Communicatie hebt gekozen als opleiding, of was daar een andere aanleiding naar?
Deels was illustreren wel de aanleiding, ja. Hiervoor heb ik ook op het Grafisch Lyceum Rotterdam een opleiding gevolgd in grafisch vormgeven, maar op een gegeven moment ga je natuurlijk je mbo-4 opleiding afronden en ga je jezelf afvragen of je verder gaat naar het hbo of niet. Eerst was mijn houding “ik ben eigenlijk wel klaar met studeren,” maar ik was toen net 18/19 en als ik klaar ben met het mbo, wat moet ik dan gaan doen? Ik weet dat ik het beste uit mezelf kan halen, dus ik dacht dat ik sowieso moest doorstuderen om zeker te zijn dat ik later de leuke klusjes kan pakken. Ik ben toen gaan kijken bij verschillende kunstacademies, maar persoonlijk hou ik zelf niet echt van die vibes. Vervolgens ben ik wezen kijken bij opleidingen waar je wel creatief bezig kan zijn, maar tegelijkertijd ook iets praktisch kan doen om grafisch ontwerpen met iets anders te combineren. Bij één van mijn stages kwam ik toen in contact met communicatie als vak én als opleiding en uiteindelijk koos ik dus voor Hogeschool Rotterdam.
Terugkijkend op de jaren die je nu achter hebt liggen, ben je blij met de keuze die je destijds hebt gemaakt? Want naast die creatieve setting kan ik mij goed voorstellen dat de verandering van mbo naar hbo best zwaar kan zijn, of viel dat wel mee?
Het viel heel erg mee. Iedereen is daar anders in, maar ikzelf had mijn diploma voor mbo-4 redelijk gemakkelijk gehaald en hbo vond ik ook best wel meevallen. Ik merk wel dat het niveau steeds weer wordt opgebouwd, maar ik vind het zelf te doen. Als ik kijk naar die vertellersverhalen die we in jaar 1 moesten doen, word ik er gewoon naar van hoe slecht dat was. Maar als ik dan kijk naar wat ik nu in jaar 2 doe, merk ik wel dat ik erg ben gegroeid in mijn schrijfstijl en in mijn aanpak. Die verbetering is dus enorm te zien.
Dus we kunnen ervanuit gaan dat je ook deze opleiding goed zal doorstaan?
Haha, wellicht. Misschien dat ik dan net iets meer rimpels op m’n voorhoofd heb, maar goed, je opleiding halen is het belangrijkste.
Dan nu de muziek: waar luister je op een gemiddelde dag naar? Wat kan ik in jouw afspeellijst verwachten?
Op Spotify heb je natuurlijk die topgenres in je feed staan, en die van mij zijn pop, rock, indie en hiphop. Die variatie vind ik dan erg leuk: het ene moment kan ik een gitaarsolo erg waarderen, maar het andere moment heb ik meer behoefte aan een cheesy gezelligheidsliedje. En af en toe naar een wat onbekendere muzikant luisteren, vind ik ook gewoon leuk. Van die artiesten die nog niet commercieel zijn doorgebroken, maar wel gewoon goed zijn en alle beetjes airplay zeker verdienen. Hoe ik bij hiphop ben beland, weet ik eerlijk gezegd niet. Waarschijnlijk staan er wel één of twee leuke liedjes in dat genre, haha.
Maar als ik dit dan zo hoor, klinkt het wel alsof je een brede muzieksmaak hebt.
Jazeker, ik luister van alles!
Nou, ik ben benieuwd! Wat stoppen we als eerste in de SMART Playlist?
Dat is Dreams & Boxes van Watsky. Allereerst: hij is ongeveer tien minuten lang, dus bereid je maar voor op een lange zit. Watsky zit best hoog in de spoken word community en hij heeft met zijn gedichten volgens mij ook veel prijzen gewonnen. Ik vind zelf de teksten van zijn muziek gewoon erg fantastisch, en in Dreams & Boxes hoor je dat ook wel. Dat hele nummer is sowieso erg goed, want als hij langer dan zes minuten is, weet je zeker dat je iets moois kan verwachten. Maar verder doet het mij een beetje denken aan Bohemian Rhapsody van Queen, omdat het nummer telkens van vibe/stijl verandert. Het klinkt heel interessant en daarom is het ook één van mijn favorieten.
Aha, top. En wat gooien we er dan als tweede in?
Dan ga ik voor Forget van MARINA. Geen idee of je haar kent, maar vroeger stond ze bekend als Marina And The Diamonds, dus misschien dat er dan een belletje gaat rinkelen. Ze heeft het nu dus wel weer veranderd, maar verder is het nog wel dezelfde artiest. Die verandering is ook heel toepasselijk voor haar, aangezien je dat vaker ziet in haar albumreeks. Je ziet dan heel duidelijk wat voor groei zij maakt als artiest én als persoon. Ik denk dan ook dat de keuze om haar artiestennaam te veranderen daar goed bij past, het is zeker mooi hoe ze het heeft aangepakt.
Wow, ik kom nu wel in aanraking met allemaal artiesten die ik amper ken zeg, hahaha.
Nou, die laatste ken je vast wel, denk ik. Dat is namelijk Your Power van Billie Eilish. Ik heb er nog niet met veel diepgang naar geluisterd, maar wat wel opvalt is dat ze nu een compleet andere stijl heeft gekozen. En je merkt, net als bij MARINA, dat ik een zwak heb voor artiesten die een soort groei meemaken. Als artiest is Billie enorm aan het experimenteren met andere stijlen (waar ze zich ook meer comfortabel bij voelt) en op Your Power klinkt haar stem gewoon echt engelachtig en magisch, alsof haar stem nu echt helemaal bij haar genre past. Haar oudere nummers zijn nog wel fantastisch, maar dit is ook heel erg mooi.
Je zou dus bijna kunnen zeggen dat Your Power zo goed is, dat het bijna al haar vorige werk overstijgt.
Ze heeft zich inderdaad erg overtroffen, en niet alleen op het gebied van muziek. Vroeger droeg ze bijvoorbeeld enorm grote kleding om bodyshaming te voorkomen en nu gaat ze gekleed in een strak corset op de foto. Ze zag er gewoon uit als Marilyn Monroe, wat ik echt fantastisch vond. Echt een powermove dus, en heel dapper ook. Vooral omdat ze eerst zo onzeker en beschermend was over haar lichaam en dat ze dan nu dus de volle 100% geeft, dat kost best veel moed, wat ik dan ook echt bewonder.
Ja, want eerst zei ze altijd “ik ben tegen bodyshaming en niemand hoeft mijn lichaam te zien, bla bla bla.” Ze is nu natuurlijk nog steeds tegen bodyshaming, alleen zegt ze deze keer dat je juist moet dragen wat je lekker vindt en dat je je ook goed gaat voelen zodra je je gaat kleden in wat goed voelt. Ze is dus oprecht 180 graden gedraaid, wat ik echt tof vind.
Daarom! Er werd eerst altijd neergekeken op vrouwen als ze zich zo strak gingen kleden, want er wordt dan gezegd dat ze meer seks verkopen dan muziek. Maar dan denk ik: mannen dragen dat ook, maar dan zijn zij weer vooruitstrevend op mode. Wat Billie Eilish nu heeft gedaan, daar heb ik gewoon enorm respect voor. Maar wat ook zo is: iedereen die nu hetzelfde gaat doen, zal dus ongetwijfeld met haar worden vergeleken omdat Billie het deed.
Daar zit dan ook weer een gevaar in, lijkt me?
Klopt, maar tja… originaliteit bestaat tegenwoordig niet meer. Ik ken ook een quote van William Ralph Inge: “What is originality? Undetected plagiarism.” Als artiest kijk je naar wat andere artiesten hebben gedaan en dan geef jij er je eigen draai aan. En dat wordt al zo lang gedaan dat het niet meer opvalt, en niet alleen in de muziek. Ook in bijvoorbeeld de sport zie je dat, maar het is geen probleem aangezien iedereen het doet. Het heeft mij wel voor het illustreren geleerd dat ik niet steeds het wiel opnieuw hoef uit te vinden. Je mag af en toe wat inspiratie halen uit bepaalde bronnen, want daar krijg je immers zelf inspiratie van.
Ja, precies. Nou, bedankt voor het gesprek, ik vond het echt ontzettend leuk. En bedankt voor je muzikale suggesties ook! Heb je tot slot misschien nog een soort muziekadvies aan de lezer?
Ik heb er drie: neem adviezen aan van mensen met een andere muzieksmaak zodat je zelf nieuwe dingen ontdekt; wees vanuit jezelf ook nieuwsgierig voor artiesten en genres die je nog niet kent en blijf ook hangen bij artiesten die je al kent, misschien dat ze je nog eens verrassen.
Ben jij nou ook benieuwd naar de SMART Playlist? Check de volledige lijst dan hieronder en abonneer meteen! En als jij nou ook iets toe wil voegen, mail dan naar 0966543@hr.nl of info@smartconnecting.nl met als onderwerp ‘SMART Playlist’!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.