Blog

De Dag van.. Nationale Traploopweek

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En natuurlijk de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. In deze rubriek kapen we al die dagen weer terug. In deze editie vertelt studente Faye over haar favoriete escape na een lang college: traplopen. Deze week is het namelijk Nationale Traploopweek (11 t/m 15 april). 

Door: Faye Le Couvreur, studente Communicatie en fervent traploper.

Het blijkt dat dagelijks een paar minuten traplopen goed is voor de calorieverbranding (ja, dat weet ik dan weer). Daarnaast helpt traplopen ziektes als obesitas en diabetes (suikerziekte) te voorkomen. Ik had er niet eerder van gehoord, maar deze week vindt de tiende editie van de Nationale Traploopweek plaatseen initiatief van het Diabetes Fonds.

De chronische file bij de lift
Ik pak altijd de trap. Nou ja, bijna altijd. De luie trappen van de Koopgoot sla ik graag over. Gezien ik een groot deel van mijn dag zittend doorbreng, vind ik het belangrijk dat ik elke beweging meepak. Ik heb zelfs een soort aversie gecreëerd tegen mensen die steevast een roltrap of lift pakken. Neem mijn hogeschool. Vijf verdiepingen hoog, drie liften en twee trappenhuizen rijk. De communicatiestudenten- en docenten in ons gebouw hebben doorgaans les op verdieping één tot en met drie. Hartstikke te doen met de trap. Zou je denken. Toch is er dagelijks een chronische file bij de lift, bestaande uit ogenschijnlijk kerngezonde studenten en docenten. Waarom?!

daryl_trap_losMireille: een voorvechter van traplopen
Oké, misschien is niet iedereen zo gezond als hoe ze eruitzien. Neem Diabetes. Van de buitenkant onzichtbaar. Toch hebben één miljoen mensen te kampen met Diabetes. (Diabetesfonds, 2016) Ook studenten binnen onze opleiding lijden aan deze ziekte, waarvan Mareille Mulder er één van is.

 Met haar diabetes doet ze er alles aan om zo actief mogelijk te leven. Ze is een echte bezige bij. Ze studeert Communicatie (en volgt het Honours Programme). Daarnaast is ze medewerker bij rauw CC, bezoekt ze veel events in Rotterdam én is ze actief in een roeivereniging. Vanaf het eerste jaar roept ze het al door onze hallen: “Jongens! Niet zo lui: pak gewoon de trap!” Mireille motiveert dus niet alleen zichzelf, maar ook haar medestudenten om gezonder te leven.

Lieve luiaards, bekijk het eens zo:
Na een paar uurtjes werken op een laptop of (in mijn geval) en luisteren naar de docent neemt de concentratie af. De vermoeidheid neemt toe, de creativiteit raakt zoek en de productiviteit komt in een neerwaartse spiraal. Er is meermalen aangetoond dat er een positief verband is tussen bewegen, stemmingen en concentratie. Dus: benut elk moment van de dag om te bewegen! Loop een blokje om én pak eens wat vaker de trap.

Ik vind dat we elkaar eens wat vaker mogen motiveren actiever te leven. Grappig voorbeeldje uit Dream Lake Village, een opvangcentrum in Tokio. Hier kunnen de bezoekers punten sparen als zij zich inspannen en de trap pakken. Alles is gericht op het stimuleren van activiteit. Prima idee toch? Misschien kunnen we extra studiepunten verdienen voor het dagelijks pakken van de trap? Al zou het belang van een goede gezondheid al een flinke stimulans moeten zijn.. Dus laten we ook elkaar wat meer motiveren, net als Mareille. Jongens en meisjes: wees niet zo lui en pak gewoon de trap! En weet dat traplopen niet alleen is gebonden aan april. Traplopen mag altijd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.