Blog

De Dag Van – Wereld Niet Roken Dag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. A.s. woensdag is het Wereld Niet Roken Dag. Deze dag werd in 1987 in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) om bewustwording te creëren voor de gevaren van roken. Vanuit ons vakgebied bekeken is roken, of eigenlijk niet-roken, eveneens een interessant thema.

We kennen ze allemaal wel; de anti-rook commercials van Stivoro, de organisatie die in Nederland al veertig jaar baanbrekend werk verricht voor tabaksontmoediging. Serieuze anti-reclames zijn dit over het algemeen, over de gevolgen van roken, maar ook over de gevaren van meeroken.

Dit jaar gooien ze het over een andere boeg en hebben zij in samenwerking met Wefilm de korte film ‘Een doodnormale zaak’ gemaakt, over de absurditeit van het bestaan van de tabaksindustrie. Het doel van de film is om mensen wakker te schudden met betrekking tot de werkwijze van deze industrie. In de film zien we werknemers binnen de tabaksindustrie op een afscheidsfeestje van één van hun collega’s. Grappen makend met elkaar over het aantal tabaksdoden en verslaafde kinderen. Alsof het een doodnormale zaak is. Het Rotterdamse bureau Bijl PR mocht de film onder de aandacht brengen.

Smoking hot
Roken heeft ook een negatieve invloed op ons uiterlijk. In mijn tienerjaren maakte dat inzicht veel indruk op me. Ik kan me onderstaand filmpje dan ook nog helder voor de geest halen; een tv-commercial uit de jaren negentig, waarbij een beeldschoon meisje terwijl ze een sigaret opsteekt langzaam veranderd in een ongezond uitziende, grauwe, oude vrouw. Hoewel ik, helaas en ondanks dit schrikbeeld, uiteindelijk toch overstag ben gegaan (en er ook gelukkig alweer heel wat jaartjes vanaf ben), is dit filmpje na al die jaren nog altijd blijven hangen. Tijdens mijn YouTube-zoektocht naar deze reclame, en bij navraag onder wat generatiegenoten, valt op dat ik niet de enige ben die zich het filmpje nog goed kan herinneren. Dan heb je het als reclamemaker goed gedaan.

Slimmer van stoppen
Dat roken een slechte invloed heeft op onze lichamelijke gezondheid, weten we inmiddels allemaal. Maar uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt ook nog eens dat (niet-)roken samenhangt met genetische invloeden op intelligentie. Het onderzoek is een belangrijke doorbraak in inzicht in de genetische routes van intelligentie en is de meest uitgebreide meta-analyse van genetische varianten die gerelateerd zijn aan intelligentie tot nu toe.

Redenen genoeg dus om die ongezonde gewoonte aan de wilgen te hangen. A.s. woensdag worden rokers wereldwijd uitgedaagd – om ten minste één dag – te stoppen met roken, én om dit vervolgens zo lang mogelijk vol te houden. Zeker een poging waard.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.