Blog

De Dag Van – Nationale Fiets naar je Werk Dag

Zo’n beetje elke dag heeft tegenwoordig een eigen thema. Geclaimd door een merk, branche, dier of koning. Neem de Dag van de bouw, Record Store Day, vaderdag, Koningsdag. En neem de teek… die heeft zelfs z’n eigen week. A.s. donderdag is het Nationale Fiets naar je Werk dag. Een dag waarop wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk mensen op de fiets naar hun werk te laten gaan. Docente Iris Withuis neemt elke dag de fiets en zou niet anders willen. En wel om deze redenen.

Woonachtig in het Kleiwegkwartier, ben ik op de fiets binnen twintig minuten op de Wijnhaven. Heel goed te doen, dus. Oké, als het ’s ochtends regent baal ik even. Maar Buienradar is zo gecheckt, en dan is het de sport te wachten op het meest geschikte moment om het er toch op te wagen. Desnoods gewoon met paraplu.
Over het algemeen ervaar ik alleen maar voordelen, en ja, zelfs kleine geluksmomentjes. Elke dag weer.

Het begint al wanneer ik de deur uit stap en de straat op fiets; ik adem in en ik ervaar het weer. Minder fijn als het regent, maar extra fijn als de zon schijnt.

Ik beweeg. De Rozenbrug over is iedere dag weer een goede warming up. Hartslag omhoog, ik ben meteen wakker en het is beter dan een beetje suf zitten in de tram of in de metro. Daar komt bij dat ik onafhankelijk ben. Ik kan gaan en staan waar en wanneer ik wil en ik hoef niet te wachten op (vertraagd) OV. Het scheelt dus ook tijd en is daarmee efficiënt. Een ander bijkomend (en niet onbelangrijk) voordeel; ik sta niet in de spits tussen nog honderd Rotterdammers, die zich allemaal net iets te dicht in elkaars personal space begeven, hutje mutje in het gangpad van een overvol voertuig.

Team up! Wat is er nog leuker dan alleen fietsen? Samen fietsen! Iedere ochtend is het vaste prik en fiets ik samen met collega Ellen Groenestein naar de hogeschool. Meestal met zijn tweeën, soms met zijn drieën, als ook Mirjam den Boer zich bij ons voegt. The more the merrier. Het is een ideaal moment om nog even bij te praten over de vorige avond, het weekend of de plannen voor die dag.

En dan is het tijd voor toch wel echt hét geluksmomentje; de eerste koffie van de dag. To go en van Dudok.  Om klokslag 08:00 uur parkeren we onze fietsen voor de deur en als we binnenstappen wordt onze bestelling al bereid. Koffie in één hand, de fiets weer op en dóór.

En dan komt al snel de hogeschool in zicht. Een druk op de bel en dan klinkt daar de vertrouwde en vrolijke stem van Ronnie, die ons vanachter zijn receptiedesk iedere ochtend weer hartelijk goedemorgen wenst en de garagedeur voor ons opent.

Een sportief begin van de dag. Het eerste cafeïneshot is binnen, we zijn weer lekker bijgepraat, de eerste studenten druppelen het gebouw binnen. Oftewel; de werkdag kan beginnen. Morgen weer.

(Foto: Agaath Flikweert)

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.