Blog

De SMART Playlist – #3 eindejaarseditie

Het einde van 2020 komt steeds dichterbij en voor veel mensen kan dat niet vroeg genoeg beginnen. Door het coronavirus hebben we een jaar meegemaakt dat niet zo gewoonlijk en vanzelfsprekend was, maar telkens weer zochten we troost bij dat ene medicijn: muziek. Ook in het afgelopen jaar is er weer massaal naar muziek geluisterd. De kans is dus groot dat ook jij in 2020 juist dat ene nummer hebt ontdekt waarin je troost kon vinden of waar je energie van kreeg. Daarom stelden we voor deze speciale editie van de SMART Playlist de volgende vraag aan de studenten: welk liedje neem je mee naar 2021, en waarom?  

Door: Joshua van Meuwen

Eva (COV2D):
“Ik kies voor La Pluie van Orelsan en Stromae. Het nummer komt uit 2017 en is een kritisch nummer over onze samenleving. Het gaat over de stad en hoe mooi die is, ondanks het wispelturige weer. Het nummer heeft een feestelijk jasje, terwijl de poëtische zinnen een reflectie bieden op onze huidige maatschappij. Het laat mij zien dat er meer dingen spelen dan alleen corona van het afgelopen jaar. Ik neem deze mee naar volgend jaar om mezelf scherp te houden en, omdat het echt klinkt als muziek in mijn oren. Moeten we niet allemaal komend jaar eens om ons heen gaan kijken (zo aan het eind van een coronajaar) naar de maatschappelijke problemen die we sinds februari 2020 zijn vergeten?”

Mathijs (COV2A):
“Ik ga voor Tired/Reflections van Westside Boogie én 2009 van Mac Miller. Dit jaar was lastig en deze twee nummers hebben me laten inzien dat ik niet alleen ben. Iedereen heeft wel zijn of haar lastige tijden gehad en dat geeft me de kracht om door te gaan.”

Pieter (COV3E):
“Het nummer wat ik meeneem naar 2021 is Nightfall van Hot Since 82. Het is een mooi nummer dat is gemaakt in coronatijd, voor veel mensen een lastige periode en zo ook voor mij. Dit nummer beschrijft onder andere dat het allemaal weer goed komt, ook al ervaar je nu een mindere tijd. Daarbij heeft het een lekkere beat en een positieve feestvibe. Wat ik ook hieruit meeneem is dat we echt maar één leven hebben en dat we het zo positief mogelijk in moeten vullen!”

Micky (COV2B):
“Ik ga voor de Disclosure VIP van Khalid’s Talk. 2020 was een lastig jaar, maar met deze fantastische plaat heb ik het overleefd! Tussen het studeren door beloonde ik mijzelf soms met deze plaat en iedere keer ontstond er gelijk een glimlach op mijn gezicht. Als ik mijn ogen sluit, zie ik mijzelf al gaan op een festival of lekker met een drankje in mijn hand. Dus wil je jezelf opfleuren of lekker even genieten van een lekker nummer? Luister hier dan zeker naar!”

Jacky (COV2E):
“Het liedje wat ik meeneem naar volgend jaar is All My Love van Elderbrook. Dat is omdat het liedje gaat over het geven van liefde aan een ander en ik vind dat we dat tegenwoordig meer mogen doen. Daarnaast vind ik het gewoon een topnummer: je kan er goed op viben, het is echt heel chill. Het moet wel je stijl zijn om ernaar te luisteren, maar ik heb hem dit jaar ontdekt en ik ga er erg lekker op. Beetje jammer dat ik hem dus nog niet eerder kende, hahaha.”

Ivar (COV4X):
“Mijn track is Blinding Lights van The Weeknd. Niet alleen omdat het een onwijs tekenende track is voor het muzikale jaar, maar ook omdat het heel tijdloos is en we dit nummer over 50 jaar nog steeds overal kunnen horen. Hij past bij elke tijd van het jaar en bij elk punt in de geschiedenis. Als ik het nummer niet zou kennen, zou je me wijs kunnen maken dat Blinding Lights binnen elk mogelijk decennium uitgekomen was. Het is een ware evergreen die zomaar even is geboren voordat in 2020 de hel zou losbreken, dus waarschijnlijk is dit voor iedereen even een blije herinnering aan de tijd dat alles nog kon en mocht. Als dit alles voorbij is, zullen we ons dit nummer niet herinneren als het nummer dat populair was tijdens de coronacrisis, maar als een anthem voor vrijheid.”

Myrthe (COV2C):
“Ik neem het nummer Rain van Ben Platt mee. Het komt uit 2019 maar ik heb het dit jaar ontdekt. Het nummer zorgt ervoor dat je vrolijk wordt (ondanks het feit dat het eigenlijk over een break-up gaat). Je gaat automatisch meedansen en je vergeet gewoon even je tegenslagen of problemen. Het gaat gewoon over het kunnen loslaten, het hopen, het overkomen en weer doorgaan… Dus iedere keer als ik het even nodig heb, zal ik dit nummer draaien.”

En tot slot had onze muziekfreak zelf ook nog een suggestie:
“Als je aan mij, Joshua, vraagt om een nummer uit te kiezen wat voor mij heel 2020 definieert, dan is dat echt een onbegonnen zaak. Desalniettemin heb ik er toch één kunnen vinden die het afgelopen jaar voor mij perfect beschrijft: Let It Happen van Tame Impala. Wat mij betreft is dit namelijk één van de beste nummers ooit gemaakt. Alles zit erin, van gitaren tot drums en van violen tot ijzersterke vocalen, allemaal verpakt in een bijna 8 minuten-durende track. En daarnaast ook nog met een mooie boodschap: wat er ook op je pad komt, laat het maar gebeuren. Het is soms een wereld van chaos en dan is het begrijpelijk dat je je wil isoleren van alles. Maar het hoort gewoon bij het leven en soms kost het meer energie om je uit te sluiten van iets dan dat je het accepteert. En in 2020 is dat toepasselijker dan ooit, hoe naar en vervelend het jaar ook was: accepteer het en ga verder. Want als er iets zeker is, dan is het wel dat het vanzelf weer beter wordt.”

Nee, 2020 was niet ons beste jaar. Laten we er daarom met z’n allen voor zorgen dat 2021 vele malen beter wordt. En hopelijk zien we elkaar zo snel mogelijk weer op school. Of op een festival, whatever you like. En tenslotte: een gelukkig nieuwjaar, namens iedereen van Smart Connecting. Hopelijk kom je de jaarwisseling zingend en dansend door!

Ben jij nou ook benieuwd naar de SMART Playlist? Check de volledige lijst dan hieronder en abonneer meteen! En als jij nou ook iets toe wil voegen, mail dan naar 0966543@hr.nl met als onderwerp ‘SMART Playlist’!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.