Blog

De dag van – Wereld Radio Dag

Morgen, op 13 februari, is het Wereld Radio Dag. De dag waarop we stilstaan bij het feit dat er zoiets bestaat als vrije en onafhankelijke radio. Iets wat nog snel wordt vergeten in een wereld waarin hypermoderne en supersnelle media de samenleving domineren. Tegelijkertijd is het een ritueel geworden in ons leven, heel vaak staat stilletjes op de achtergrond de radio aan. Maar waarom is dit medium nog zo belangrijk? En zal de radio nog lang standhouden? Tijd voor een kleine beschouwing, namens deze radio-dj in wording. 

Door: Joshua van Meuwen 

Goed begin is het halve werk
Je zal als 10-jarig jochie maar radio-dj willen worden, iedere avond zit je voor jezelf plaatjes aan te kondigen en ben je aan het kijken of je zo snel mogelijk bij een lokaal station aan de slag kan gaanBij mij duurde het echter net wat langer voordat ik erachter kwam dat ik die kant op wilde. Tot mijn vijftiende wist ik namelijk nog niet wat ik wilde worden, tot ik een advertentie tegenkwam om eens bij de lokale radio te gaan kijken. Ik ging dus langs om eens kennis te maken met het vak en ik was meteen verkocht, inmiddels heb ik zelfs al een tijdje mijn eigen radioprogramma. Geen zorgen, ik ga hier nu niet mijn hele levensverhaal vertellen, dat is in mijn Student+ al gedaan. Maar mijn punt is: als je als kleine jongen al de droom hebt om radio te maken, kan je misschien al vroeg gaan oefenen bij een lokale zender. En wie weet, misschien wordt je wel ontdekt… 

Achtergrondmuziek
Wat betreft het aantal radiozenders had je vroeger niet heel veel keus: je had (NPO) Radio 1 t/m 5 en als je de antenne van je radio precies op de juiste plek zette, kon jnog net een radiozender uit het buitenland meepikkenNiet veel later werd de welbekende FM-frequentie landelijk uitgerold en maakte commerciële radio als Radio 538 haar intrede, wat laat zien dat de wereld van de radio altijd in beweging is. Tegenwoordig is radio luisteren nog nooit zo makkelijk geweest: via je smartphone kan je naar tientallen zenders luisteren en dankzij DAB+ wordt het bereik van deze zenders zelfs nóg groter. Iets wat nog best belangrijk isaangezien sommigen nog steeds de radio leuker vinden dan platforms als Spotify en YouTube. Mensen horen graag hun favoriete muziek en tegelijkertijd ook iemand die daarover vertelt, gepaard met hun eigen mening. Of je nou huiswerk aan het maken bent of gewoon lekker ligt te luieren op bed: je bent toch snel geneigd om de radio aan te zetten. Sterker nog: tijdens het schrijven van dit artikel heb ik gewoon 3FM aan staan, kan je nagaan! 

En verder…?
In 1979 zeiden de Buggles “Video killed the radio star, maar de toekomst van de radio is vele malen rooskleuriger. Het aanbod aan radiozenders is enorm en door DAB+ en internetradio zijn ze niet meer alleen afhankelijk van de ether of de kabel. Overal waar je bent kan je je favoriete zender aanzetten, wat van het medium in het algemeen een trouwe compagnon maakt. Dus conclusie: ook anno 2021 houdt de radio nog aardig stand. Dus zet ‘m eens aan, je weet nooit wat je kan verwachten. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.