Blog

De Nationale Vrijwilligersdag

Elk jaar op 7 december worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. Tijdens deze dag worden ook mantelzorgers en andere actieve burgers die zich inzetten voor andere mensen of goede doelen, bedankt. Fijn dat er zo’n dag bestaat, maar er is geen werk op aarde wat meer voldoening geeft op dagelijkse basis als vrijwilligerswerk. De waardering is enorm, groter dan wanneer wij een nieuwe klant binnen halen voor de werkgever of betere cijfers behaald hebben dan het jaar ervoor. Dat komt deels door de reden waarom je het doet: uit nederigheid en liefde voor de medemens. En niks kan je een beter en volwaardiger gevoel bezorgen dan een ander blij maken, dat kan ik nu wel zeggen.

Door: Alma Botic

Ik ben zelf sinds kort aangesloten als vrijwilliger bij een verzorgingstehuis, als het maatje van een eenzame oudere. Een aantal uur in de week voeren wij samen activiteiten naar keuze uit zoals het maken van een wandeling of het samen doen van boodschappen. De dag waarop ik de activiteiten uitvoer met mijn maatje is de dag waarop ik altijd het vrolijkst uit bed stap in de week. Ik zeg deze dingen niet om op te scheppen of jou te overtuigen ‘dat ik zo goed bezig ben’. Ik wil je alleen duidelijk maken waarom het zo fijn is om iets voor een ander te betekenen. Ik heb me al heel mijn leven lang op verschillende manieren ingezet voor anderen, soms met hele simpele en kleine gebaren. Elke keer als ik de blijdschap in iemands ogen terug kon zien door middel van een glinstering, was ik net zo blij. Niks kan jou zo terugbetalen als die oprechte waardering. Daarom vind ik dat vrijwilligers eigenlijk elke dag wel bedankt moeten worden, niet alleen vandaag op de dag van de vrijwilliger. Maar, een speciale dag zoals vandaag is voor deze mensen zeker belangrijk als blijk van waardering. Niet iedereen is er klaar voor zich zo op te stellen om iets te doen zonder er een beloning voor te krijgen. Op zich is dat ook niet gek, aangezien we in een steeds kapitalistischer systeem leven. Daarom vind ik dat vrijwilligers wel vaker mogen zeggen wat ze doen en met veel trots ook.

Oproep: binnen 5 minuten heb jij een eenzame oudere blij gemaakt
Maar als je eerlijk bent tegen jezelf: een aantal uur van je tijd in de week beschikbaar stellen voor iemand die het nodig heeft, waarom zou je het niet doen? Tegenwoordig verspillen we minimaal 2 á 3 uur extra per dag aan niksen op het web of aan social media. Daarom zou ik iedereen, juist in deze tijd, op willen roepen iets leuks te doen voor een ander. Je hoeft je hier niet op wekelijkse of dagelijkse basis intensief mee bezig te houden, maar een simpel gebaar maakt echt het verschil.

Wil je graag iets doen, maar weet je niet wat je zou kunnen doen? Dan heb ik een tip voor je! De redacties van ‘In de buurt’ hebben recent een actie opgezet. Binnen deze zo geheten ‘kerstkaartenactie’ kan iedereen gratis een kaartje sturen naar een eenzame ouderen. Deze kun je personaliseren en net zo mooi maken als je maar wil. Vervolgens kun je het kaartje naar de redactie van ‘In de buurt’ in jouw regio toesturen. Zij zorgen ervoor dat dit kaartje terecht komt bij één van de eenzame ouderen bij jou in de buurt. Via deze link kun je meer informatie vinden over de actie en wat je kunt doen. Laten we samen ons egootje en eigen willen voor een moment opzijschuiven en nederigheid, compassie en liefde tonen. Daarom zijn we tenslotte mensen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.