Blog

De Dag van Valentijnsdag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, de Fiets-naar-je-werkdag, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. Morgen is het Valentijnsdag en student Rob Saathoff vertelt waarom het voor hem meer dan een commerciële grap is. 

Voor velen een dag van gemis, een dag van eenzaamheid, voor ander een dag vol liefde en voor weer een ander niets anders dan een dag vol verplichtingen. Maar is deze dag niet gewoon een grote commerciële grap? Of we het nu willen of niet: voor iedereen betekent 14 februari wel iets. Of het nu ergernis of juist vreugde brengt het is een datum die niet meer ongezien voorbij komt. Zelfs als je geen kalender zou hebben, word je er wel aan herinnerd door de etalages en reclames gevuld met hartjes.

Geheimzinnig
Naast het feit dat ik graag op deze dag iets leuks doe met mijn vriendin en haar stiekem een kus meer geef, laat de dag van Sint-Valentijn me terugdenken aan mijn middelbare school. Daar kon je namelijk anoniem een roos laten bezorgen aan iemand, terwijl hij of zij in de les zat. Het was dus de hele dag in spanning afwachten of je een roos kreeg en voor sommigen zelfs hoeveel je er kreeg.

Ik vond het altijd erg leuk. Want naast dat het stiekem een populariteitswedstrijd was, gebeurde er ook mooie dingen. Zo weet ik dat er eens een roos werd verstuurd naar een niet zo’n populaire jongen. Dat werd gedaan door twee vrienden van hem, omdat zij wisten dat hij er nog nooit één had gehad. Hij was daar zo blij mee en tot de dag van vandaag weet die jongen niet dat het van zijn vrienden afkomt en dat is juist het mooie.

Liefdevol
Mijn vriendin stuurt Valentijnskaartjes naar vriendinnen. Misschien mag ik dat helemaal niet vertellen, omdat ik dan haar geheimpje verklap, maar ik vind dat zo lief. Op die kaartjes schrijft ze namelijk een kort persoonlijk berichtje. Waarmee ze bij de ontvanger een lach op het gezicht brengt. Zo krijg ik ook elk jaar weer een Valentijnskaart van een (niet zo’n) anonieme aanbidder. Dat kaartje krijg ik namelijk van mijn moeder. Ook al houdt zij elk jaar (en dat al 10 jaar lang) vol, dat het niet van haar komt. Ik weet dat zij me dat kaartje stuurt om te laten weten dat ze aan me denkt. Dat ontroert mij en daar staat Valentijnsdag dan ook voor mij voor. Niet alleen liefde tonen aan degene die vlinders in je buik bezorgt, maar ook aan de mensen waar je om geeft.

Dus stuur dit jaar is een roos naar die vriend of vriendin die nooit iets krijgt met Valentijnsdag. Stuur eens een kaartje naar familie of vrienden om stiekem te laten weten dat je aan ze denkt. Dan maken we met z’n allen meer van Valentijnsdag dan een commerciële grap.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.