Blog

De SMART Playlist – #4 

Joshua van Meuwen is naast communicatiestudent ook radio-dj, en dus is hij ook graag bezig met muziek. Van pop tot dance en van alternative tot hiphop: zijn muzieksmaak is ontzettend breed. Maar hoe zit het met de andere studenten in zijn omgeving? Voor de SMART Playlist gaat hij kriskras door de opleiding Communicatie om op zoek te gaan naar de echte muziekfreaks, om vervolgens drie van hun favoriete tracks in een playlist te stoppen. Deze keer gaat hij langs bij Ivar Sip, een vierdejaarsstudent die middenin zijn afstudeeropdracht zit en tegelijkertijd toch de tijd weet te doden met van alles en nog wat. Oh, en hij schijnt Joshua ook al erg goed te kennen… 

Door: Joshua van Meuwen 

Allereerst, voor de mensen die jou nog niet kennen: stel jezelf eens voor. Wie is Ivar?
Nou, mijn naam is dus Ivar, ik ben 21 jaar en ik maak toevallig samen met jou iedere vrijdag tussen 17 en 20 uur een programma op RTW FM (de lokale omroep voor Waddinxveen en omgeving). Daarnaast hou ik van anime en manga en doe ik aan theaterEn wat misschien ook nog een leuke toevoeging is: over drie weken begin ik met afstuderen. 

Ja, hoe is het afstuderen nu eigenlijk? Want ik zit nu in jaar 2, dus ik heb er nog lang niet mee te maken, maar ik kan mij voorstellen dat het vooral nu lastig is om daarmee bezig te zijn.
Klopt ook. In eerste instantie had ik mijn opdracht ook uitgesteld met het idee van “misschien is alles later wel weer beter”, maar nu moet ik het maar gewoon doen. Ik heb plek en een vraagstuk, dus ik kan tenminste iets, en ik heb nu ook een instelling dat ze mij het nu niet kwalijk kunnen nemen als ik iets verkeerd doe. Dus ik ga er maar gewoon voor en tegelijkertijd ben ik gewoon met van alles bezig.  

Het is wel leuk dat je met zowel theater als radio intensief bezig bent. Werd je toevallig door één van de twee beïnvloed om de ander te gaan doen, bijvoorbeeld dat het theater je inspireerde om bij de radio aan de slag te gaan?
De rode draad is vooral muziek, maar het is niet de reden dat ik ben begonnen met iets. Meestal komt het door naasten dat ik iets ga doen: mijn oom had bijvoorbeeld een programma op RTW FM en doordat ik weleens ben langsgegaan, kwam ik erachter dat ik het erg leuk vond. Hetzelfde met toneel: een klasgenoot en een vriend van mij deden het ook en toen ging ik het zelf proberen. Ik had nog niet echt een hobby, naast sporten dan, dus dat was erg leuk om te doen. Mijn voorkeur gaat overigens wel naar de radio, want het is ook echt mijn droom om later voor een grote zender aan de slag te gaan. Theater is meer on the side, zeg maar. En aan de andere kant, ik kan sowieso toneel blijven spelen. Ik kom soms mensen tegen die ik niet mag en dan voer ik maar een toneelstukje op, dus het is zeker handig in het dagelijks leven, haha. 

Ik leer overigens wel veel van beiden. Ik merk bijvoorbeeld dat ik af en toe kritiek krijg op de manier waarop ik spreek, aangezien het wel belangrijk is dat je altijd goed te verstaan bent. Ook heb ik pas de opmerking gekregen dat ik veel stopwoordjes gebruik en ook dat is dus wel handig om af te leren.  

Effe wat anders dan, want dit is immers voor school: waarom heb je destijds voor Communicatie gekozen als opleiding? Wat sprak jou echt aan?
Eerst was ik, door mijn interesse in de radio en nieuwsmedia, erg geïnteresseerd geraakt in journalistiek. Toen ben ik ooit eens naar een open dag gegaan bij Hogeschool Utrecht en tijdens die open dag kwam ik erachter dat communicatie als onderwerp mij meer aansprak. Mijn moeder zei toen ook dat het erg vergelijkbaar is met journalistiek, aangezien je bezig bent met media en berichten schrijven. Vervolgens ben ik mij meer op scholen gaan oriënteren en toen kwam ik uit bij Hogeschool Rotterdam. Via een open dag kwam ik er toen achter dat dat mij het meest aansprak en dat het ook goed paste bij mijn interesses. 

Nou, je bent nu dus bezig met afstuderen. Als je terugdenkt aan die afgelopen jaren, denk je dan dat je de juiste keuze hebt gemaakt of zit je ook weleens van “hmm, wat als ik toch naar Utrecht ging?”
Ik ben sowieso al vrij bevoorrecht omdat ik meteen een goed gevoel had bij de opleiding. Je hebt altijd mensen die alsnog een studie verlaten omdat ze het toch niks vinden, en dat is gewoon tijdsverspilling. Daar kan je niet veel aan doen, dat weet ik, maar ik vind nog steeds dat ik de juiste keuze maakteJe leert mensen aanspreken, je leert mensen kennen door onderzoek en dat is ook nuttig voor later. Mijn droom is natuurlijk radiomaken, maar dan moet je er ook voor zorgen dat je een goede online aanwezigheid hebt en dat je jezelf goed weet te verkopen. 

Over naar de muziek dan, waar luister je op een gemiddelde dag naar?
Ik schep eigenlijk altijd op met het feit dat ik een erg diverse muzieksmaak heb. Ik luister naar allerlei EDM, maar ook naar pop en Nederlandse muziek. Ook heb ik een bepaalde interesse in J-pop en K-pop, ista dus op dat gebied wel echt open voor alles. 

Komt dat ook onder andere door de radio en het theater of is dat echt iets van jezelf?
Hmm… ik ken wel veel mensen die met verschillende muziek komen, maar zelf haal ik het vooral uit de Top 40 en de New Music Friday lijsten op Spotify. Verder is het gewoon wat anderen, jij bijvoorbeeld, mij aanbevelen.  

Ben jij dan ook iemand die dagelijks appjes naar anderen stuurt met bijvoorbeeld: “die nieuwe EP van Froukje moet je echt horen”?
Mwah, wel wekelijks, niet per se dagelijks. Ik probeer mijn smaak niet op te dringen, maar soms kom ik echt wat tegen waarvan ik denk “dit is echt voor die ene vriend(in) van mij”. Maar als ik dan toch iemand lastig wil vallen, dan is het mijn vriendin. We hebben een gedeelde playlist en ik wil altijd een beetje polsen wat zij leuk vindt, zodat er in die playlist muziek staat wat wij allebei leuk vinden. Soms botst het wel hoorik hou bijvoorbeeld inderdaad van die EP van Froukje, maar die vindt zij weer niks.  

Eén moment hoor, ik ken haar toevallig dus ik ga haar effe snel ontvolgen.
Hahahaha! 

Hey, laten we snel doorgaan naar de SMART Playlist. Wat stoppen we er als eerste in?
Als eerste doen we Oh van Eefje de Visser. Het is sowieso één van mijn favoriete nummers van 2020, want het is zo’n nummer waar niet echt een betekenis aan zit, maar tegelijk juist weer wel. Het is echt een zweverig androgyn liedje dat toepasselijk is voor iedere situatie: je kan het horen in de club, maar je kan er ook mee in slaap vallen. Er zitten daarnaast allerlei gekke geluidjes in die ik nog nooit eerder in muziek heb gehoord, dus het blijft mij altijd interesseren wat ik allemaal hoor in die track. Dit nummer laat goed horen dat Nederlandse muziek niet altijd suf en stom hoeft te zijn, Eefje de Visser maakt de Nederlandse taal juist weer mooi. 

Jadat vind ik dus ook. Ik ga zelf ook lekker op haar muziek, dus ik stop het er graag in. Goed, wat gaat er verder in?
Ik had dus toch effe zin om er een Japans nummer in te gooien, dus ik heb gekozen voor de meest radiovriendelijk uit mijn playlist en dat is Shinkai van Eve. Ik zou het zelf vergelijken met Circles van Post Malone qua vibe, maar er zitten wat meer explosies in. Als je het zelf luistert, snap je denk ik wel wat ik bedoel. Er zitten allemaal aparte knallen die laten merken van “dit is echt een momentje hoor”. 

Is dat dan hetzelfde als bij Eefje de Visser, met die geluiden die je nog niet eerder hebt gehoord?
Nee, dat niet. Ik kon het wel vergelijken met de hedendaagse pop, maar het is net iets anders. Het helpt ook dat een soundtrack voor een anime-film is, en ik denk dat die film het nummer wel meer lading gaat geven door de emotionele ondertoon.  

Nou, dan nu je derde en laatste input. Wat kan ik er nog aan toevoegen?
Voor het laatste liedje ben ik gegaan voor iets wat nu heel opkomend is, want het staat een beetje symbool voor het feit dat ik echt de muziektrends in de gaten hou. En eentje die het nu erg goed doet, is Without You van The Kid LAROI. Mede door TikTok ook, waar ik zelf ook veel tijd op doorbreng en dingen plaats… 

*fluisterend* Drop dan effe je username, dan gaat ‘ie ook in het artikel, haha.
Haha, dat is @kiivar. 

Maar goed, ga verder.
Ja, ik ben echt dol op allerlei memes en Without You is ook een soort van memeliedje geworden. Dat kwam door een TikTokker die allemaal grappige situaties schetst. Het is echt heel suf, maar ik moet er steeds zó hard om lachen. Oh, en het liedje is gewoon leuk.  

Ja, ik had zelf nog nooit van hem gehoord, totdat jij hem een keer op de radio draaide. Toen ben ik hem zelf op gaan zoeken en toen kwam ik er ook achter dat zijn muziek gewoon lekker is.
En wat ik ook heel fijn vind: het is echt jong talent. Hij is 17 jaar en ik vind het cool dat hij, net als Billie Eilish en Froukje al vroeg doorbreekt. Ze bouwen al vroeg aan hun reputatie en dat is knap. 

Nou top, bedankt voor je suggesties! Heb je tot slot nog een soort muziekadvies aan de lezer, bijvoorbeeld “luister dit genre eens”?
Niet zo zeer eigenlijk, behalve dat je gewoon trots moet zijn op je eigen muzieksmaak. Ik krijg vaak van anderen te horen dat iets niet leuk is, maar muziek hoort niet leuk te zijn. Je hoort het juist zelf leuk te vinden. Als je soms een uitstapje maakt en je vindt het niks, so be it. Ik kan je niet gaan opleggen wat je moet gaan luisteren, want je weet nooit of iemand het leuk vindt of niet. En weet je, soms hou je van een liedje, maar vindt je de artiest daarvan juist niet leuk. Maar da’s ook helemaal prima, want jouw smaak is jouw smaak en wees daar lekker trots op. 

Ben jij nou ook benieuwd naar de SMART Playlist? Check de volledige lijst dan hieronder en abonneer meteen! En als jij nou ook iets toe wil voegen, mail dan naar 0966543@hr.nl of info@smartconnecting.nl met als onderwerp ‘SMART Playlist’! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.