Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Vandaag is het Wereldproefdierendag. Stiekem is dit niet de enige dag, waarop studente Doortje Klinkenbergh bezig is met het dierenwelzijn. Maar vandaag staat ze er extra bij stil.
Mijn fascinatie met natuur en dieren begon met Steve Irwin en David Attenborough (die Britse man). Als klein kind mocht ik één uur langer opblijven, als ik naar Animal Planet of Discovery Channel zou kijken. Jaarlijks vier ik in oktober dierendag en ik kon mijn geluk niet op toen ik eenmaal een stageplek had gevonden in een dierenwelzijnsorganisatie. Iets wat ik met trots vertel.
Maar als ik vertel dat ik me inzet voor dierenwelzijn, dan denken mensen aan slachthuizen, plofkippen, bont, ijsberen op smeltend ijs of mensen die hun hond achterlaten bij een asiel. Proefdieren, daar wordt eigenlijk niet vaak aan gedacht. Veel mensen zullen denken dat het in Nederland niet meer gebeurt.
Paraceta-Molletje?
Nou, wel dus. Sterker nog, bij onderzoek voor medicijnen is het gebruik van proefdieren verplicht. Gelukkig worden er veel onderzoeken verricht naar hoe deze medicijnen zonder dieren kunnen worden getest. Tegenwoordig kan een aantal medicijnen ook al getest worden op gekweekte cellen, computermodellen of proefpersonen.
Tot er een definitieve oplossing is, zullen er steeds dieren gebruikt worden bij de meeste medicijnproeven. Leuk is het niet – een paar jaar geleden kwam het gebruik van honden bij de Hartstichting in het nieuws, met veel woede van het publiek als gevolg. Arme hondjes, riep iedereen. Je hoort mensen echter niet vaak arme muizen, knaagdieren of apen roepen.
Is jouw mascara proefdiervrij?
In het gebied van medicijnen valt er voor de dierenliefhebber jammergenoeg weinig te veranderen, maar op andere gebieden wel. Denk hierbij aan de cosmetica. Het gebruik van dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten is in Nederland al een tijd verboden. Zelf kijk ik altijd alsnog even naar de labels van de cosmetica die ik koop. Zeker weten doe ik het niet altijd, omdat er niet een officiële lijst is met dierproefvrije bedrijven. Als het product exclusief in Nederland verkocht wordt, dan is het in ieder geval dierproefvrij.
Echter, de merken die in Nederland producten verkopen, verkopen die misschien ook in andere landen. En in díé landen, mogen zij nog wel met dierproeven werken. Iets wat zij dan waarschijnlijk ook zullen doen, want het is vaak goedkoper dan de dierproefvrije alternatieven.
Wereldproefdierendag
Dierenwelzijn – na de video van het horrorslachthuis zijn veel mensen ermee bezig. Sinds 1979 vindt Wereldproefdierendag elk jaar plaats op 24 april, om meer bewustzijn te creëren voor proefdieren. Wil jij zelf ook helpen of wil je meer informatie? Bezoek dan eens www.proefdiervrij.nl .
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.